Dofinansowane ze środków Unii Europejskiej

CZY MASZ
UKOŃCZONE
18 LAT?

ARE YOU
OVER THE AGE
OF 18?

Laboratorium Stu Mostów

W maju 2020 roku dzięki otwarciu Laboratorium Stu Mostów weszliśmy na nowy poziom jakości piwowarstwa rzemieślniczego.

W Browarze Stu Mostów od zawsze poszukujemy nowych możliwości rozwoju, do czego obecnie okazała się potrzebna fachowa kontrola procesu produkcji. Własny ośrodek badawczy daje nam pewność, że już niebawem będziemy Was zaskakiwać nowymi projektami i jeszcze lepszą jakością naszych piw.

     

Technologia stwarza zupełnie nowe możliwości.

Dzięki wyposażeniu, które posiadamy, możemy dokładniej kontrolować cały proces warzenia – zaczynając od sprawdzania ilości i jakości dodawanych drożdży, poprzez dokładniejszą kontrolę fermentacji (pomaga nam w tym gęstościomierz firmy Anton Paar). Na końcowych etapach produkcji jesteśmy w stanie precyzyjnie zbadać stopień wysycenia piwa dwutlenkiem węgla. Możemy również zmierzyć zawartość tlenu, co pozwala bardzo dokładnie kontrolować wszelkie operacje na piwie oraz sam proces rozlewu, a także obniżyć do minimum zawartość tlenu w piwie. Oczywiście kontrola czystości jest równie istotna. Nasze laboratorium wspiera piwowarów w zachowaniu sterylności urządzeń i dbałości o czystość gotowego produktu pod kątem mikrobiologicznym.

     

Pracą w naszym laboratorium kieruje Paula Prorok – specjalista ds. kontroli jakości w Browarze Stu Mostów. Paula skończyła Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu w stopniu pierwszym z tytułem inżyniera – Biotechnologia w specjalności biotechnologia żywności oraz studia drugiego stopnia z tytułem magistra – Technologia Żywności i Żywienie Człowieka (profil – Technologia fermentacji). Przygodę z naszym Browarem zaczynała od pracy na rozlewie, co dało jej szerszą perspektywę i procentuje w pracy laboratoryjnej.

Jaką przewagę daje własne laboratorium?

Własne laboratorium pozwala oszczędzać czas, ponieważ nie trzeba czekać na wyniki analiz z firm zewnętrznych. Daje pewność kontroli nad procesami zachodzącymi w browarze od czystości powierzchni zewnętrznych, po sprawdzanie jakości gotowego produktu. Pozwala także na nieskrępowane eksperymentowanie z dodatkami oraz co bardzo istotne – z mikroorganizmami, dzięki czemu możemy weryfikować ich zdolności i przydatność w browarze. Można na przykład wykonywać próby fermentacyjne na poziomie laboratorium, a następnie wybrać najlepszą opcję i powtórzyć ją w większej skali.

Od czego zaczniemy?

W niedalekiej przyszłości planujemy rozpocząć proces propagacji drożdży oraz stworzenie własnego banku mikroorganizmów, co pozwoli być niezależnym od dostępności na rynku wybranych szczepów np. drożdży. Odpowiadając na potrzeby innych browarów rzemieślniczych postanowiliśmy udostępnić także podstawowy pakiet analiz realizowany w naszym laboratorium. Wszystkich zainteresowanych zapraszamy do kontaktu przez adres: laboratorium@100mostow.pl