CZY MASZ
UKOŃCZONE
18 LAT?

ARE YOU
OVER THE AGE
OF 18?

ART 6

ART.+6 Orkiszowe z marchwią

 

ART.+6, czyli kooperacja Browaru Stu Mostów z kolektywem kulinarnym Food Think Tank, to przede wszystkim połączenie tradycji z nowofalowym szaleństwem i kompletnym nieskrępowaniem. Food Think Tank znany jest z tego, że nie podlega żadnym definicjom – są nowym rodzajem inicjatywy, skupiającej specjalistów wielu branż, ale mających jeden cel – przywrócić jakość do kulinariów. Postanowiliśmy wykorzystać ich myślenie, i stworzyć piwo które będzie jednocześnie wiązało się tradycjami, korzeniami, ale również będzie miało w sobie pierwiastek nowoczesnego myślenia.

 

ART.+6 Orkiszowe z marchwią

Piwo uwarzone z kolektywem Food Think Tank. Łączy w sobie charakterystyczny, zbożowo-rustykalny smak piwa orkiszowego; goryczkę i aromat niemieckich i amerykańskich odmian chmielu, oraz nietypowy aromat… marchewkowy. Marchew wraz z sokiem jabłkowym i miodem była podstawą stworzonej przez Food Think Tank esencji, dodanej do leżakującego piwa. Zaskakujące i nietypowe.

 

 

 

Styl

Podstawą było piwo orkiszowe (dinkelbier), czyli styl już niemal rustykalny, gdzie do produkcji używa się słodu orkiszowego, jednego z najstarszych zbóż uprawianych przez człowieka, znanego już w epoce brązu. Do tego mętnego piwa chcieliśmy dodać powiew świeżości, nowoczesności, który reprezentują nowofalowe chmiele, dodane szczególnie w czasie leżakowania piwa. Do leżaka trafiła również nietypowa esencjonalna mieszanka, stworzona specjalnie przez Food Think Tank, czyli połączenie pieczonej marchwi, soku jabłkowego i miodu.

Słody/ekstrakt:

Słód orkiszowy, produkowany jest z pszenicy orkisz (Triticum spelta L.), jednego z najstarszych uprawianych zbóż. Dzisiaj już rzadko spotyka się tego typu słód, został niemalże wyparty przez słód pszeniczny. Słód orkiszowy charakteryzuje się tym, że posiada bardzo dużą zawartość białka, przez co trudniej jest uwarzyć z niego piwo. Jednocześnie nadaję to pięknego zmętnienia, a podczas nalewania buduje się okazała piana. Orkisz ma też swój charakterystyczny aromat, w przeciwieństwie do słodu pszenicznego, posiada bardziej zbożowy zapach i nieco przyprawowy charakter.

Chmiele/dodatki:

Zazwyczaj chmiel nie jest istotnym składnikiem piwa orkiszowego, ale nie w naszym wykonaniu! Goryczka została podkręcona nieco wyżej jak na styl. Dodatek niemieckiego nowofalowego chmielu Huell Melon, dodanego w czasie leżakowania piwa, gwarantuje ciekawy, świeży aromat melona miodowego. Ale mimo wszystko wyczuć można marchewkę. Dodana wraz z chmieleniem na zimno, zagęszczona przez Food Think Tank poprzez pieczenie i karmelizowanie w miodzie, jest obecna zarówno w smaku jak i zapachu. Całość tworzy iluzję przecierowego soku marchwiowego z bananami i melonem. No, może jest nieco bardziej goryczkowy 🙂

Serwowanie:

Orkiszowe piwa, jako szczególny podgatunek „piwa pszenicznego” serwuje się w wysokiej szklance ze zwężeniem u dołu, wspaniale podkreślające zmętnienie. Temperatura powinna być raczej niska, oscylująca w granicach 6-8 stopni Celsjusza.

Food pairing:

Najlepszym, przetestowanym przez nas połączeniem, jest pierś z kaczki w sosie czekoladowym na puree marchewkowo-imbirowym. Lekkie sałatki z kurczakiem również pasują idealnie. Z deserów świetnym pomysłem jest sorbet arbuzowy bądź melonowy, ale odkryciem może być tradycyjny północno-indyjski pudding marchewkowy Gajar ka Halwa. Polecamy również spróbować połączyć degustację ze świeżym kozim serem lub twarogiem.

.

 

 

  • Styl: (Dry hopped) Dinkelbier
  • Parametry
    • Ekstrakt: 11,8%
    • Alkohol: 4,7%
    • IBU: 23
  • Składniki:
    • Słody: orkiszowy, pszeniczny, pilzneński, karmelowy 30-40 EBC
    • Chmiel:
      • Goryczkowy: Magnum
      • Aromatyczny: Hersbrucker, Cascade
      • Chmielony na zimno: Huel Melon, Amarillo®
    • Drożdże: górnej fermentacji
  • Wygląd: pomarańczowy, mocno zmętniony
  • Aromaty: Marchewki, melona miodowego, bananowe, brzoskwiniowe
    • owocowe, świeże, musujące
    • odświeżające nuty melonowe, korzenność marchewkowa
    • chmielowa goryczka, z subtelną owocowością
  • Temperatura serwowania: 7 -8⁰C
  • Szkło: wysoka szklanka do piw pszenicznych
  • Foodpairing: pierś z kaczki w sosie czekoladowym na puree marchwiowo-imbirowym, makarony z sosami serowymi, sałatka z kurczakiem Ser: kozi ser chevre, sery twarogowe Desery: sorbet melonowy, ciasto marchewkowe, Marchewkowy pudding Gajar ka Halwa

NEWSLETTER

ZAPISZ SIĘ DO NASZEGO NEWSLETTERA I BĄDŹ NA BIEŻĄCO

-
mautic is open source marketing automation