CZY MASZ
UKOŃCZONE
18 LAT?

ARE YOU
OVER THE AGE
OF 18?

ART. Doppel Weizenbock German IPA

 

ART. Doppel Weizenbock German IPA

Oto pierwsze nasze piwo uwarzone we Wrocławiu we współpracy – Camba Bavaria & Browar Stu Mostów. Piwo jakiego nie było w Polsce i jakiego nie warzy się dziś w Niemczech. Piwo bardzo trudne, wymagające dobrej współpracy i kreatywności piwowarów. Projekty tego typu wyróżniają produkcję rzemieślniczą od masowej. Wyjątkowa jest finalna receptura, składniki i skala zaangażowania obu stron. W przypadku współpracy międzynarodowej dochodzi jeszcze promocja rodzimej sceny i WRCLW jako miejsca warzenia piwa. Zapraszamy na pierwszy łyk.

 

art_bottle

ART. Doppel Weizenbock German IPA

To mariaż niemieckiej szkoły robienia piwa typu Weizenbock z chmieleniem bardziej wyrazistym w stylu India Pale Ale – Grzegorz Ickiewicz, Piwowar Browaru Stu Mostów. Piwo jest ciemnopomarańczowe i bierze to co najlepsze z dwóch styli – moc i przyjemny bananowo-goździkowy aromat podwójnego pszenicznego koźlaka, oraz cytrusową owocowość IPA, za którą odpowiedzialne są nowofalowe odmiany niemieckich chmieli – Hallertau Saphir oraz Mandarina Bavaria.

Styl

Świetny przykład jak kreatywnie można łączyć ze sobą style piwa, dość odległe w swojej genezie. Niemiecki jasny podwójny koźlak pszeniczny połączyliśmy z intensywnym chmieleniem odpowiednim dla IPA. Nuty typowe dla pszenicznego koźlaka, czyli dojrzałych bananów, goździków, moreli i brzoskwiń świetnie wpasowują się te chmielowe – przyprawowo-ziołowe, mandarynkowe i cytrusowe. Wysoka goryczka kontruje ogromną słodycz znaną z niemieckich dubeltowych koźlaków pszenicznych. Jest to styl który jest szczególnie intensywny w aromaty.

Słody/ekstrakt:

Pszeniczne koźlaki występują szczególnie w ciemnych odmianach, rzadkością są te jasne (Helles), dlatego pomimo wysokiego ekstraktu (19 Plato) zachowaliśmy jasną, pomarańczową barwę piwa przez zastosowanie niemal samych jasnych słodów z dodatkiem jasnych karmelowych.

Chmiele:

To dzieło wspólnej kolaboracji z Bawarskim browarem Camba Bavaria, a więc nie mogło zabraknąć akcentu z tamtych rejonów – są to wyśmienite chmiele – supergoryczkowy Taurus, oraz aromatyczne Mandarina Bavaria (o profilu owocowym, szczególnie mandarynkwym) i Saphir (kwiatowy, cytrusowy, przyprawowy).

Szczególnie ważne w pszenicznym koźlaku dubeltowym są drożdże – świeże, mocne, zapewniające odpowiednio intensywne aromaty fenolowo-estrowe. Takie też są drożdże które dostarczył nam browar Camba Bavaria.

 

 

  • Styl: (Hoppy) Helles Doppel Weizenbock
  • Parametry
    • Ekstrakt: 19,0%
    • Alkohol: 8,3% obj.
    • IBU: 60
  • Składniki:
    • pilzneński, pszeniczny, karmelowy jasny
    • Chmiel:
      • Goryczkowy: Taurus (DE)
      • Aromatyczny: Saphir (DE), Mandarina Bavaria (DE)
    • Drożdże: górnej fermentacji do piw pszenicznych
  • Wygląd: ciemnopomarańczowy, zmętniony
  • Aromaty:  Bananów, goździków, brzoskwiń, mandarynek, lekko przypieczonej skórki od chleba, rodzynek, cytrusów i ziół.
  • Odczucie w ustach:
    • pełny, słodowy, musujący
    • intensywnie bananowy i goździkowy akcent, suszone daktyle, morele
    • cytrusowy, głównie mandarynkowy, przyprawowo-ziołowy
  • Temperatura serwowania: 7-10°C
  • Szkło: Snifter/Tulip, Sensoric lub wysoka szklanka weizenowa
  • Foodpairing:-
    • Dania: Pieczona golonka, wędzona szynka, dziczyzna z owocowymi, kwaśnymi sosami.
    • Sery: dojrzewający provolone lub hiszpański Manchego
    • Desery:  Karmelizowane jabłka, owocowe tarty lub suflet bananowy

NEWSLETTER

ZAPISZ SIĘ DO NASZEGO NEWSLETTERA I BĄDŹ NA BIEŻĄCO

-
mautic is open source marketing automation