Dofinansowane ze środków Unii Europejskiej

CZY MASZ
UKOŃCZONE
18 LAT?

ARE YOU
OVER THE AGE
OF 18?

DDH DIPA Citra, Idaho7 & El Dorado!

Myślę inaczej, ale nie neguję

Myślę inaczej niż Ty, ale nie neguję Twojego zdania. Nie oceniam Cię przez pryzmat Twojego zachowania. Dostrzegam w Tobie takiego samego człowieka jak ja. Z emocjami, rozterkami, codziennymi głupstwami, codziennymi przyjemnościami, zmęczeniem i potrzebą lepszego życia. Szanuję się za to i tak samo szanuję Ciebie, ponieważ mimo różnic jesteśmy tak podobni.

Uznaję Twoje prawo do istnienia na równi z moim

Nade wszystko uznaję Twoje prawo do istnienia na równi z moim. Jesteś inny niż ja. Wyglądasz inaczej, kochasz inaczej, mówisz w innym języku, wierzysz w co innego. A jednak mamy takie samo prawo do spełnionego życia.

Obdarzam swoim uznaniem

Obdarzam Cię uznaniem za to, jak przeciwstawiasz się trudnościom. Zmagasz się z własnymi nawykami, schematami myślenia, kategoryzowaniem, dzieleniem ludzi na swoich i obcych. Wychowywaliśmy się w trudnych czasach, a i obecnie nosimy wielką odpowiedzialność za los przyszłych pokoleń. Uściśnijmy dłonie (obecnie – tylko w duchu). Od naszego wzajemnego szacunku zależy więcej, niż byś pomyślał.

#Salamander #Szacunek #Spotkanie #Porozmawiajmy
 

Poznajcie kolejną naszą odsłonę intensywnie chmielowego stylu DDH DIPA!

Tym razem użyliśmy odmian: Citra, Idaho7 i El Dorado.  Zmodyfikowany proces zacierania wpłynął na wysokie zmętnienie i nieprzejrzysta barwę piwa, która w połączeniu z wysokim udziałem słodu i płatków owsianych nadaje całości niezwykle soczystego, rześkiego efektu. 

Salamander DDH DIPA Citra, Idaho7 & El Dorado 

To kolejna już nasza odsłona stylu DIPA w niezwykle aromatycznej wersji DDH. Niezwykle rześka, soczysta i intensywna w smaku – wszystko za sprawą użytych w procesie produkcyjnym chmieli: Citra, Idaho7 i El Dorado, które nadały piwu unikalnego, tropikalnego charakteru!

Zobacz na:

 

Styl

Kolejna odsłona mocnej, podwójnie chmielonej na zimno, mętnej i soczystej Double IPA!

Do jasnej, smukłej, zamglonej podstawy ze słodu pszenicznego i owsianego dodaliśmy niezwykłej ilości chmieli: Citra, Idaho7 oraz El Dorado – i to dwukrotnie: podczas późnej fazy fermentacji oraz w czasie leżakowania. W efekcie nie będziecie mogli się oprzeć aromatycznemu uderzeniu nut grapefruita, limonki, ananasa, mango, gruszki i owoców pestkowych! 

Słody/ekstrakt:   

Mimo, że styl ten należy do jednych z najmocniejszych z rodziny „IPA” to zawartość alkoholu nie jest wyśrubowana – piwo ma mieć zdecydowaną podbudowę słodową nadającą słodkiego posmaku. Do tego przyjemna w odbiorze, aksamitna i zmętniona tekstura, którą zapewniają słody pszeniczne i płatki owsiane.  

Chmiele: 

Aby DIPA przeistoczyła się w DDH DIPA musi przejść proces podwójnego chmielenia na zimno (DDH –  Double Dry-Hopped). Pierwszy etap to chmielenie podczas fazy tzw. wysokich krążków czyli najbardziej intensywnej fazy fermentacji. Standardowo rozpoczyna się ona 24-48h po zadaniu drożdży. Drugi etap przebiega już w nieco niższej temperaturze, aby uwypuklić aromaty i nadać chmielowej pełni.

Użyliśmy trzech odmian amerykańskich chmieli: 

Citra – to jeden z najczęściej używanych do chmielenia na zimno odmian, obfitujący w aromaty cytrusowe o nieco kwiatowym profilu – dodanie go na etapie fermentacji nadaje aromatów owoców tropikalnych przypominających „multiwitaminę”.

El Dorado – charakteryzują go wyraźne aromaty owoców pestkowych (tzw. stone fruits) porządanych w tego typu piwach.

Idacho7 – po raz pierwszy (w bardzo eksperymentalnych ilościach), pojawił się na rynku w 2015r. A w ostatnim, 2019 roku doczekał się grona wiernych zwolenników. Odmiana ta, zawiera kombinację olejków eterycznych o intensywnym aromacie owoców tropikalnych (papaja, cytrusy, grejpfrut) zmieszanym z nutami żywiczno-sosnowymi oraz herbacianymi. 

To piwo najlepiej smakuje świeże: 

Tak intensywnie chmielone piwo smakuje obłędnie – szczególnie „na świeżo” zaraz po rozlewie! Aromat chmielowy z czasem ulega procesom utleniania, dlatego traktuj to piwo szczególnie troskliwie, przechowując w ciemnym i chłodnym miejscu (lodówka będzie do tego najlepszym rozwiązaniem) i… nie czekaj – pij świeże! 

  • StylDouble Dry Hopped Double India Pale Ale
  • Parametry: 
    • Ekstrakt: 19,0% 
    • Alkohol: 7,6% 
    • IBU: 50
  • Składniki:
    • Słody: słód jęczmiennypilzneński, słód owsiany, płatki owsiane, maltodekstryna 
    • Chmiel:  
    • Whirpool: El Dorado (US) 
    • Chmielenie na zimno: Citra, Idaho7, El Dorado (US) 
    • Drożdże: Vermont Ale
  • Wygląd:  jasnopomarańczowe, mocno zamglone, z drobnopęcherzykową białą pianą
  • Aromaty: dojrzała brzoskwinia, ananas , marakuja, pomarańcza, czarna herbata
  • Odczucie w ustach:
    • 1 –  pełne 
    • 2 –  gładkie, kremowe 
    • 3 – chmielowe, mineralne, soczyste, owocowe
  • Temperatura serwowania: 8-12⁰C 
  • Szkło: IPA glasssensoricsniffter 
  • Foodpairing:
    • Dania: Kanapka z grillowanymi krewetkami, awokado i majonezem chipotleGrillowany burger z szarpaną wołowiną / halloumi i chmimiczuri oraz salsą z mango i świeżej kolendry
    • Ser: Cheddar, Manchego, Stilton
    • Deser: tarta z panna cottą i kwaśnym sorbetem, lemon meringue pie

Więcej informacji na temat idei stojącej na nowym designem marki SALAMANDER znajdziecie tutaj. Natomiast założenia kampanii PUSZKA 2.0, w wyniku której piwa linii SALAMANDER będą pojawiać się w tym właśnie opakowaniu – przeczytacie tutaj.