CZY MASZ UKOŃCZONE 18 LAT?
ARE YOU OVER THE AGE OF 18?
W najnowszej DIPA uwarzonej we współpracy z ekipą browaru Nepomucen postawiliśmy na możliwie jak najprostszy zasyp i chmielenie odmianami Citra, Galaxy oraz Columbus. Główną rolę odgrywają w nim jednak drożdże kveik pochodzące z norweskiego miasta Stranda i zachwycające swoim intensywnie owocowym aromatem. Weźcie pierwszy łyk i dajcie się mu porwać!
W najnowszym piwie marki ART odtworzyliśmy smak Cherry Coke, tworząc bazę ze słodu jęczmiennego oraz płatków pszennych i owsianych wzbogaconą mlecznym cukrem – laktozą, którą następnie zakwasiliśmy i wzbogaciliśmy odpowiednią ilością wiśni oraz syropu o smaku coli. Wszystko po to, aby od pierwszego łyka przenieść Wasze kubki smakowe w kolorowe lata 90!
We współpracy z SOMA Beer przygotowaliśmy dla Was mętną i soczystą DDH DIPA podwójnie nachmieloną na zimno z wykorzystaniem starych, dobrych klasyków: Galaxy i Citry oraz zupełnie nowej w naszym browarze odmiany – Strata. Szykujcie swoje kubki smakowe na moc wrażeń i poznajcie jej wyjątkowy aromat zamknięty w 38 już piwie marki ART!
Poznajcie Double IPA z dodatkiem płatków owsianych i pszenicznych – piwo wyraziste i pełne – z mniej intensywną goryczką ale dużym nastawieniem na intensywny aromat chmielowy. W procesie produkcyjnym użyliśmy odmian Sabro, Galaxy oraz El Dorado, których połączenie odwdzięczyło się aromatem bogatym w nuty owoców tropikalnych, kokosa i wanilii. Zapraszamy na pierwszy łyk!
36. piwo z serii ART powstało w ramach projektu „Beer with friends” zapoczątkowanego przez naszych przyjaciół z Basqueland. Aby odtworzyć smak deseru „pastry” w naszym piwie kooperacyjnym użyliśmy dwóch rodzajów owoców tropikalnych: ananasa i smoczego owocu, które wzbogaciły profil aromatyczny piwa. Idealne piwo na lato!
Piwny „owoc” naszej najpiękniejszej, międzynarodowej kooperacji piwnej, uwarzony w ramach projektu ALL TOGETHER BEER! Wytrawna i aromatyczna West Coast IPA nachmielona na zimno amerykańskimi klasykami: Simcoe, Cascade i Mosaic, które poskutkowały kompleksowym aromatem wypełnionym nutami cytrusów i owoców tropikalnych.
Smak koktajlu odtworzony w piwie? Udowodniliśmy, że to możliwe i w kooperacji z Galway Bay Brewery uwarzyliśmy TIKI Sour IPA z dodatkiem Calamansi i różowej gujawy! To piwna kwintesencja lata, która przeniesie Wasze kubki smakowe na tropikalne wakacje – zapraszamy na pierwszy łyk!
To uwarzony wspólnie z Amundsen Brewery imperialny Stout wypełniony aromatami sernika i wanilii. Jego deserowy charakter dopełniła aksamitna gładkość uzyskana dzięki gazowaniu azotem. To piwna kwintesencja smaku, tekstury i aromatu domowego sernika oblanego czekoladą!
To uwarzony wspólnie z Amundsen Brewery imperialny Stout wypełniony aromatami lodów śmietankowych, kakao i banana. Jego deserowy charakter dopełniła aksamitna gładkość uzyskana dzięki gazowaniu azotem. To piwna kwintesencja smaku, tekstury i aromatu deseru „Banana Split”!
Smak deseru odtworzony w piwie? Po raz kolejny udowodniliśmy, że to możliwe i w kooperacji z Browarem Ziemia Obiecana uwarzyliśmy Imperial Pastry Sour Ale z dodatkiem mango, liczi, wanilii oraz kokosa! Użyte w procesie produkcyjnym owoce tropikalne nadały kwaśności oraz wzbogaciły profil aromatyczny piwa. Do tego laktoza, kokos i wanilia – tego trzeba spróbować!
To pierwsze klasyczne piwo belgijskie w naszej ofercie, charakteryzujące się kompleksowym smakiem i bogatej w nuty karmelowe podbudowie słodowej. Idealnie współgra ona ze złożonym profilem drożdżowym wypełnionym nutami rodzynek, śliwek oraz pieprzu.
To uwarzony wspólnie z Beerbliotek Brewery imperialny Brown Ale wzbogacony aromatycznymi dodatkami w postaci orzechów laskowych i kakao. Jego deserowy charakter dopełniła aksamitna gładkość uzyskana dzięki gazowaniu azotem. To piwna kwintesencja smaku, tekstury i aromatu kremu czekoladowo-orzechowego.
