CZY MASZ UKOŃCZONE 18 LAT?
ARE YOU OVER THE AGE OF 18?
Szukacie piwa, którego smakiem będziecie mogli cieszyć się w ilości większej niż jedno? Odpowiedź jest zatem prosta: Session IPA! Intensywna chmielowość w połączeniu z niską zawartością alkoholu i wytrawnym finiszem sprawia, że jej towarzystwo nigdy Wam się nie znudzi. Doskonale pijalna od pierwszego do ostatniego łyka!
New England IPA to piwo mgliste i aksamitne, o głębokiej barwie i wyrazistym smaku. Najnowsza NEIPA swój niezwykły aromat zawdzięcza nowozelandzkim odmianom: Nelson Sauvin i Motueka. Przy okazji jej warzenia wypróbowaliśmy kilku nowych technik w procesie technologicznym, których efektem jest jasna, pełna i soczysta IPA wypełniona nutami białych winogron, kiwi, marakuji, brzoskwini i limonki.
Robi się coraz zimniej i ciemniej, więc stworzyliśmy piwo, które zabierze Was prosto na ciepłe wybrzeże San Diego! Poznajcie kolejny wariant naszej #WestCoast IPA chmielonej na zimno odmianami El Dorado, Amarillo i Topaz. Jest wytrawnie, gorzko i cytrusowo.
Na pierwszym planie znajdziecie w nim kompozycję owocową w akompaniamencie aromatycznych płatków prażonego kokosa. Maliny i nektarynki wzbogaciły delikatną i mętną podstawę słodową o nuty owoców jagodowych oraz tropikalnych, które w połączeniu z laktozą składają się w niezwykle orzeźwiającą i kompleksową całość!
New England IPA to piwo mgliste i aksamitne, o głębokiej barwie i wyrazistym smaku. Najnowsza NEIPA swój niezwykły aromat zawdzięcza odmianom: Strata, Citra, Mosaic i Sabro. Przy okazji jej warzenia wypróbowaliśmy kilku nowych technik w procesie technologicznym, których efektem jest jasna, pełna i soczysta IPA wypełniona nutami ananasa, marakui i miodu z polnych kwiatów.
Do bazy piwa w stylu Milkshake dodaliśmy kawałki prażonej dyni, przyprawy i laski wanilli, a następnie kondycjonowaliśmy na ziarnach świeżo wypalonej kawy z lokalnej wrocławskiej palarni Czarny Deszcz. Idealne piwo na leniwe jesienne popołudnia i wieczory!
Robi się coraz zimniej i ciemniej, więc stworzyliśmy piwo, które zabierze Was prosto na ciepłe wybrzeże San Diego! Dokonaliśmy kilku dodatkowych zmian w recepturze naszego West Coast IPA – użyliśmy mniej słodów, trochę dłużej prowadziliśmy proces zacierania i użyliśmy dekstrozy. Wszystko to, aby zwiększyć wytrawność i oddać w piwie cały aromat pochodzący od użytych chmieli!
New England IPA to piwo mgliste i aksamitne, o głębokiej barwie i wyrazistym smaku. Intensywne, dwukrotne chmielenie na zimno z zastosowaniem chmieli: Meridian i El Dorado nadało aromatu żelków pomarańczowych, mango, ananasa i delikatnych nut ziołowych na finiszu. Jest pełne, soczyste, tropikalne, wyraziste i jednocześnie mocno pijalne – zapraszamy na pierwszy łyk!
Gose to wywodzący się z Goslar w Niemczech styl pszenicznego piwa kwaśnego. Tradycyjnie przy jego produkcji wykorzystuje się sól spożywczą dla podkreślenia pełni i nadania lekkiej mineralności. Maksymalne orzeźwienie gwarantuje dodatek przecierów z mango oraz guavy. Niezwykle kwaśne, zaskakująco pełne i bardzo aromatyczne!
