CZY MASZ
UKOŃCZONE
18 LAT?

ARE YOU
OVER THE AGE
OF 18?

Kuchnia Browaru Stu Mostów

Najlepsze miejsce by połączyć piwo i jedzenie

Dobre jedzenie i dobre piwo – takie połączenie stworzyliśmy w pubie Browaru. Zapraszamy codziennie od południa.

Mało kto zdaje sobie sprawę, że piwowarzy są znakomitymi partnerami dla kucharzy. Dzieje się tak dlatego, że to właśnie aromat jest odpowiedzialny za odczuwany smak potrawy. Decyduje o tym, że nawet pozornie niepasujące do siebie produkty, mogą doskonalone do siebie pasować. Kulinarny postęp ostatnich lat jest związany właśnie z tym spostrzeżeniem. Mamy 5 smaków: słodki, gorzki, słony, kwaśny i umami. I olbrzymie bogactwo aromatów. Ilość połączeń smaków i aromatów daje olbrzymie możliwości.

Połączyliśmy talent kucharzy z wiedzą i wyczuciem piwowarów, biegłych w ocenie bogactwa aromatów w piwie. Promujemy zasady doboru potraw do piwa i piwa do potraw. Zaczynamy od tego, że warto do piwa pszenicznego zjeść coś innego niż do ciemnego, do lekkiego przegryźć coś innego niż do mocnego. Zasada jest taka by do potraw delikatnych komponować piwa delikatne a do dań ciężkich – piwa wyraziste, charakterne. Pokazujemy, na czym polega komponowanie poszczególnych składników tak, aby wyeksponować ich smak. Pokazujemy jak odświeżyć kubki smakowe. Stawiamy na food design, eksperyment i niestrudzenie namawiamy na dzielenie się opiniami – do rozmów w kwestii smaku. Kraft jest od nich tylko silniejszy!
Otwarty pub sprawia, że rozmawiając codziennie obserwować można cały proces warzenia.

Autorskie menu. Wszystko przygotowywane na miejscu, ze świeżych produktów w większości lokalnych producentów. Menu lunchowe zmieniane co tydzień, nowe propozycje do piwa co miesiąc. Świeżość i zmienność menu, pasja, inwencja twórcza – wszystko firmowana nazwiskiem Michał Czekajło.

 

 

 

Menu Browaru

 

 

 

 

 

 

 

Autorskie menu by Michał Czekajło. Zawsze świeże, z najwyższej jakości produktów regionalnych.
Dania i przekąski do piwa zmieniamy raz w miesiącu, tak by pasowały do aktualnej oferty piw Browaru i do kalendarza. Menu lunchowe – zmieniamy co tydzień, tak by stali bywalcy codziennie mogli zjeść coś nowego. W ten sposób wzmacniamy rzemieślnicze podejście do produkcji piwa.

Do każdego piwa warzonego w Browarze Stu Mostów rekomendujemy dania i przekąski. Każda pozycja w menu ma rekomendacje piw. Aktualna karta i menu lunchowe dostępne jest na www i fb.

Hitem sezonowego jedzenia jest dziś schab ze świni złotnickiej – specjał, najwyższej jakości kulinarne mięso polskiej rasy. Genialne acz mało znane, no bo my Polacy tak już mamy, że za rarytas uważamy produkty zagraniczne. Podobnie jak w kwestii piwa, idąc mocno po prąd, w kuchni promujemy krajową Listę Produktów Tradycyjnych. Zapraszamy zatem na polski schab z kością, fasolkę szparagową i bób, które idealnie komponuje się z WRCLW Dunkelweizen i WRCLW Pils.

Wiele dodatków robimy na miejscu. Hand made. Musztardę gruboziarnistą, keczup z buraka, kiszone szparagi i rzodkiewki. Cieszą się taką popularnością, że zaczęliśmy sprzedawać je osobno. W słoikach! Wkrótce ruszymy z produkcją octu z brzeczki. Brzeczka to wodny roztwór składników słodu.

Często w naszej kuchni wykorzystujemy piwo i jego składniki. Na przykład kluski leniwe robimy ze słodem monachijskim, tym samym którego używamy przy warzeniu pilsa, pale ale i AIPA. Piwa używamy do wypiekanych tradycyjną metodą precli. Powstają u nas z mąki z Jordanowa Śląskiego.

Zapraszamy na pierwszy łyk naszych piw i znakomicie dobranych doń dań i przekąsek.

 

NEWSLETTER

ZAPISZ SIĘ DO NASZEGO NEWSLETTERA I BĄDŹ NA BIEŻĄCO

-
mautic is open source marketing automation