Wspólnie z Browarem Basqueland uwarzyliśmy piwo z dodatkiem aż trzech rodzajów owoców tropikalnych, które nadały kwaśności oraz uwypukliły jego profil aromatyczny. Bazę słodową wzbogaciliśmy dodatkiem cukru mlecznego – laktozy, która zrównoważyła smak kwaśny i nadała słodyczy, płatki owsiane i słód pszeniczny nadały aksamitności, a dzieła dopełniły laski wanilii dodane na etapie leżakowania – tego piwa trzeba spróbować!
To zupełnie nowy styl w naszym wykonaniu, stanowiący połączenie intensywnie aromatycznej, chmielowej podstawy IPA z bakteriami kwasu mlekowego, które nadały kwaśności i maksymalnego orzeźwienia! Topaz i Azacca, których użyliśmy przy chmieleniu wpłynęły natomiast na bogaty, cytrusowo-tropikalny profil aromatyczny.
To jasne, zamglone, mineralne i nieco słodsze piwo w bardzo nowoczesnej odsłonie styli IPA. Z chmielem, który dodawany jest niemal wyłącznie metodą chmielenia na zimno – przez co są one intensywnie soczyste oraz pełne aromatów chmielowych. W wersji z odmianami chmielu Citra i Galaxy, to piwo o niezwykle intensywnych nutach cytrusowych i owoców pestkowych.
To jasne, zamglone, mineralne i nieco słodsze piwo w bardzo nowoczesnej odsłonie styli IPA. Z chmielem, który dodawany jest niemal wyłącznie metodą chmielenia na zimno – przez co są one intensywnie soczyste oraz pełne aromatów chmielowych. W wersji z odmianami chmielu Amarillo i Mosaic, to piwo o niezwykle intensywnych nutach białych i tropikalnych.
Bardzo mocne Double IPA, z dodatkiem płatków owsianych i pszenicznych, nieco pełniejsze i z chmielem wsypywanym wiadrami. Do produkcji użyliśmy odnian Citra, Mosaic oraz Chinook. To właśnie dzięki nim odnajdziecie owocowe nuty grapefruita, mango, papai i ananasa.
To piwo solidnie nachmielone, do produkcji którego wykorzystaliśmy niezwykle pięknie pachnące odmiany Citra, Mosaic i Simcoe. Piwo jest bardzo jasne, szczególnie jak na tak wysoki ekstrakt, gdyż zostały użyte wyłącznie jasne słody. Wraz z aromatem chmielowym dają o sobie znać dodatki owocowe: przecier z różowej gujawy i sok z Yuzu.
Słodko-kwaśna IPA, z dodatkiem przecieru z brzoskwiń i ananasa, leżakowana na prażonych płatkach kokosowych wraz z podpiekanymi orzechami laskowymi oraz suszoną wanilią.
Potężna DDH DIPA, zacierana z dużą ilością słodu owsianego oraz orkiszowego. Podwójnie chmielona podczas fermentacji i leżakowania piwa. Niebywale aromatyczna, bo chmiele (Columbus, Simcoe, Mosaic, oraz Galaxy) dobrał nie kto inny jak specjalista od chmielowych piw, czyli Alex Lawes, założyciel i główny piwowar browaru Whiplash z Irlandii.
Berliner Weisse – historyczny styl jasnego, kwaśnego piwa, którego renesans zawdzięczamy piwowarstwu rzemieślniczemu. Łącząc siły z hiszpańskim MALTE postanowiliśmy wzbogacić jego smak i aromat o uprawiane w tamtych rejonach kiwi i polski tłoczony sok z wiśni. Wyjątkowo kwaśne i orzeźwiające połączenie.
Przedstawiamy DDH DIPL – z jasnym, amerykańskim zasypem – kukurydzą i ryżem, podwójnie chmielony niebywałymi ilościami intensywnie aromatycznego chmielu, czysty w profilu lager.
Mega kwaśne, mocniejsze, super jasne, orzeźwiające i intensywnie egzotyczne – taki jest efekt naszej współpracy, a konkretniej to ART.+21 Pineapple and Passionfruit Sour Ale.
Kolaboracyjne piwo z browarem Dois Corvos (dwa kruki) z Lizbony! Kwaskowe, czerwone, cytrusowe, hibiskusowe farmerskie orzeźwiające piwo – rozsmakujcie się w nim, podobnie jak my.
Najmłodszy styl wśród IPA – Brut IPA, to jasne, zamglone, super wytrawne piwo, wypełniające lukę pomiędzy New England IPA (DDH IPA) oraz West Coast IPA.
Wheat Wine – wino pszeniczne. Mocne, treściwe – ale w przeciwieństwie do Barley Wine, czy RIS – jasne, o łagodniejszych nutach słodowych, a bardziej wyrazistych drożdżowych. W takim mocnym, ale ułagodzonym trunku, możliwe jest uwydatnienie bardziej stonowanych dodatków.
Wheat Wine – wino pszeniczne. Mocne, treściwe – ale w przeciwieństwie do Barley Wine, czy RIS – jasne, o łagodniejszych nutach słodowych, a bardziej wyrazistych drożdżowych.
Tym razem postawiliśmy na bardzo wytrawnego saisona, którego orzeźwiającą moc podkręciliśmy zakwaszaniem bakteriami kwasu mlekowego. A do tego wszystkiego trafił przecier z przeegzotycznej różowej gujawy.