Poznajcie kolejną już naszą interpretację klasyki nowofalowego piwowarstwa – American IPA z zachodniego wybrzeża (West Coast). Uwarzona z imponującą ilością nowofalowych chmieli amerykańskich – wytrawna, chmielowa, pijalna i o czystym profilu. Nuty grejpfruta, kandyzowanej pomarańczy, sosny i owoców pestkowych świetnie współgrają z akcentami goryczkowymi i delikatną słodowością, która nadaje balansu.
New England IPA to piwo mgliste i aksamitne, o głębokiej pomarańczowej barwie i wyrazistym smaku. Intensywne, dwukrotne chmielenie na zimno z zastosowaniem chmieli aromatycznych: Mosaic, Idaho 7 i Simcoe nadało aromatu mango, ananasa, brzoskwini, zielonej herbaty, owoców tropikalnych i nut świerkowych na finiszu.
To kolejna już nasza odsłona stylu Pale Ale w niezwykle soczystej i mglistej wersji New England. Niezwykle rześka, soczysta i intensywna w smaku – wszystko za sprawą użytych w procesie produkcyjnym chmieli: Centennial i Comet, które nadały piwu unikalnego, owocowego charakteru!
AIPA w nowym designie marki SALAMANDER wyróżnia się nie tylko czernią wypełnionej nią puszki. Etykieta dla pierwszego rozlewu tego stylu została zaprojektowana w formacie peel-off – co znaczy, że po odklejeniu wierzchniej warstwy ukazuje się Wam obszerna przestrzeń zapisana treścią na temat odświeżonego wizerunku SALAMANDRA.
W zapachu dominują nuty sosnowo-żywiczne mieszające się z subtelną cytrusowością, pochodzącą od amerykańskich chmieli nowofalowych. Wszystko to dopełnia wyraźna goryczka i aromaty pochodzące od ciemnych słodów. Piwo zaskakujące zmysły, o niezwykle intensywnym smaku. Zapraszamy na pierwszy łyk!
To kolejna już nasza odsłona stylu DIPA w niezwykle aromatycznej wersji DDH. Niezwykle rześka, soczysta i intensywna w smaku – wszystko za sprawą użytych w procesie produkcyjnym chmieli: Citra, Idaho7 i El Dorado, które nadały piwu unikalnego, tropikalnego charakteru!
Aksamitne, zamglone, intensywnie chmielone na zimno piwo w lżejszej odmianie! Prezentujemy New England Pale Ale, warzone z bardzo dużym udziałem płatków owsianych, fermentowane z z użyciem estrowych w profilu, kanadyjskich drożdży Vermont Ale.
Niczym w milkshake’u połączyliśmy ze sobą intensywnie chmieloną (w szczególności na zimno) american ipa, z płatkami owsianymi, przecierem truskawkowym, aromatyczną wanilią i słodką laktozą.
Nieprzejrzyście czarny, słodki stout często nazywany mianem „Cream stout”. Dominują w nim słodowe nuty czekolady, karmelu i kawy, a dodatek cukru mlecznego (laktozy) nadaje piwu więcej ciała i słodyczy. Palony jęczmień, oprócz barwy, wprowadza natomiast charakterystyczną goryczkę, która wraz z goryczą odchmielową równoważy smak i nadaje balansu.
Jasne piwo górnej fermentacji przełamane dodatkiem słodów karmelowych. Piwo codzienne, ale dostarczające wielu przyjemnych wrażeń degustacyjnych. Amerykańskie chmiele dodane w dużych ilościach podczas gotowania brzeczki, oddzielania osadów gorących i bezpośrednio do tanku, pozwoliły na uzyskanie nietuzinkowego aromatu żywiczno-owocowego i orzeźwiającego profilu.
