Dofinansowane ze środków Unii Europejskiej

CZY MASZ
UKOŃCZONE
18 LAT?

ARE YOU
OVER THE AGE
OF 18?

Salamander New England Triple IPA

Zapraszamy na pierwszą w 2020 roku premierę piwną na Długosza2 – maksymalnie chmielową NewEngland Triple IPA z marki Salamander!

Chmiel dodaliśmy do niej na wszystkich możliwych etapach, wykorzystując ogromne ilości peletu chmielowego amerykańskich odmian: Mosaic, ElDorado i Citra, które poskutkowały niezwykle intensywnym aromatem: liczi, ananasa, pomarańczy, papaji, pitahaji, mango, karamboli, brzoskwini i żółtego grapefruita. To zupełnie nowy wymiar stylu IPA w naszej ofercie – odwiedźcie nas 9 stycznia i przekonajcie się sami!

 

Salamander New England Triple IPA Mosaic, El Dorado & Citra

Składa się ona z jasnej podstawy słodowej z dodatkiem pokaźnej ilości płatków pszennych i owsianych oraz jeszcze większej ilości chmieli! Na wszystkich możliwych etapach produkcyjnych dodaliśmy ogromne ilości peletu chmielowego amerykańskich odmian: Mosaic, ElDoradoCitra, które poskutkowały intensywnym tropikalnym aromatem.

Zobacz na:

 

 

Słody/ekstrakt:

Styl ten należy najmocniejszych z rodziny „IPA”! Wypełnione jest więc jasnym słodem
pilzneńskim, którego teksturę wzbogaca pokaźna ilość płatków pszennych i owsianych.
Szczypta glukozy uwytrawnia nieco finisz, dzięki czemu pomimo wysokiego woltażu piwo
pozostaje zaskakująco pijalne.

Chmiele:

Triple New England IPA jest najbardziej „zielonym” piwem jakie można sobie wyobrazić!
Chmielimy je wielokrotnie, obłędnymi ilościami peletu chmielowego. Sporo chmielu wędruje na
etapie warzenia i oddzielania osadów gorących, ale to chmielenie w dalszych etapach produkcji
nadaje niesamowitego charakteru. Pierwsze chmielenie „na zimno” odbywa się już na etapie późnej fazy fermentacji: drożdże w odpowiednich warunkach biotransformują (przekształcają) olejki chmielowe w nieco inne, maksymalnie aromatyczne związki! Drugie chmielenie odbywa się w nieco niższej temperaturze, gdy piwo jest już podklarowane. Wtedy używamy też największej dawki chmielu!

Użyliśmy mieszanki chmieli El Dorado, Citra i Mosaic nadające całej feerii aromatów, z których
można wyróżnić: liczi, ananasa, pomarańcze, papaje, pitahaje, mango, karambolę, brzoskwinie
oraz żółtego grapefruita – coś niesamowitego!

To piwo najlepiej smakuje świeże!

Tak intensywnie chmielone piwo smakuje obłędnie – szczególnie świeże! Aromat chmielowy z czasem ulega obniżeniu. Dlatego traktuj to piwo szczególnie troskliwie – trzymając je w ciemnym i bardzo chłodnym miejscu (lodówka będzie do tego dobrym rozwiązaniem) i nie czekaj – pij świeże! 

  • Styl: New England IPA
  • Parametry:
    • Ekstrakt: 24,0%
    • Alkohol: 10,8%
    • IBU: 60
  • Składniki:
  • Zasyp: słód jęczmienny: pilzneński; słód pszeniczny, słód owsiany; płatki:
    owsiane, pszenne, glukoza
  • Chmiel:
    • Goryczkowy: Chinook (US)
    • Aromatyczny: Mosaic (US)
    • Chmiel na zimno: Citra, El Dorado (US)
    • Chmiel na zimno (druga dawka): El Dorado, Mosaic (US)
  • Drożdże: Burlington Ale
  • Wygląd: żółte, zamglone, z białą pianą
  • Aromaty: liczi, ananasa, pomarańczy, papaja, pitahaja, mango, karambola, brzoskwini,
    żółtego grapefruita
  • Odczucie w ustach:
    • 1 – pełne
    • 2 – chmielowe
    • 3 – gorzko-słodki finisz, mineralne, lekko rozgrzewające
  • Temperatura serwowania: 10-13⁰C
  • Szkło: IPA Glass, Sensoric, tulip, snifter
  • Foodpairing:
    • Dania: kruche grillowane żeberka w sosie BBQ, zielone curry z tofu 
    • Ser: Stilton, twardy cheddar
    • Deser: sernik ricotta z imbirową kruszonką, strudel jabłkowopomarańczowy