Dofinansowane ze środków Unii Europejskiej

CZY MASZ
UKOŃCZONE
18 LAT?

ARE YOU
OVER THE AGE
OF 18?

NITRO

Czym są piwa NITRO?

NITRO to kategoria piw, które nasycamy azotem a nie dwutlenkiem węgla. Dlaczego? Ponieważ taki zabieg zmienia teksturę piwa, czyniąc ją bardziej delikatną i aksamitną.

Do produkcji piw NITRO używamy specjalnej technologii, która pozwala rozpuścić w nich jak najwięcej cząsteczek azotu. Dzięki czemu, po otwarciu butelki i gwałtownym przelaniu piwa do szklanki azot kieruje się ku górze, generując jasnobeżową, drobnopęcherzykową pianę, tworząc tzw. efekt kaskadowy.

Piękna, trwała i niebywale aksamitna piana znakomicie poprawia pijalność piwa i jest nieosiągalna w przypadku piw nasycanych dwutlenkiem węgla.

Jak poprawnie nalewać piwa NITRO?

Aby w pełni cieszyć się piwem NITRO, należy je właściwie serwować. Jak to zrobić?

  1. Schłodź piwo do temperatury <7 °C, nie wstrząsaj nim.
  2. Gwałtownie otwórz butelkę i nalej piwo do szklanki, odwracając butelkę prawie pionowo.
  3. Obserwuj widowiskowy efekt kaskadowy, budujący piękną czapę drobnopęcherzykowej piany.
  4. Delektuj się aksamitnym smakiem piwa!

Pamiętajmy, że pęcherzyki azotu tworzą się i unoszą dużo wolniej, przez co efekt kaskadowy rozwija się powoli – jakby w zwolnionym tempie. Dlatego po nalaniu piwa do szklanki, lepiej odczekać chwilkę, aby dać pęcherzykom azotu czas do działania.

Więcej o piwach NITRO i sposobie ich poprawnego nalewania opowiada nasz główny piwowar – Michał Żankowski.

Piwa NITRO z Browaru Stu Mostów.

W stałej ofercie mamy kilka pozycji, które nasycamy azotem m.in. Chocolate Stout NITRO czy WRCLW porter bałtycki. Poznasz je po wyraźnym napisie NITRO oraz charakterystycznej ikonie.

Co pewien czas wypuszczamy również piwa jednorazowe, które także są tworzone w oparciu o tę technologię. Dlatego warto być na bieżąco z naszymi premierami!