Dofinansowane ze środków Unii Europejskiej

CZY MASZ
UKOŃCZONE
18 LAT?

ARE YOU
OVER THE AGE
OF 18?

ART#20

ART.+20 Hibiscus Citrus Saison

Kolaboracyjne piwo z browarem Dois Corvos (dwa kruki) z Lizbony! Nasze pierwsze piwo z portugalskim browarem, który podczas wspólnego warzenia reprezentował Paweł Nowak – ich polski piwowar. Pierwszy raz użyliśmy do warzenia kwiatu hibiskusa – aromatycznego i kwaśnego, który wraz z zestami z cytusów najlepiej pasuje do belgijskiego stylu Saison. Kwaskowe, czerwone, cytrusowe, hibiskusowe farmerskie orzeźwiające piwo – rozsmakujcie się w nim, podobnie jak my.

 

 

ART.+20 Hibiscus Citrus Saison

Kolaboracyjne piwo z browarem Dois Corvos (dwa kruki) z Lizbony!

Kwaskowe, czerwone, cytrusowe, hibiskusowe farmerskie orzeźwiające piwo – rozsmakujcie się w nim, podobnie jak my.

Styl

Saison, nazywany często piwem „farmerskim” lub „chłopskim”, to jasne, orzeźwiające, wysoko odfermentowane belgijskie piwo górnej fermentacji. Charakterystyczne w tym stylu są drożdże – nadające wytrawny finisz, wysoką pijalność oraz złożony, estrowo-fenolowy (owocowo- przyprawowy) aromat. Pijalność uwypukla umiarkowana goryczka oraz użycie słodów
pszenicznych. W naszym przypadku z nietypowymi dodatkami – zestem z cytrusów i kwiatem hibiskusa.

Słody/ekstrakt:

Średnio-pełne piwo, z ekstraktem 12,8 %, uzyskanym z prostego, jasnego zasypu – mieszanki słodu pilzneńskiego i pszenicznego i szczyptą słodu monachijskiego, aby piwo było lekkie i pijalne, oraz aby słodowość nie przykrywała zastosowanych dodatków.

Dodatki:

Kwiat hibiskusa (zwany też kwiatem malwy sudańskiej) znany jest przede wszystkim z charakterystycznych naparów. Nic dziennego – stanowi źródło naturalnej witaminy C oraz wapnia, witamin i soli mineralnych. Słynie ze swojego przepięknego czerwonego koloru, smaku i aromatu. Wszystkie te cechy zachowaliśmy w piwie, dodając napar z hibiskusa na zimno, przez HopGuna, na etapie leżakowania piwa.

Zmielona suszona pomarańcza i cytryna wprowadziły przyjemne nuty cytrusowe, które wraz z
pikantnością saisona i kwaskowością hibiskusa tworzą idealne połączenie.

 

 

  • Styl: Special Saison
  • Parametry
    • Ekstrakt: 12,8%
    • Alkohol: 6,0% obj.
    • IBU: 20
  • Składniki:
    • Słody/płatki: pilzneński, pszeniczny, monachijski
    • Chmiel:
      • Goryczkowy: Magnum (DE)
      • Aromatyczny: Tettnanger (DE)
    • Drożdże: WLP590 French Saison
    • Dodatki: kwiat hibiskusa, suszona pomarańcza, suszona cytryna
  • Wygląd: zmętnione, wiśniowy kolor
  • Aromaty:  hibiskusa, kwiatów, cytryny, pomarańczy, banana, goździków, białego pieprzu
  • Odczucie w ustach:
    • musujący,
    • kwaskowe, cytrusowe
    • orzeźwiające, z hibiskusowym finiszem
  • Temperatura serwowania: 6-8°C
  • Szkło: Sensoric, sniffter
  • Foodpairing:-
    • Dania: Hawaiian pulled pork, sałatka z kurczakiem i vinegrettem agrestowym
    • Sery: Ser wołoski wędzony, Ser Frontiera Blue
    • Desery:  Strudel z truskawkami i rabarbarem.