Dofinansowane ze środków Unii Europejskiej

CZY MASZ
UKOŃCZONE
18 LAT?

ARE YOU
OVER THE AGE
OF 18?

NEPA Citra & Comet

Salamander New England Pale Ale Citra & Comet

Wiem kim jestem, działam świadomie

Wiem kim jestem, choć stale odkrywam jak moje „ja” reaguje na zmiany wokół mnie. Widzę Ciebie, który (też nie bez zaskoczenia) obserwujesz swoje reakcje w nowych okolicznościach. Świadomość ciągłego poznawania siebie w relacjach z innymi okazuje się najciekawszą przygodą życia.

Wpływam na otoczenie, a otoczenie wpływa na mnie

Jestem świadomy, że nasze działanie kształtuje w jakimś stopniu współczesny świat, a w stopniu najwyższym świat ten najbliższy. Rozgryzanie mechanizmów wzajemnego oddziaływania jest jak niekończąca się układanka. Tak natura człowieka, która ma w sobie element chaosu, chroni nas przed nudą.

Znam prawdę o sobie i szukam prawdy o świecie

Chcę wierzyć, że znam prawdę o sobie, nawet – tak jak ja – niedoskonałą, a podświadomie szukam prawdy o świecie. Podobno też szukasz, więc powiedz mi proszę, co już odkryłeś. Skumulujmy natężenie naszych świadomości, trzymasz w ręku dobre narzędzie.

#Salamander #Świadomość #Jestem #Porozmawiajmy

Poznajcie kolejną naszą odsłonę piwa Pale Ale w wersji New England!

Aksamitne, zamglone, intensywnie chmielone na zimno piwo w lżejszej odmianie! Prezentujemy New England Pale Ale, warzone z bardzo dużym udziałem płatków owsianych, fermentowane z z użyciem estrowych w profilu, kanadyjskich drożdży Vermont Ale. Intensywnie chmielone na zimno odmianami Citra i Comet, które nadały aromatów czerwonej pomarańczy, soczystej konopi (dank) oraz dojrzałego melona i mango! 

Salamander New England Pale Ale Citra & Comet

To kolejna już nasza odsłona stylu Pale Ale w niezwykle soczystej i mglistej wersji New England. Niezwykle rześka, soczysta i intensywna w smaku – wszystko za sprawą użytych w procesie produkcyjnym chmieli: Citra i Comet, które nadały piwu unikalnego, owocowego charakteru!

Zobacz na:

 

Słody/ekstrakt:   

New England Pale Ale powinno być soczyste! Zawdzięcza to nie tylko chmielom, ale też specjalnemu zasypowi. Dlatego do kotła zaciernego trafiły pokaźne ilości płatków owsianych, a proces poprowadziliśmy tak, aby zachować maksimum ciała i soczystej mętności. 

Chmiele: 

New England Pale Ale to jeden z najnowszych stylów w rodzinie piw American Pale Ale. Jest to też typ piwa, który najbardziej „namieszał” w technologii piw mocno chmielowych. Powstał w stanie Vermonth w Stanach Zjednoczonych, gdzie piwowarzy wbrew wszelkim zasadom dodali chmielu w trakcie procesu fermentacji. Zazwyczaj drożdżom szkodzi chmiel dodany na tym etapie, ale w odpowiednich warunkach mogą one biotransformować (przekształcać) olejki chmielowe w nieco inne związki, które charakteryzują się obłędnym wręcz aromatem!  

My użyliśmy dwóch rodzajów chmielu na zimno: 

Citra – znana i lubiana odmiana o charakterze cytrusowo-tropikalnym. 

Comet – nadaje aromatów cytusów melona i mokrej soczystej konopi (Dank, Danknes). 

To piwo najlepiej smakuje świeże: 

Tak intensywnie chmielone piwo smakuje obłędnie – szczególnie „na świeżo” zaraz po rozlewie! Aromat chmielowy z czasem ulega procesom utleniania, dlatego traktuj to piwo szczególnie troskliwie, przechowując w ciemnym i chłodnym miejscu (lodówka będzie do tego najlepszym rozwiązaniem) i… nie czekaj – pij świeże! 

  • Styl: New England Pale Ale
  • Parametry: 
    • Ekstrakt: 12,5% 
    • Alkohol: 4,5% 
    • IBU: 25
  • Składniki:
    • Słody: słód jęczmiennypilzneński; słód pszeniczny; płatki owsianetostowany obłuszczony owies 
    • Chmiel:  
    • Aromatyczny: Citra (US) 
    • Chmielenie na zimno: Citra, Comet (US)
    • Drożdże: Vermont Ale
  • Wygląd: żółte, zmętnione, z białą pianą
  • Aromaty: czerwona pomarańczadojrzały melon i mango
  • Odczucie w ustach:
    • 1 –  pełne, chmielowe 
    • 2 –  gładkie
    • 3 – mineralne, owocowe
  • Temperatura serwowania: 8-12⁰C 
  • Szkło: IPA glasssensoricsniffter, tulip
  • Foodpairing:
    • Dania: Penne w ostrym sosie serowym, skrzydełka z kurczaka w panierce słodowej z sosem mango-chilli, buła maślana z halloumi i chimichurri
    • Ser: Bleu de bresse, Camembert z zielony pieprzem
    • Deser: Sorbet pomarańczowy z melisą, sernik na zimno z mango

Więcej informacji na temat idei stojącej na nowym designem marki SALAMANDER poznacie tutaj. Natomiast założenia kampanii PUSZKA 2.0, w wyniku której piwa linii SALAMANDER będą pojawiać się w tym właśnie opakowaniu znajdziecie tutaj.