Dofinansowane ze środków Unii Europejskiej

CZY MASZ
UKOŃCZONE
18 LAT?

ARE YOU
OVER THE AGE
OF 18?

ART+40 Kveik DIPA

ART+40 Kveik IPA

Widoczny na etykiecie naszego 40. już piwa z serii ART pierścień wykorzystywany jest do suszenia i przechowywania kultur drożdży kveik!

Obręcz zbudowana była tradycyjnie z nawleczonych na siebie drewnianych bloków, które zanurzano w gęstwie drożdżowej i następnie wieszano w suchym miejscu do wyschnięcia. Tak wysuszone drożdże przechowywane były w dobrej kondycji przez miesiące, a nawet lata. W 2015 roku z takiego właśnie „nośnika” odnowiono kulturę kveik po 25 latach uśpienia, dzięki czemu możemy cieszyć się dziś smakiem piw fermentowanych z jej wykorzystaniem!

Moc owocowego aromatu produkowanego przez te kultury poznać będziecie mogli już niebawem w naszym najnowszym piwie uwarzonym we współpracy z browarem Nepomucen: Kveik DIPA!

 

 

 

ART+40 Kveik DIPA

W najnowszej DIPA uwarzonej we współpracy z ekipą browaru Nepomucen postawiliśmy na możliwie jak najprostszy zasyp i chmielenie odmianami Citra, Galaxy oraz Columbus. Główną rolę odgrywają w nim jednak drożdże kveik pochodzące z norweskiego miasta Stranda i zachwycające swoim intensywnie owocowym aromatem. Weźcie pierwszy łyk i dajcie się mu porwać! 

Styl:

Połączenie chmielowego uderzenia DIPA z intensywną owocowością drożdży Kveik. Pamiętaj, aby pić świeże – wtedy najbardziej zachwyca!

Słody/ekstrakt:

Podwójna wersja IPA ma wyższy ekstrakt niż standardowa IPA. W tym przypadku jest to 18⁰P. Solidna jasna podbudowa z płatków owsianych oraz słodu pilzneńskiego pozwaladojść do głosu” i wyeksponować intensywne chmielenie i drożdżowy aromat.

Chmiele:

Columbus to w pewnym sensie „protoplasta” dla wielu nowofalowych odmian chmieli. Charakteryzuje się ciekawym profilem aromatycznym, który wyśmienicie współgra z innymi klasykami piwnej rewolucji. My postanowiliśmy połączyć go w tym piwie razem z Citra i Galaxy, co poskutkowało tropikalnym uderzeniem wypełnionym nutami ananasa, mango, mandarynki, nektarynki i zielonych konopi (dunk).

  • Styl: DDH DIPA
  • Parametry:
    • Ekstrakt: 18,0%
    • Alkohol: 8,0%
    • IBU: 35
  • Składniki:
    • Zasyp: słód jęczmienny: pilzneński, słód krótki, płatki: owsiane
  • Chmiel:
    • Goryczkowy: Centenial (US)  
    • Whirlpool: Galaxy (AU)Citra (US) 
    • Dry-hopping: Columbus, Citra (US), Galaxy (AU) 
  • Drożdże: Kveik Ale Strain
  • Wygląd: jasnopomarańczowe, zmętnione, z niewysoką białą pianą
  • Aromaty: ananas, mango, mandarynka, nektarynka, zielone konopie
  • Odczucie w ustach:
    • 1 – pełne
    • 2 – owocowe
    • 3 – soczysty chmielowy finisz z delikatną goryczką
  • Temperatura serwowania: 8-12⁰C
  • Szkło: Sensoric, tulip, snifter, IPA glass
  • Foodpairing:
    • Dania: tajskie curry, schab smażony z masłem cytrynowo – ziołowym, burger z grillowanym wędzonym serem i chutney tropikalnym na bazie mango i kolendry
    • Sery: Roquefort, dojrzały Cheddar, Lazur
    • Desery: Tropikalna tarta z kremem patissiere i karmelizowaną pomarańczą, Lemon Meringue Pie, kremowy sernik z frużeliną mandarynkową