Dofinansowane ze środków Unii Europejskiej

CZY MASZ
UKOŃCZONE
18 LAT?

ARE YOU
OVER THE AGE
OF 18?

Salamander New England IPA Galaxy, Citra, Eureka!

Zachęceni wyśmienitym efektem naszego poprzedniego piwa w stylu New England IPA, postanowiliśmy uwarzyć je ponownie, używając innej, niezwykle intensywnej mieszanki chmieli: Galaxy, Citra i Eureka! Ten sam głęboki, aksamitny zbożowy smak pochodzący od bazy słodowej z dodatkiem płatków owsianych przefermentowanej naszym ulubionym, brytyjskim szczepem drożdży Burlington, i (a jakże!) podwójnie nachmielony na zimno. Tym razem mieszanka chmieli nadała soczyste aromaty brzoskwini, gruszki, mandarynki, marakuji oraz grapefruita.

To jeden z najnowszych styli w rodzinie India Pale Ale, który powstał w Stanach Zjednoczonych w stanie Vermonth. Piwowarzy z tego regionu, wbrew wszelkim znanym zasadom dodali chmiel podczas… fermentacji. Chmielenie na tym etapie nie wpływa zazwyczaj pozytywnie na proces, ale w odpowiednich warunkach drożdże mogą biotransformować (przekształcać) olejki chmielowe w nieco inne związki, nadające jeszcze pełniejszego aromatu chmielowego!

 

 

 

Salamander New England IPA Galaxy, Citra i Eureka!

New England IPA to piwo mgliste i aksamitne, o głębokiej pomarańczowej barwie i wyrazistym smaku. Intensywne, dwukrotne chmielenie na zimno z zastosowaniem chmieli aromatycznych: Galaxy, Citra i Eureka nadało nut brzoskwini, gruszki, mandarynki, marakuji oraz grapefruita.

To piwo pełne, soczyste, tropikalne, wyraziste i niesamowicie pijalne!

Zobacz na:

 

 

Słody/ekstrakt:

New England IPA powinno być soczyste! Zawdzięcza to nie tylko chmielom, ale też specjalnemu zasypowi i zacieraniu „na mętno”. My użyliśmy aż 7 różnych odmian słodów i płatków! W tym tradycyjne surowce z wielkiej Brytanii – słód pilzneński Golden Promise, słód owisany oraz tostowany, obłuszczony owies, które nadały wspaniałej pomarańczowej barwy, zmętnienia i aksamitnej pełni.

Chmiele:

To jeden z najnowszych styli w rodzinie India Pale Ale, który powstał w Stanach Zjednoczonych w stanie Vermonth. Piwowarzy z tego regionu, wbrew wszelkim znanym zasadom dodali chmiel podczas… fermentacji. Chmielenie na tym etapie nie wpływa zazwyczaj pozytywnie na proces, ale w odpowiednich warunkach drożdże mogą biotransformować olejki chmielowe w nieco inne związki, nadające jeszcze pełniejszego aromatu chmielowego!

My dodaliśmy 3 rodzaje chmielu na zimno, w podwójnych dawkach:
– Eureka! i Galaxy w pierwszej dawce, który wraz z fermentującymi drożdżami wprowadził nuty brzoskwini, gruszki oraz sosny
– Mieszanka Citra, Galaxy i Eureka! w drugiej, już bardziej „klasycznej” dawce – nadały dla siebie typowych nut cytrusów, grapefruita, mandarynki i owoców pestkowych.
Łącznie, na litr gotowego piwa użyliśmy aż 25 gramów chmielu! Niech was nie zwiedzie słodki aromat – przy tym chmieleniu odnajdziecie też sporo goryczki!

To piwo najlepiej smakuje świeże!

Tak intensywnie chmielone piwo smakuje obłędnie – szczególnie świeże! Aromat chmielowy z czasem ulega obniżeniu. Dlatego traktuj to piwo szczególnie troskliwie – trzymając je w ciemnym i bardzo chłodnym miejscu (lodówka będzie do tego dobrym rozwiązaniem) i nie czekaj – pij świeże!

  • Styl: New England IPA
  • Parametry:
    • Ekstrakt: 16,0%
    • Alkohol: 6,2%
    • IBU: 40
  • Składniki:
  • Zasyp: słód jęczmienny: pilzneński, golden promise, monachijski; słód pszeniczny, słód owsiany; płatki: owsiane; tostowany obłuszczony owies
  • Chmiel:
    • Goryczkowy: Columbus (US)
    • Aromatyczny: Citra (US)
    • Chmiel na zimno (pierwsza dawka) Eureka! (US), Galaxy (AU)
    • Chmiel na zimno (druga dawka):  Citra, Eureka! (US), Galaxy (AU)
  • Drożdże: Burlington Ale
  • Wygląd: ciemnożółte,  zmętnione, z drobnopęcherzykową białą pianą
  • Aromaty: brzoskwini, gruszki, mandarynki, marakuji oraz grapefruita
  • Odczucie w ustach:
    • 1 – pełne
    • 2 – gładkie
    • 3 – chmielowy finisz, mineralny
  • Temperatura serwowania: 8-12⁰C
  • Szkło: Sensoric, tulip, snifter
  • Foodpairing:
    • Dania: wątróbka z kwaśną gruszką, pad-thai z tofu i pieprzem
    • Ser: Stilton, Roquefort
    • Deser: sorbet gruszkowo-bazyliowy, sernik na zimno z agrestem