Jeszcze jaśniejszy zasyp z potężnym udziałem płatków owsianych, ten sam głęboki, aksamitny i zbożowy smak! Fermentowane nowym szczepem drożdży Vermont Ale, o wyraźniejszym cytrusowo-owocowym charakterze. Wyjątkowo obficie chmielone połączeniem odmian Simcoe, Citra i Centennial, które odwdzięczyły się intensywnymi nutami cytrusowymi: cytryny, grapefruita i pomelo, z wyczuwalnym akcentem żywicznym i kwiatowym. Rześko, pysznie i owocowo.
Składa się ona z jasnej podstawy słodowej z dodatkiem pokaźnej ilości płatków pszennych i owsianych oraz jeszcze większej ilości chmieli! Na wszystkich możliwych etapach produkcyjnych dodaliśmy ogromne ilości peletu chmielowego amerykańskich odmian: Mosaic, El Dorado i Citra, które poskutkowały intensywnym tropikalnym aromatem.
New England IPA to piwo mgliste i aksamitne, o głębokiej barwie i wyrazistym smaku. Intensywne, dwukrotne chmielenie na zimno z zastosowaniem chmieli aromatycznych: Citra, Comet i Galaxy nadało nut cytrusowych, mango, ananasa, brzoskwini oraz liczi. Jest pełne, soczyste, tropikalne, wyraziste i jednocześnie mocno pijalne!
Aksamitne, zamglone, intensywnie chmielone na zimno piwo w niezwykle lekkiej i pijalnej odmianie New England Pale Ale, uwarzone z bardzo dużym udziałem płatków owsianych i fermentowane z z użyciem estrowych w profilu drożdży Burlington. Intensywnie chmielone na zimno odmianami Citra i Amarillo, które nadały aromatów pomelo, pomarańczy i mango!
Kolejna odsłona mocnej, podwójnie chmielonej na zimno, mętnej i soczystej Double IPA! Do jasnej, smukłej, zamglonej podstawy ze słodu pszenicznego i owsianego dodaliśmy niezwykłej ilości chmieli Mosaic oraz Simco – i to dwukrotnie: podczas późnej fazy fermentacji oraz w czasie leżakowania. W efekcie nie będziecie mogli się oprzeć uderzeniu aromatów białych owoców – liczi, winogron, grapefruita, mango, nut żywicznych oraz sosnowych!
Gose to wywodzący się z Goslar w Niemczech styl pszenicznego piwa kwaśnego. Tradycyjnie do produkcji tego piwa wykorzystuje się sól spożywczą dla uzyskania pełni i lekkiej mineralności. Maksymalne orzeźwienie gwarantuje łączny dodatek aż 20% przecierów z marakuji oraz nektarynek. Niezwykle kwaśne, zaskakująco pełne i bardzo aromatyczne.
Łączymy tradycję z nowoczesnością! Salamander Imperial Hazy IPA jest połączeniem tradycyjnego podejścia do imperialnej AIPA, czyli jasnego, intensywnie nachmielonego na goryczkę piwa z nowatorskim trendem zmętnionej soczystości. Imperial Hazy IPA jest pełne nut grejfrutowych, mandarynkowych oraz sosnowych.
Kolejna wariacja na temat „IPA”. Tym razem potężne chmielenie znane z piw typu „DDH Dipa” czy „New England IPA” połączono z zaskakująco niskim ekstraktem. Kombinacja ma w efekcie dać chmielową bombę, która bardzo szybko znika ze szklanki.
Gose to wywodzący się z Goslar w Niemczech styl piwa kwaśnego. Tradycyjnie do produkcji tego piwa wykorzystuje się kolendrę oraz sól spożywczą. My poszliśmy o krok dalej dodając do tradycyjnej bazy owoce maliny oraz brzoskwinie!
Nietypowy przedstawiciel piwa górnej fermentacji z brytyjskim rodowodem. Użyliśmy przy produkcji słodu pszenicznego, co w połączeniu z ciemnymi słodami poskutkowało aromatem świeżo palonej kawy wymieszanej z gorzką czekoladą. Najbardziej intrygującym składnikiem są jednak prażone płatki owsiane, które nadają aksamitnej gładkości oraz zapach świeżo pieczonych ciasteczek zbożowych.
