Dofinansowane ze środków Unii Europejskiej

CZY MASZ
UKOŃCZONE
18 LAT?

ARE YOU
OVER THE AGE
OF 18?

Salamander New England IPA

Po sukcesie naszego ostatniego piwa z marki ART – ART+28 New England IPA przygotowaliśmy dla Was drugą odsłonę tego stylu! Tym razem jest to New England chmielony odmianami Citra, Mosaic i Simcoe!

To jeden z najnowszych styli w rodzinie India Pale Ale, który powstał w Stanach Zjednoczonych w stanie Vermonth. Piwowarzy z tego regionu, wbrew wszelkim znanym zasadom dodali chmiel podczas… fermentacji. Chmielenie na tym etapie nie wpływa zazwyczaj pozytywnie na proces, ale w odpowiednich warunkach drożdże mogą biotransformować (przekształcać) olejki chmielowe w nieco inne związki, nadające jeszcze pełniejszego aromatu chmielowego!  

 

 

 

Salamander New England IPA Citra, Mosaic, Simcoe

New England IPA to piwo mgliste i aksamitne, o głębokiej pomarańczowej barwie i wyrazistym smaku. Intensywne, dwukrotne chmielenie na zimno z zastosowaniem chmieli aromatycznych: Citra, Mosaic i Simcoe nadało nut cytrusowych, mango, ananasa, brzoskwini oraz liczi.

To idealne piwo na lato: pełne, soczyste, tropikalne, wyraziste i jednocześnie mocno pijalne!

Zobacz na:

 

 

Słody/ekstrakt:

New England IPA powinno być soczyste! Zawdzięcza to nie tylko chmielom, ale też specjalnemu zasypowi i zacieraniu „na mętno”. My użyliśmy aż 7 różnych odmian słodów i płatków! W tym tradycyjne surowce z wielkiej Brytanii – słód pilzneński Golden Promise, słód owisany oraz tostowany, obłuszczony owies, które nadały wspaniałej pomarańczowej barwy, zmętnienia i aksamitnej pełni.  

 

Chmiele:

To jeden z najnowszych styli w rodzinie India Pale Ale, który powstał w Stanach Zjednoczonych w stanie Vermonth. Piwowarzy z tego regionu, wbrew wszelkim znanym zasadom dodali chmiel podczas… fermentacji. Chmielenie na tym etapie nie wpływa zazwyczaj pozytywnie na proces, ale w odpowiednich warunkach drożdże mogą biotransformować olejki chmielowe w nieco inne związki, nadające jeszcze pełniejszego aromatu chmielowego!  

My dodaliśmy 3 rodzaje chmielu na zimno, w podwójnych dawkach:  

Mosaic, który wraz z fermentującymi drożdżami wprowadził nuty ananasaliczi, mango, moreli oraz banana.  

Citra i Simco nadały typowych dla siebie nut cytrusów, grapefruita, żywicy oraz owoców tropikalnych.  

Łącznie, na litr gotowego piwa użyliśmy aż 23g chmielu!  

 

To piwo najlepiej smakuje świeże!

Tak intensywnie chmielone piwo smakuje obłędnie – szczególnie świeże! Aromat chmielowy z czasem ulega obniżeniu. Dlatego traktuj to piwo szczególnie troskliwie – trzymając je w ciemnym i bardzo chłodnym miejscu (lodówka będzie do tego dobrym rozwiązaniem) i nie czekaj – pij świeże! 

  • Styl: New England IPA
  • Parametry:
    • Ekstrakt: 16,0%
    • Alkohol: 6,2%
    • IBU: 40
  • Składniki:
  • Zasyp: słód jęczmienny: pilzneński, golden promise, monachijski; słód pszeniczny, słód owsiany; płatki: owsiane; tostowany obłuszczony owies
  • Chmiel:
    • Goryczkowy: Columbus (US)
    • Aromatyczny: Citra (US)Chmiel na zimno (pierwsza dawka) Mosaic (US) Chmiel na zimno (druga dawka):  MosaicCitraSimcoe (US) 
  • Drożdże: Burlington Ale
  • Wygląd: pomarańczowe,  zmętnione z drobnopęcherzykową białą pianą
  • Aromaty: mango, cytrusów, ananasa, moreli oraz liczi
  • Odczucie w ustach:
    • 1 – pełne
    • 2 – gładkie
    • 3 – chmielowy finisz, mineralny
  • Temperatura serwowania: 8-12⁰C
  • Szkło: Sensoric, tulip, snifter
  • Foodpairing:
    • Dania: wątróbka z morelami, pad-thai z tofu i mango
    • Ser: Stilton, Roquefort
    • Deser: sorbet cytrynowo-miętowy, sernik na zimno z brzoskwiniami