Dofinansowane ze środków Unii Europejskiej

CZY MASZ
UKOŃCZONE
18 LAT?

ARE YOU
OVER THE AGE
OF 18?

Chocolate Milk Stout NITRO

SALAMANDER Oatmeal Chocolate Milk Stout NITRO

Nowy design etykiet piw SALAMANDER niesie ze sobą ukrytą wartość. Odkryj ją poniżej i nie zawahaj się przed rozmową.

Robić!

Urobiłem się po łokcie i w końcu jest. Tekst o rzemiośle. Kraftowy od A do Z, w niejednym przecinku, i w ostatniej kropce. Zrobić coś samemu i zrobić to dobrze to sztuka, która zrobi z Ciebie rzemieślnika. I nie ważne czy piszesz, warzysz, rzeźbisz czy dziergasz. Twoje rękodzieło ma szansę Cię przeżyć, więc podwiń rękawy i do dzieła, Mistrzu!

Czy się zgadza?

Komercja, masówka, przemysł i szajs. Rzemiosło, unikat, jakość i hajs. Jeśli coś tu się nie zgadza, to sam wiesz, co. Ale spokojnie, w krafcie barter trzyma się mocno. Ja Tobie, a Ty mi i cycuś. Alternatywa rządzi, baluje awangarda. Potrzymaj mi piwo, to będzie petarda.

To się wytnie.

I wtedy wziąłem jedyny ostry przedmiot pod ręką – a były to zwykłe nożyczki. Podchodzę do Ciebie rozwierając ostrza. „Teraz Ci pokażę!” – to ostatnie co słyszysz. Ciach, ciach. Fragmenty lecą na podłogę. A Twoim oczom ukazuje się… Cięcie!


#Porozmawiajmy #Rzemiosło #ZaSpotkanie #SALAMANDER!

 

Salamander Oatmeal Chocolate Milk Stout Nitro

Nieprzejrzyście czarny, słodki stout często nazywany mianem „Cream stout”. Dominują w nim słodowe nuty czekolady, karmelu i kawy, a dodatek cukru mlecznego (laktozy) nadaje piwu więcej ciała i słodyczy. Palony jęczmień, oprócz barwy, wprowadza natomiast charakterystyczną goryczkę, która wraz z goryczą odchmielową równoważy smak i nadaje balansu.

 

 

Styl

Nieprzejrzyście czarny, słodki stout często nazywany mianem „Cream stout”. Dominują w nim słodowe nuty czekolady, karmelu i kawy, a dodatek cukru mlecznego (laktozy) nadaje całości więcej ciała i słodyczy. Dodatek palonego jęczmienia, oprócz barwy, wprowadza natomiast swoją charakterystyczną goryczkę, która wraz z goryczą odchmielową równoważy smak i balansuje całość. Nasycanie azotem przy użyciu specjalnej technologii, nadało piwu kremową teksturę i zwieńczyło je piękną drobnopęcherzykową pianą.

Słody/ekstrakt:

Kompozycja specjalnych słodów karmelowych i palonych nadaje piwom typu Stout wyjątkowej głębi. W aromacie znajdziemy dzięki nim intensywne nuty gorzkiej czekolady, palonej kawy a nawet delikatne nuty popiołu. Bardzo charakterystycznym i tradycyjnym dodatkiem do Stoutu jest palony, niesłodowany jęczmień, który wprowadza nuty palone, delikatną kwaśność i goryczkę równoważącą słodki smak.

Chmiele:

Dla uzyskania niezbędnej kontry goryczkowej w tak mocnym i słodkim piwie wykorzystaliśmy tradycyjny, goryczkowy chmiel Columbus. Nadał on balansu i sprawił, że całość stała się bardziej pijalna.

Dodatki:

Cukier mleczny (laktoza) nie jest asymilowany przez drożdże w procesie fermentacji, dlatego też pozostaje w piwie i nadaje przyjemnej słodyczy oraz pełni.

Nasycanie azotem:

Nasycanie piwa azotem, zamiast dwutlenkiem węgla, ma na celu zwiększenie jego pijalności oraz zmianie tekstury na bardziej aksamitną.

Rozpuszczalność azotu w cieczach jest kilkudziesięciokrotnie mniejsza niż dwutlenku węgla. Używamy specjalnej technologii aby rozpuścić jak najwięcej azotu w piwie, ale tuż po otwarciu i gwałtownym przelaniu piwa do szklanki, azot stara się jak najszybciej z niego uciec. W tym czasie tworzy niezliczoną ilość bardzo małych pęcherzyków, które tworzą tzw. efekt kaskadowy. Po chwili azot kieruje się ku górze, spieniając białka rozpuszczone w piwie. W tym procesie generuje się drobnopęcherzykowa, kremowa i niezwykle trwała piana, nie możliwa do osiągnięcia w przypadku piw nasycanych dwutlenkiem węgla.

Aby w pełni cieszyć się piwem nasycanym azotem, właściwie je serwuj:

  • piwo schłodź do temperatury <7 ⁰C, nie wstrząsaj nim
  • gwałtownie otwórz butelkę i nalej piwo do szklaki, odwracając butelkę pionowo
  • ciesz się widokiem efektu kaskadowego, budującego piękną drobnopęcherzykową pianę

 

  • Styl: Oatmeal Milk Stout
  • Parametry
    • Ekstrakt: 17,0 %
    • Alkohol: 5,7 %
    • IBU: 40
  • Składniki:
    • Słody: słody jęczmienne, płatki owsiane
    • Goryczkowy:  Columbus (USA)
    • Drożdże: House Ale strain
    • Dodatki: aromat czekoladowylaktoza, nasycane azotem 
  • Wygląd: czarne, z rubinowymi przebłyskami
  • Aromaty: kakao, mlecznej czekolady, cappuccino, wafli
  • Smak:
    • pełny, gładki
    • czekoladowy, słodkawy
    • palony finisz, z chmielową goryczką kontrującą słodycz
  • Temperatura serwowania: Nalewanie piw nasycanych azotem powinno odbywać się gwałtownie w temperaturze <7⁰C, następnie zalecamy ogrzać piwo w dłoni do temperatury 10-14⁰C 
  • Szkło: nonic lub shaker
  • Foodpairing:

    Dania: chilli con carne

    Sery: ricotta, straciatella

    Desery: tarta czekoladowa z kremem waniliowym i skórką pomarańczy, panna-cotta

    Więcej informacji na temat idei stojącej na nowym designem marki SALAMANDER poznacie tutaj. Natomiast założenia kampanii PUSZKA 2.0, w wyniku której piwa linii SALAMANDER będą pojawiać się w tym właśnie opakowaniu znajdziecie tutaj.