CZY MASZ
UKOŃCZONE
18 LAT?

ARE YOU
OVER THE AGE
OF 18?

Kuchnia Browaru Stu Mostów

Najlepsze miejsce by połączyć piwo i jedzenie

Dobre jedzenie i dobre piwo – takie połączenie stworzyliśmy w pubie Browaru. Zapraszamy codziennie od południa.

Mało kto zdaje sobie sprawę, że piwowarzy są znakomitymi partnerami dla kucharzy. Dzieje się tak dlatego, że to właśnie aromat jest odpowiedzialny za odczuwany smak potrawy. Decyduje o tym, że nawet pozornie niepasujące do siebie produkty, mogą doskonalone do siebie pasować. Kulinarny postęp ostatnich lat jest związany właśnie z tym spostrzeżeniem. Mamy 5 smaków: słodki, gorzki, słony, kwaśny i umami. I olbrzymie bogactwo aromatów. Ilość połączeń smaków i aromatów daje olbrzymie możliwości.

Połączyliśmy talent kucharzy z wiedzą i wyczuciem piwowarów, biegłych w ocenie bogactwa aromatów w piwie. Promujemy zasady doboru potraw do piwa i piwa do potraw. Zaczynamy od tego, że warto do piwa pszenicznego zjeść coś innego niż do ciemnego, do lekkiego przegryźć coś innego niż do mocnego. Zasada jest taka by do potraw delikatnych komponować piwa delikatne a do dań ciężkich – piwa wyraziste, charakterne. Pokazujemy, na czym polega komponowanie poszczególnych składników tak, aby wyeksponować ich smak. Pokazujemy jak odświeżyć kubki smakowe. Stawiamy na food design, eksperyment i niestrudzenie namawiamy na dzielenie się opiniami – do rozmów w kwestii smaku. Kraft jest od nich tylko silniejszy!
Otwarty pub sprawia, że rozmawiając codziennie obserwować można cały proces warzenia.

Autorskie menu. Wszystko przygotowywane na miejscu, ze świeżych produktów, w większości lokalnych producentów. Menu lunchowe zmieniane co tydzień, nowe propozycje do piwa kilka razy w roku. Świeżość i zmienność menu, pasja, inwencja twórcza – wszystko firmowane nazwiskiem Michała Czekajło.

 

 

Menu Browaru

 

 

 

 

 

 

 

 

Zapraszamy na autorskie menu Michała Czekajło, Szefa Kuchni Browaru Stu Mostów i Conceptu Stu Mostów. Jednego z najbardziej nieszablonowych kucharzy młodego pokolenia.

W Stu Mostach, Michał kształtuje wyobrażenie o wrocławskiej kuchni i o tym czym może być kuchnia dla piwa. Pub, w którym przygotowuje się dania pod piwa i uczy dobierać piwa do dań, co roku otrzymuje Czapkę i miejsce w prestiżowym żółtym przewodniku Gault&Millau. Również Concept pojawił się w przewodniku jako polecane miejsce. Na Długosza 2 we Wrocławiu, kucharze i piwowarzy pracują codziennie ze sobą.

Menu serwowane można określić mianem „comfort food”, czyli smaczne, poprawiające nastrój nie tylko wtedy, gdy jesteśmy głodni. Wszystko przygotowywane jest na miejscu, ze świeżych, wysokiej jakości, regionalnych produktów.

Do każdego z dań podpowiadamy, jaki styl piwa będzie najlepiej dopasowany, podkreślający lub balansujący smaki. Menu (dania i przekąski) zmieniane jest kilka razy w roku, tak by pasowały do kalendarza i do aktualnej oferty piw Browaru. Menu lunchowe zmieniamy co tydzień, tak by stali bywalcy codziennie mogli zjeść coś nowego.

Wiele dodatków robimy na miejscu. Hand made. Musztardę gruboziarnistą, keczup z buraka, kiszone szparagi i rzodkiewki. Cieszą się taką popularnością, że zaczęliśmy sprzedawać je osobno. W słoikach! Wkrótce ruszymy z produkcją octu z brzeczki. Wszystkie te produkty można dostać w Concepcie Stu Mostów, na wprost Browaru.

Zapraszamy na pierwszy łyk naszych piw i znakomicie dobranych doń dań i przekąsek.

 

NEWSLETTER

ZAPISZ SIĘ DO NASZEGO NEWSLETTERA I BĄDŹ NA BIEŻĄCO

-
mautic is open source marketing automation