Klasyczne belgijskie piwo górnej fermentacji, warzone z użyciem dużej ilości aromatycznych przypraw takich jak: skórka gorzkiej i słodkiej pomarańczy oraz kolendra indyjska. My poszliśmy krok dalej i wszystkich składników dodaliśmy więcej! Uzyskaliśmy dzięki temu mocniejsze i niesamowicie aromatyczne piwo, które świetnie rozgrzewa swoim smakiem w zimowe wieczory.
Piwo pszeniczne w prawdziwie amerykańskim stylu, uwarzone z przeważającym udziałem słodu pszenicznego, który oprócz jasnej barwy nadał piwu subtelny, chlebowo-zbożowy charakter. Dzięki użyciu jedynie amerykańskich odmian chmielu piwo to posiada bardzo przyjemną, zrównoważoną goryczkę oraz ciekawy, cytrusowo-grejpfrutowy aromat, uzyskany dzięki chmieleniu podczas leżakowania. American Wheat to idealne piwo na cieplejsze dni, odświeżające i ekstremalnie pijalne.
Piwo jest wysoce pijalne. W smaku wyczuwalna jest szlachetna, ziołowo-żywiczna goryczka. W aromacie nuty trawiasto-ziołowe łączą się z owocowo-cytrusowymi, charakterystycznymi dla nowofalowych piw amerykańskich. Idealne piwo, aby uczcić koniec lata. Zapraszamy na pierwszy łyk!
Imperial IPA jest pod każdym względem mocniejsze niż AIPA – ma więcej ekstraktu, więcej alkoholu, a przede wszystkim, więcej chmielu! Niższe (niż można by się spodziewać po ekstrakcie) ciało, mniejsza słodowość oraz jasny zasyp mają podkreślić pierwszoplanową role chmielu w Imperial IPA.
Podróż na północ w formie mocniejszego kwaśnego piwa górnej fermentacji z dodatkiem soku żurawinowego. Bardzo czysty kwaśny profil uzyskaliśmy poprzez użycie specjalnych szczepów bakterii kwasu mlekowego, skontrowany zbożową podbudową. Dodatek soku żurawinowego podkreśla ten kwaśny smak oraz nadaję przyjemnej owocowości i charakterystycznej cierpkości.
Jest to mix niemieckiej tradycyjnej szkoły piwowarskiej, czyli historyczny stylu – jasnego, kwaśnego, niezwykle lekkiego i orzeźwiającego piwa Berliner Weisse, fermentowanego z udziałem bakterii kwasu mlekowego, wraz z owocowym akcentem – soczystymi wiśniami. Idealnie pijalne połączenie.
Jest to mix niemieckiej tradycyjnej szkoły piwowarskiej, czyli historyczny stylu – jasnego, kwaśnego, niezwykle lekkiego i orzeźwiającego piwa Berliner Weisse, fermentowanego z udziałem bakterii kwasu mlekowego, wraz z owocowym akcentem – soczystymi brzoskwiniami. Idealnie pijalne połączenie.
Jest to mix niemieckiej tradycyjnej szkoły piwowarskiej, czyli historyczny stylu – jasnego, kwaśnego, niezwykle lekkiego i orzeźwiającego piwa Berliner Weisse, fermentowanego z udziałem bakterii kwasu mlekowego, wraz z owocowym akcentem – kwaśnymi porzeczkami. Idealnie pijalne połączenie.
Milkshake IPA jest stylem bardzo nowoczesnym, można wręcz powiedzieć, że to tegoroczny trend! Połączenie owoców, laktozy i goryczkowej AIPA to coś wcześniej niespotykanego, ale niesłychanie smacznego!
Double Dry Hopped DIPA, czyli styl wyjątkowo modny w ostatnim czasie to podwójnie chmielona na zimno (i dzięki temu maksymalnie aromatyczna) podwójna IPA. Coś w sam raz dla lubiących zdecydowany smak i goryczkę.
