Dofinansowane ze środków Unii Europejskiej

CZY MASZ
UKOŃCZONE
18 LAT?

ARE YOU
OVER THE AGE
OF 18?

Badania i rozwój – dotacja UE

Jako browar innowacyjny stawiamy na poszerzanie własnych możliwości technologicznych i stosujemy najnowsze, zaawansowane rozwiązania. Dlatego w obszarze badań i rozwoju zdecydowaliśmy się skorzystać z dotacji unijnych, które pomogły nam wejść na kolejny poziom jakości. Poniżej zamieszczamy szczegółowe informacje na temat tych projektów.

 

„Zakup linii technologicznej do wdrożenia produkcji piw będących wynikiem prac B+R oraz wyposażenie Działu Kontroli Jakości firmy Browar Stu Mostów Sp. z o.o. we Wrocławiu”

Projekt nr RPDS.01.05.01-02-0185/18 dofinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Dolnośląskiego 2014-2020

Projekt dotyczy zakupu linii technologicznej do produkcji piwa oraz wyposażenia Działu Kontroli Jakości niezbędnych do wdrożenia do produkcji 3 nowych, innowacyjnych produktów – piw rzemieślniczych: 2 jasnych typu PALE ALE i IPA oraz 1 ciemnego typu BLACK IPA.

Piwa będą produkowane w technologii chmielenia na zimno, co wynika z prac B+R prowadzonych przez Browar Stu Mostów w ramach projektu pt. „Opracowanie i wdrożenie receptury produkcji napoju rzemieślniczego o podwyższonej zawartości ksantohumolu”.

 

Wartość projektu: 2 953 812,88 PLN

Wkład Unii Europejskiej: 1 080 663,25 PLN.

 

 

„Opracowanie technologii produkcji piw kwaśnych z sokami owocowymi o najwyższej aktywności przeciwutleniającej”

Projekt nr RPDS.01.02.02-02-0060/19 dofinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Dolnośląskiego 2014-2020

Projekt na celu opracowanie technologii produkcji piw kwaśnych z sokami owocowymi o najwyższej  aktywności przeciwutleniającej na poziomie minimum 5,18 DPPH [mmol TE/L] oraz ocenie organoleptycznej wynoszącej minimum 38/50 pkt oraz nowego rodzaju piwa. 

Efektem projektu będzie stworzenie produktu o właściwościach prozdrowotnych, dostarczającego konsumentom wartości odżywczych niedostępnych w innych produktach spożywczych.

 

Wartość projektu: 1 296 029,89 PLN

Wkład Unii Europejskiej: 724 135,72 PLN.