Tradycyjne piwo z wysp ożywione dodatkiem wyśmienitych borówek słodkiej odmiany Rubel
Ciemniejsze, tęgie piwo, pochodzące ze Szkocji, gdzie fermentacja i leżakowanie odbywały się w niższych temperaturach, co uwydatniało słodowy profil. Pełne nut zbożowo-chlebowych, z delikatnie czekoladowo-palonym charakterem.
Wytrawne owocowe wytrawne DIPA od którego nie można się oderwać. Piwna owocowo-chmielowa bomba! Z piwowarami z Brewski musi być owocowo. Ale też i chmielowo!
Dyniowo-chlebowa kolaboracja tej jesieni! Ze specami od „dyniowej roboty” uwarzyliśmy Pumpkin Ale z dodatkiem czerstwego pieczywa z Conceptu Stu Mostów – mieszanki wszystkich naszych wypieków, zarówno chleba pszennego oraz żytniego, bułek i piwnych precli.
Niepohamowana moc owocowych nut mango, truskawki i malin. Dodatek 25% owoców, w naturalnej, nieprzetworzonej formie puree oraz soków tłoczonych na zimno jest imponujący.
Połączenie polskiej specjalności, czyli słodów wędzonych (ale wędzonych bardzo nietypowym drewnem – czereśni) oraz wiśni (w dużej ilości produkowanych zarówno w Polsce jak i Hiszpanii) opakowanych w pełny, klasyczny, wędzony koźlak pszeniczny dało piorunujący efekt – takie piwo powstaje tylko raz w roku.
Drugie (po ART+3) piwo z dodatkiem kawy w historii Browaru Stu Mostów. Tym razem będzie to Amber Ale z dodatkiem laktozy, prażonego ziarna kakaowca oraz oczywiście wyśmienitej kawy!
Użyliśmy najbardziej aromatycznych chmieli ze Stanów i Australii – Citra, Topaz i Galaxy, dodawanych tylko metodą „late hopping”. Połączyliśmy tu z aksamitnością płatków owianych, opakowaliśmy w lekkie piwo, zakwaszane bakteriami kwasu mlekowego. Moc orzeźwienia, jednocześnie dla Sour- i Hop- Headów!
Jest to mix niemieckiej tradycyjnej szkoły piwowarskiej, czyli historyczny styl jasnego, niezwykle lekkiego i orzeźwiającego niemieckiego piwa – Berliner Weisse, fermentowanego z udziałem bakterii kwasu mlekowego, z nowofalowymi niemieckimi chmielami – Comet i Huell Melon oraz sezonowym polskim akcentem – aromatycznymi truskawkami.
IPL to odpowiednik IPA wśród Lagerów. Przedstawiamy ten styl w czerwonej odmianie, z karmelową podbudową, z chmieleniem niemal identycznym jak w ART+1 – czyli niemieckie chmiele, takie jak Saphir i Mandarina Bavaria.
Piwo uwarzone z kolektywem Food Think Tank. Łączy w sobie charakterystyczny, zbożowo-rustykalny smak piwa orkiszowego; goryczkę i aromat niemieckich i amerykańskich odmian chmielu, oraz nietypowy aromat… marchewkowy. Marchew wraz z sokiem jabłkowym i miodem była podstawą stworzonej przez Food Think Tank esencji, dodanej do leżakującego piwa. Zaskakujące i nietypowe.
ART+5, Imperial Apricot IPA, owoc pierwszej polsko-amerykańskiej kolaboracji. Wraz z browarem z Pensylwanii – Pizza Boy Brewing, uwarzyliśmy mocne piwo górnej fermentacji. Wysoki ekstrakt, jasna barwa i ogromne uderzenie amerykańskiego chmielu, to wszystko w raczej wytrawnej wersji, infuzowanej puree morelowym wraz z chmielem Falconer’s Flight.
Piwo charakteryzuje niezwykle intrygujący aromat chmielowy, kojarzący się z owocami tropikalnymi, marakui, cytrusów wraz z aromatami kwiatowymi, uzyskanymi również w wyniku intensywnego chmielenia w tankach leżakowych.
To ciemne piwo dolnej fermentacji, do którego na 2 etapach dodaliśmy wyśmienitej kawy „Peru-Elmer Pena” od wrocławskiej palarni Czarny Deszcz.
Styl ten charakteryzuje się intensywnymi aromatami palonego zboża, z nutami świeżo palonej kawy i gorzkiej czekolady. Często w tle wyczuć można subtelny zapach słodkich suszonych owoców, lukrecji bądź melasy
To mariaż niemieckiej szkoły robienia piwa typu Weizenbock z chmieleniem bardziej wyrazistym w stylu India Pale Ale. Piwo jest ciemnopomarańczowe i bierze to co najlepsze z dwóch styli – moc i przyjemny bananowo-goździkowy aromat podwójnego pszenicznego koźlaka, oraz cytrusową owocowość IPA, za którą odpowiedzialne są nowofalowe odmiany niemieckich chmieli – Hallertau Saphir oraz Mandarina Bavaria.