Berliner weisse – historyczny styl jasnego, kwaśnego piwa, którego renesans zawdzięczamy piwowarstwu rzemieślniczemu. Z dodatkiem borówek odmiany Chandler, które dzięki schłodzeniu zaraz po zerwaniu zachowały walory i smak świeżych owoców. Efekt połączenia dwóch rewolucji – świeżego myślenia rzemieślniczych piwowarów i polskich plantatorów.
Double Dry Hopped DIPA, czyli wyjątkowo modny w ostatnim czasie styl piwny wzbogaciliśmy dodatkiem owoców grapefruita i mandarynki! Uwypukliły one i tak już intensywny dzięki podwójnemu chmieleniu na zimno aromat grapefruita i owoców tropikalnych, nadając jeszcze więcej soczystości.
Bardzo orzeźwiająca, lżejsza wersja farmerskiego piwa saison – Grisette, uwarzona ze słodu jęczmiennego z dużym udziałem pszenicy i słodu żytniego. Naszą wersję wzbogaciliśmy dodatkiem malin oraz bazylii, uzyskując niezwykle ciekawe połączenie smakowe!
White IPA to idealne połączenie IPA z belgijskim piwem Witbier – zbalansowane nuty zbożowe, szczególnie pszeniczne, współgrają z aromatycznym chmielem i zrównoważoną goryczką.
Double Dry Hopped DIPA, czyli styl wyjątkowo modny w ostatnim czasie. To dość nowatorskie podejście do stylu DIPA – a więc nieco słodsze, nie aż tak mocne, z bardzo intensywnym nastawieniem na aromat chmielowy, ale już nie koniecznie na goryczkę.
Wysokie wysycenie i owocowo-chmielowe aromaty powodują, że jest niesłychanie pijalne a przy tym nadal bardzo intensywne. Wysokie wytrawienie piwa poskutkowało wyeksponowaną goryczką chmielową.
To kolejna już nasza odsłona stylu DIPA w niezwykle aromatycznej wersji DDH. Tym razem jest jeszcze bardziej soczysta i intensywna w smaku – wszystko za sprawą użytych w procesie produkcyjnym chmieli: El Dorado i Citra, które nadały piwu unikalnego, tropikalnego charakteru!
To pełna, soczysta, mętna, aromatyczna i niezwykle pijalna New England IPA chmielona odmianami Citra, Mosaic i Simcoe! Prawdziwe uderzenie chmielowego aromatu w niezwykle orzeźwiającym wydaniu New England.
To niezwykle aromatyczna, pijalna, soczysta, mętna i niezwykle pijalna New England IPA chmielona odmianami Galaxy, Citra & Eureka! Prawdziwe uderzenie chmielowego aromatu w niezwykle orzeźwiającym wydaniu New England.
Blueberry Muffin Ale to piwo o zdecydowanej słodyczy i jagodowym aromacie, w którym postanowiliśmy odtworzyć smak muffinek owocowych. Gazowanie azotem nadało z kolei aksamitnej tekstury, eksponując deserowy charakter piwa.
Do ciemnej materii Foreign Extra Stoutu dodaliśmy kakao, oraz świeżą miętę czekoladową. Stworzyło to niezwykłe wrażenie smakowe, upodabniając naszego Stouta do płynnej czekolady miętowej.
Wyjątkowe, kwaśne piwo z dodatkiem żurawiny. Bardzo jasne słody i płatki pszenne zapewniają neutralną, zbożową podstawę. Dodatek soku żurawinowego i żurawiny mrożonej podkreśla kwaśność, wprowadza sporo owocowości ale również charakterystycznej cierpkości.
Wyjątkowe, kwaśne piwo z dodatkiem soku żurawinowego. Bardzo jasne słody i płatki pszenne zapewniają neutralną, zbożową podstawę. Dodatek soku żurawinowego podkreśla kwaśność, wprowadza sporo owocowości ale również charakterystycznej cierpkości.