Dofinansowane ze środków Unii Europejskiej

CZY MASZ
UKOŃCZONE
18 LAT?

ARE YOU
OVER THE AGE
OF 18?

ART+22 DDH DIPL

ART+22 DDH DIPL (Double Dry Hopped Double India Pale Lager)

Browar Stu Mostów in collaboration with Northern Monk

Uwarzone we współpracy z angielskimi specjalistami od piw chmielowych – Northern Monk. Ich imponujące doświadczenie z aromatycznymi IPA przenieśliśmy do piwa dolnej fermentacji. Przedstawiamy DDH DIPL – z jasnym, amerykańskim zasypem – kukurydzą i ryżem, podwójnie chmielony niebywałymi ilościami intensywnie aromatycznego chmielu, czysty w profilu lager, który niesamowicie Was zaskoczy.

 

 

ART+22 DDH DIPL (Double Dry Hopped Double India Pale Lager)

Przedstawiamy DDH DIPL – z jasnym, amerykańskim zasypem – kukurydzą i ryżem, podwójnie chmielony niebywałymi ilościami intensywnie aromatycznego chmielu, czysty w profilu lager.

Styl

DDH DIPL to przeniesienie technologii produkcji piw intensywnie chmielonych typu DDH DIPA, w świat piw dolej fermentacji. Niebywale jasny – dzięki użyciu kaszki kukurydzianej i płatków ryżowych (podobnie jak w stylu American Lager), czysty w profilu drożdżowych z intensywnym aromatem chmielowym – dodawanym przede wszystkim do HopGuna, na zimno. I to dwukrotnie!

Słody/ekstrakt:

Podstawę ekstraktu stanowi jasny słód jęczmienny – pilzneński, ale 20% zasypu stanowiły płatki ryżowe i kaszka kukurydziana. To znane dodatki w stylu American Lager. Nadają jasnego koloru, zmniejszają słodowość, a szczególnie kaszka kukurydziana – nadaję delikatnej, kukurydzianej słodyczy. Dzięki temu, pomimo wysokiego ekstraktu (18 Plato) piwo jest nadal jasne, lekkie i niebywale pijalne.

Chmiel:

Najważniejszą rolę w tym piwie odgrywa chmiel. Northern Monk znani są z ich wyśmienitych, intensywnie chmielonych DIPA. Postanowiliśmy wykorzystać ich doświadczenie w technologii podwójnego chmielenia z naszą praktyką produkcji piw dolnej fermentacji. Wszak chmielenie na zimno lagerów nie jest rzeczą prostą. Dlatego chmiel Citra trafił już w dużej ilości do whirlpoola – przy oddzielaniu osadów gorących. Następnie piwo chmieliliśmy w HopGunie cytrusowo- tropikalną odmianą Topaz na późnym etapie fermentacji – tam, gdzie jeszcze temperatura jest relatywnie wysoka. A potem? Jak to lager – musiał długo odleżakować i poczekać na końcowe, największe chmielenie. Kilka dni przed rozlewem gotowe piwo znowu zostało przepompowane przez HopGuna, gdzie nachmieliliśmy je dużym udziałem odmian Topaz, Mosaic, Citra i Eureka! – razem nadały aromaty cytrusów, owoców tropikalnych i białych owoców. Chmielenie na zimno w lagerze daje odmienne efekty niż w piwach górnej fermentacji – aromaty są czystsze i łatwiejsze do rozróżnienia.

 

 

  • Styl: DDH DIPL (Double Dry Hopped Double India Pale Lager)
  • Parametry
    • Ekstrakt: 18,0%
    • Alkohol: 7,9% obj.
    • IBU: 40
  • Składniki:
    • Słody/płatki: jęczmienny pilzneński, kaszka kukurydziana, płatki ryżowe
    • Chmiel:
      • Goryczkowy: Styrian Goldings (SI)
      • Aromatyczny: Citra (US)
      • Pierwsze chmielenie na zimno: Topaz (AU)
      • Drugie chmielenie na zimno: Topaz (AU), Mosaic, Citra, Eureka! (US)
    • Drożdże: dolnej fermentacji W34/70
  • Wygląd: lekko zmętnione – opalizujące, jasnosłomkowe
  • Aromaty:  cytrusów, winogrona, liczi, brzoskwini, mango
  • Odczucie w ustach:
    • musujący,
    • słodkawe, delikatnie kukurydziane
    • goryczkowe, z chmielowym finiszem
  • Temperatura serwowania: 6-8°C
  • Szkło: Sensoric, sniffter
  • Foodpairing:-
    • Dania: zapiekana kanapka z wołowiną, burger z chutneyem z mango
    • Sery: Asiago d’allevo
    • Desery:  kokosowa pannacotta z liczi