Dobre jedzenie i dobre piwo – takie połączenie stworzyliśmy w pubie Browaru. Zapraszamy codziennie od południa.
Mało kto zdaje sobie sprawę, że piwowarzy są znakomitymi partnerami dla kucharzy. Dzieje się tak dlatego, że to właśnie aromat jest odpowiedzialny za odczuwany smak potrawy. Decyduje o tym, że nawet pozornie niepasujące do siebie produkty, mogą doskonalone do siebie pasować. Kulinarny postęp ostatnich lat jest związany właśnie z tym spostrzeżeniem. Mamy 5 smaków: słodki, gorzki, słony, kwaśny i umami. I olbrzymie bogactwo aromatów. Ilość połączeń smaków i aromatów daje olbrzymie możliwości.
Połączyliśmy talent kucharzy z wiedzą i wyczuciem piwowarów, biegłych w ocenie bogactwa aromatów w piwie. Promujemy zasady doboru potraw do piwa i piwa do potraw. Zaczynamy od tego, że warto do piwa pszenicznego zjeść coś innego niż do ciemnego, do lekkiego przegryźć coś innego niż do mocnego. Zasada jest taka by do potraw delikatnych komponować piwa delikatne a do dań ciężkich – piwa wyraziste, charakterne. Pokazujemy, na czym polega komponowanie poszczególnych składników tak, aby wyeksponować ich smak. Pokazujemy jak odświeżyć kubki smakowe. Stawiamy na food design, eksperyment i niestrudzenie namawiamy na dzielenie się opiniami – do rozmów w kwestii smaku. Kraft jest od nich tylko silniejszy!
Otwarty pub sprawia, że rozmawiając codziennie obserwować można cały proces warzenia.
Autorskie menu. Wszystko przygotowywane na miejscu, ze świeżych produktów w większości lokalnych producentów. Menu lunchowe zmieniane co tydzień, nowe propozycje do piwa co miesiąc. Świeżość i zmienność menu, pasja, inwencja twórcza – wszystko firmowana nazwiskiem Michał Czekajło.
Menu Browaru