Dofinansowane ze środków Unii Europejskiej

CZY MASZ
UKOŃCZONE
18 LAT?

ARE YOU
OVER THE AGE
OF 18?

Salamander Cranberry Sour Ale

Piwo zainspirowane tematem 5. Edycji Beer Geek Madness – North Side. Mroźna północ kojarzy nam się z kwaśnym smakiem i charakterystycznym owocem… żurawiną! Jej potężny kwaśny smak i cierpkość to idealny dodatek dla Beer Geeka w Sour ale! Żurawina jest uprawiana głównie w północnych rejonach świata – Kanadzie, Stanach Zjednoczonych czy np. na Łotwie. Żurawina to też moc witamin i przeciwutleniaczy, dla piwa to lepiej – bo dłużej zachowa świeżość, a dla Beer Geeka to kolejna moc smaku!

 

Salamander Cranberry Sour Ale

Podróż na północ w formie mocniejszego kwaśnego piwa górnej fermentacji z dodatkiem soku żurawinowego. Bardzo czysty kwaśny profil uzyskaliśmy poprzez użycie specjalnych szczepów bakterii kwasu mlekowego, skontrowany zbożową podbudową. Dodatek soku żurawinowego podkreśla ten kwaśny smak oraz nadaję przyjemnej owocowości i charakterystycznej cierpkości.

 

 

Styl

Jest to mocny owocowy kwaśny styl (fruit sour ale). Mocny (jak na piwa kwaśne) ekstraktem – ponad 15 plato, mocny kwasem – zakwaszonego bakteriami kwasu mlekowego i jasnego w kolorze – ekstrakt pochodzi w dużej mierze od płatków pszennych. Dodatek owocu, w formie tłoczonego soku żurawinowego – intensyfikuje kwaśny smak ale nadaję jednocześnie charakterystycznej cierpkości.

Słody/ekstrakt:

Bardzo jasny zasyp – tylko słód pilzneński i pszeniczny, wspomagany płatkami pszennymi, daje neutralną bazę dla kwaśności bakteryjnej i owocowego profilu żurawiny.

Chmiele:

Kwaśny smak zdecydowanie wzmacnia odczucie gorzkich związków chmielowych. Dlatego chmielenie jest dość oszczędne jak na ten ekstrakt, ale większość chmielu trafiła pod koniec gotowania, tak aby nie rezygnować z cytrusowego smaku i aromatu amerykańskiego chmielu Citra.

Bakterie:

Bakterie kwasu mlekowego są znakiem rozpoznawczym tego stylu – to one są odpowiedzialne za nadanie konkretnej kwaśności w tym piwie. Bakterie kwasu mlekowego, które znaleźć można na co dzień m.in. w zakwasach chlebowych, kefirach czy jogurtach, produkują kwas mlekowy, intensyfikujący kwaśny smak piwa i intensywnie wpływający na orzeźwienie podczas degustacji.

Sok żurawinowy:

Dodajemy tłoczony sok żurawinowy, w 100% naturalny, bez dodatków konserwujących czy słodzików. Łączymy go z piwem jeszcze na etapie fermentacji, dzięki czemu w butelce zachowujemy maksymalny smak i aromat owoców żurawiny.

 

  • Styl: Fruit Sour Ale
  • Parametry
    • Ekstrakt: 15,5 %
    • Alkohol: 6,5 %
    • IBU: 25
  • Składniki:
    • Słody: słód jęczmienny, słód pszeniczny, płatki pszenne,
    • Chmiel: Goryczkowy: Columbus(US), Aromatyczny: Citra (US)
    • Drożdże: US-05
    • Dodatki: tłoczony sok żurawinowy
  • Wygląd: jasnoczerwone (różowawe), lekko zamglone
  • Aromaty: owocowy (żurawina, cytryna, czerwony grapefruit, malina), zbożowy
  • Smak:
    • owocowy, musujący
    • zbożowy,
    • kwaśny
  • Temperatura serwowania: 8-12 ⁰C
  • Szkło: Sniffter, Sensoric, Shaker, Tumbler (Tumb)
  • Foodpairing:

    Dania: Ciopono lub Gumbo,

    Sery: oscypek, bryndza

    Desery: sernik na kruchym spodzie z żurawinowym musem