Dofinansowane ze środków Unii Europejskiej

CZY MASZ
UKOŃCZONE
18 LAT?

ARE YOU
OVER THE AGE
OF 18?

Kuchnia Browaru Stu Mostów

Najlepsze miejsce by połączyć piwo i jedzenie

 

Mało kto zdaje sobie sprawę, że piwowarzy są znakomitymi partnerami dla kucharzy. Dzieje się tak dlatego, że to właśnie aromat jest odpowiedzialny za odczuwany smak potrawy. Decyduje o tym, że nawet pozornie niepasujące do siebie produkty, mogą doskonalone do siebie pasować. Kulinarny postęp ostatnich lat jest związany właśnie z tym spostrzeżeniem. Mamy 5 smaków: słodki, gorzki, słony, kwaśny i umami oraz olbrzymie bogactwo aromatów. Ilość połączeń smaków i aromatów daje nieskończone możliwości kulinarne.

Połączyliśmy talent kucharzy z wiedzą i wyczuciem piwowarów, biegłych w ocenie bogactwa aromatów w piwie. Promujemy zasady doboru potraw do piwa i piwa do potraw. Zaczynamy od tego, że warto do piwa pszenicznego zjeść coś innego niż do ciemnego, do lekkiego przegryźć coś innego niż do mocnego. Zasada jest taka by do potraw delikatnych dobierać piwa delikatne a do dań ciężkich – piwa wyraziste, charakterne. Pokazujemy, na czym polega komponowanie poszczególnych składników tak, aby wyeksponować ich smak. Pokazujemy jak odświeżyć kubki smakowe. Stawiamy na food design, eksperyment i niestrudzenie namawiamy na dzielenie się opiniami – do rozmów w kwestii smaku. Kraft jest od nich tylko silniejszy!

Zapraszamy na autorskie menu Kamila Studennego, Szefa Kuchni Browaru Stu Mostów. Jednego z najbardziej nieszablonowych kucharzy młodego pokolenia.

W Stu Mostach, Kamil kształtuje wyobrażenie czym może być kuchnia dla piwa. Pub, w którym przygotowuje się dania pod piwa i uczy dobierać piwa do dań. Na Długosza 2 we Wrocławiu, kucharze i piwowarzy codziennie ze sobą współpracują.

Serwowane przez nas menu można określić mianem „comfort food”, jest więc smaczne i zdecydowanie poprawiające nastrój. Wszystko przygotowywane jest na miejscu, ze świeżych, wysokiej jakości, regionalnych produktów.

Do każdego z dań podpowiadamy, jaki styl piwa będzie najlepiej dopasowany, podkreślający lub balansujący smaki. Menu (dania i przekąski) zmieniane jest kilka razy w roku, tak by pasowały do kalendarza i do aktualnej oferty piw Browaru.

Wiele dodatków robimy na miejscu. Hand made. Musztardę gruboziarnistą, keczup z buraka. Cieszą się taką popularnością, że zaczęliśmy sprzedawać je osobno. W słoikach! Wszystkie te produkty można dostać w Sklepie Stu Mostów, na wprost Browaru. Zapraszamy!