Dofinansowane ze środków Unii Europejskiej

CZY MASZ
UKOŃCZONE
18 LAT?

ARE YOU
OVER THE AGE
OF 18?

ART+46

UWARZONE W KOOPERACJI Z SEVEN ISLAND BREWERY

Najwyższy czas przedstawić Wam najnowszą kooperację z marki ART+!

Tym razem powstała ona we współpracy z naszymi przyjaciółmi z greckiego Seven Island Brewery. Postawiliśmy na soczystą DIPA w stylu New England na bazie (niekonwencjonalnego jak dla nas) zasypu złożonego z jęczmienia, pszenicy i płatków owsianych.

Chmielona w kotle i na zimno odmianą Stratą (tak, być może delikatnie nadużywamy w ostatnim czasie tej odmiany, ale najzwyczajniej w świecie ją uwielbiamy i nie jesteśmy w stanie nic na to poradzić!). Połączyliśmy ją w tym piwie ze „starą, dobrą” Citrą i zupełnie nową dla nas odmianą Belmą.

Jak zawsze w przypadku piw hazy, fermentowaliśmy je z użyciem naszego protokołu Secret Sauce, aby uzyskać wyższy stopień biotransformacji i wycisnąć z chmielu jeszcze więcej soczystości. W gotowym piwie znajdziecie przede wszystkim dużo tropików w postaci nut dojrzałego mango, guawy i papai przełamanych aromatem gumy balonowej.

Super soczyste i niesamowicie smaczne!

 

ART+46 New England Double IPA

Duże ilości Straty połączonej z odmianami Citra i Belma na mętnej, zbożowej bazie składającej się z jęczmienia, pszenicy i płatków owsianych. Fermentacja z udziałem naszego nowego protokołu Secret Sauce pozwoliła dodatkowo uzyskać wyższy stopień biotransformacji i wycisnąć z chmielu jeszcze więcej soczystości. Poza skutecznym orzeźwieniem szukajcie w niej również dużej ilości tropików przełamanych aromatem gumy balonowej.

 

 

Słody/ekstrakt:

Słody jęczmienne i pszeniczne, owies płatkowany.

Chmiele:

Świeży zbiór naszej ulubionej odmiany z 2020 roku – Strata. Równie dobra lub jeszcze lepsza niż w zeszłym roku! Połączyliśmy ją ze „starą, dobrą” Citrą i zupełnie nową dla nas odmianą – Belma.

To piwo najlepiej smakuje świeże!

Tak intensywnie chmielone piwo smakuje obłędnie – szczególnie świeże! Aromat chmielowy z czasem ulega obniżeniu. Dlatego traktuj to piwo szczególnie troskliwie – trzymając je w ciemnym i bardzo chłodnym miejscu (lodówka będzie do tego dobrym rozwiązaniem) i nie czekaj – pij świeże! 

  • Styl: New England DIPA
  • Parametry:
    • Ekstrakt: 18,0%
    • Alkohol: 7,7%
    • IBU: 20
  • Składniki: woda, słód jęczmienny, słód pszeniczny, płatki owsiane, chmiel, drożdże
  • Zasyp: słód jęczmienny i pszeniczny, płatki owsiane
  • Chmiel: Strata, Citra, Belma
  • Drożdże: Secret Sauce protocol
  • Wygląd: mgliste i złociste z biało-kremową pianą
  • Aromaty: dojrzałe mango, guawa, guma balonowa
  • Odczucie w ustach:
    • 1 – miękka i owocowa
    • 2 – kremowa i miękka
    • 3 – soczysta
  • Temperatura serwowania: 9-12⁰C
  • Szkło: Shaker, Ale glass
  • Foodpairing:
    • Dania: tacos z szarpaną wieprzowiną, lime & chilli majo i kolendrą, schab smażony z masłem cytrynowo – ziołowym, burger z grillowanym wędzonym serem i chutneyem tropikalnym na bazie mango
    • Sery: Roquefort, dojrzały Cheddar, Lazur
    • Desery: crumble z laską wanilii i kwaśnymi owocami i lodami tajskimi