Dofinansowane ze środków Unii Europejskiej

CZY MASZ
UKOŃCZONE
18 LAT?

ARE YOU
OVER THE AGE
OF 18?

ART+25

ART+25 Crumble Sour IPA Peach and Pineapple

Crumble – pyszny, zapiekany deser oparty na owocach i kruszonce. Razem z browarem Wylam postaraliśmy odtworzyć jego smak w piwie! Przedstawiamy słodko-kwaśną IPA, z dodatkiem przecieru z brzoskwiń i ananasa, leżakowane na prażonych płatkach kokosowych wraz z podpiekanymi orzechami laskowymi oraz suszoną wanilią. Nie mogło zabraknąć chmielenia na zimno odmianami Citra, Motueka oraz Saphir.

 

 

ART+25 Crumble Sour IPA Peach and Pineapple

Słodko-kwaśna IPA, z dodatkiem przecieru z brzoskwiń i ananasa, leżakowana na prażonych płatkach kokosowych wraz z podpiekanymi orzechami laskowymi oraz suszoną wanilią.

 

Styl

Razem z Davem Kerr, piwowarem browaru Wylam, postanowiliśmy wymyśleć coś nowego – stworzyć niecodzienną wariację nt. stylu sour IPA. Zainspirowaliśmy się popularnym, szybkim deserem Crumble, opartym na kwaśnych owocach i słodkiej kruszące. Tak powstała nasze wspólne piwo Crumble Sour IPA Peach and Pineapplenietypowe, słodko-kwaśne owocowe piwo pełne aromatycznych dodatków.

Słody/ekstrakt:

Piwo jest bardzo jasne, bo tylko jasne słody zostały przez nas użyte – zasyp składa się przede wszystkim ze słodu pilzneńskiego i pszenicznego. Dla zmętnienia i aksamitnej gładkość dodaliśmy jeszcze płatków owsianych. Część ekstraktu pochodzi z laktozy – niefermentowanego cukru mlecznego, który nadaje pełni i lekkiej słodyczy.

Chmiele:

Przymiotnik „IPA” nie występuje tutaj przypadkowo – co prawda piwo ma dość stonowaną goryczkę jak na ten styl, ale nie zrezygnowaliśmy z solidnego nachmielenia na zimno odmianami Citra, Motueka oraz Saphir – pachnące cytrusami oraz owocami pestkowymi.

Dodatki:

O niezwykłości tego piwa stanowią dodatki:

Przeciery z brzoskwini i ananasa – których łączny dodatek to ponad 18%! W formie przetartych, 100% owoców. Niesamowicie aromatycznych, kwaśnych i soczystych.

Prażone orzechy i płatki kokosowe, laski wanilii – dzięki nim uzyskaliśmy efekt „słodkiej kruszonki” w piwie. Orzechy i płatki kokosowe prażyliśmy sami, tuż przed dodatkiem do zbiornika leżakowego, aby wydobyć z nich cały aromat.

 

  • Styl: Crumble Sour IPA Peach and Pineapple
  • Parametry
    • Ekstrakt: 19%
    • Alkohol: 8,0% obj.
    • IBU: 50
  • Składniki:
    • Zasyp: jęczmienny: pilzneński, pszeniczny, płatki owsiane
    • Chmiel:
      • Goryczkowy: Columbus (US)
      • Aromatyczny: Citra (US)
      • Chmiel na zimno: Citra (US), Motueka (NZ), Saphir (DE)
    • Drożdże: US-05
    • Bakterie: Lactobacillus plantarum
    • Dodatki: przecier z brzoskwiń, przecier z ananasa, laktoza (cukier mleczny), laski wanilii, prażone orzechy laskowe, prażone płatki kokosowe
  • Wygląd: brzoskwiniowe, mętne, z niewysoką białą pianą
  • Aromaty: brzoskwini, ananasa, wanilii, kokosa, orzechów laskowych, owoców tropikalnych
  • Odczucie w ustach:
    • pełne, zawiesiste
    • słodko-owocowe
    • kwaśne, z chmielowym finiszem
  • Temperatura serwowania: 8-12⁰C
  • Szkło: Sensoric, tulip, snifter
  • Foodpairing:
    • Dania: zielone curry z panirem, smażone skrzydełka w cieście z chilli i mango
    • Sery: Mascarpone z brzoskwinią, camembert z suszoną żurawiną
    • Desery: crumble z brzoskwiniami i ananasem z kruszonką z orzechów, kokosa, wanilii i cukru muscavado