Dofinansowane ze środków Unii Europejskiej

CZY MASZ
UKOŃCZONE
18 LAT?

ARE YOU
OVER THE AGE
OF 18?

DDH DIPA El Dorado & Citra

Salamander DDH DIPA El Dorado & Citra to kolejna odsłona mocnej, podwójnie chmielonej na zimno, mętnej i soczystej Double IPA!

Do jasnej, zamglonej podstawy ze słodu pszenicznego i owsianego dodaliśmy pokaźne ilości chmieli: El Dorado oraz Citra. Zrobiliśmy to dwukrotnie: podczas późnej fazy fermentacji oraz w trakcie leżakowania. W efekcie uzyskaliśmy bardzo intensywny profil aromatyczny piwa – po brzegi wypełnione jest ono nutami grapefruita, limonki, ananasa, mango, gruszki oraz owoców pestkowych.

 

Salamander DDH DIPA El Dorado & Citra

To kolejna już nasza odsłona stylu DIPA w niezwykle aromatycznej wersji DDH. Tym razem jest jeszcze bardziej soczysta i intensywna w smaku – wszystko za sprawą użytych w procesie produkcyjnym chmieli: El Dorado i Citra, które nadały piwu unikalnego, tropikalnego charakteru!

Zobacz na:

 

 

Salamander DDH DIPA El Dorado & Citra  

Styl

Kolejna odsłona mocnej, podwójnie chmielonej na zimno, mętnej i soczystej Double IPA! Tym razem jeszcze intensywniejsza, pełna i bardziej aromatyczna. Do jasnej, smukłej, zamglonej podstawy ze słodu pszenicznego i owsianego dodaliśmy niezwykłej ilości chmielu El Dorado oraz Citra – i to dwukrotnie: podczas późnej fazy fermentacji oraz w czasie leżakowania. W efekcie nie będziecie mogli się oprzeć uderzeniu aromatów grapefruita, limonki, ananasa, mango, gruszki i owoców pestkowych! 

Słody/ekstrakt:   

Mimo, że styl ten należy do jednych z najmocniejszych z rodziny „IPA” to zawartość alkoholu nie jest wyśrubowana – piwo ma mieć zdecydowaną podbudowę słodową, słodkawą wręcz. Przy tym musi mieć przyjemną teksturę i odrobinę zmętnienia – zapewniają to słody pszeniczne i płatki owsiane.  

Chmiele: 

Oj tutaj się dzieje! Chmiel pojawia się na wszystkich etapach, i to w dużej ilości. Nietypowa jest jednak niemal całkowita rezygnacja z używania chmielu na początku gotowania – cała ilość chmielu ma być przesunięta na aromat. Tak więc do granic możliwości upchaliśmy chmiel do Whirlpoola, gdzie w niższej temperaturze zachowa się więcej aromatu i smaku tej wspaniałej rośliny odmiany Mosaic o mocno owocowym charakterze. Dwukrotne chmielenie HopGunem, urządzeniem do ekstrakcji olejków eterycznych na zimno – raz jeszcze w czasie fermentacji, a drugi – już na etapie leżakowania. To właśnie ten etap stanowi oszałamiającym chmielowym aromacie – odmiany El Dorado i Citra nadają kombinacji nut  grapefruita, limonki, ananasa, mango, gruszki i owoców pestkowych! To wszystko z chmielu! Niesamowite!  

Drożdże:  

Teraz nasza DDH DIPA ma jeszcze bardziej złożony profil dzięki fermentacji  z użyciem płynnych drożdży  szczepu WLP095 Burlington. To idealne drożdże do nowoczesnych piw IPA – tj. New England czy DDH DIPA. Drożdże te wprowadzają pokaźna ilość owocowych estrów, pozostawiając jednocześnie sporo pełni. Nie opadają tak chętnie, tworząc miłe dla oka, równomierne zmętnienie.

  • StylDouble Dry Hopped Double India Pale Ale
  • Parametry: 
    • Ekstrakt: 19,0% 
    • Alkohol: 7,7% 
    • IBU: 60
  • Składniki:
    • Słody: słody jęczmienny pilzneński, słód pszeniczny, płatki owsiane, chmiel, drożdże
    • Chmiel: aromatyczny Mosaic (US) 
    • Pierwsze chmielenie na zimno: Citra, El Dorado (US) 
    • Drugie chmielenie na zimno: El Dorado, Citra (US) 
    • Drożdże: WLP095 Burlington Ale Yeast
  • Wygląd:  jasnożółte, zamglone 
  • Aromaty: grapefruita, limonki, ananasa, mango, gruszki i owoców pestkowych! 
  • Odczucie w ustach:
    •  1 –  pełny, gładki 
    • 2 –  cytrusowy, słodkawy, tropikalny 
    • 3 –  lekko goryczkowy (jak na DIPA)
  • Temperatura serwowania: 1215⁰C 
  • Szkło: IPA glasssensoricsniffter 
  • Foodpairing:
    • Dania: Kanapka z grillowanymi krewetkami, awokado oraz majonezem chipotleGrillowany burger halumi z chmimiczuri i ananasem
    • Ser: Cheddar, Manchego 
    • Deserkwaśny sorbet malinowy z bazylią