Dofinansowane ze środków Unii Europejskiej

CZY MASZ
UKOŃCZONE
18 LAT?

ARE YOU
OVER THE AGE
OF 18?

Podsumowanie Roku 2016

Podsumowanie roku 2016

Za nami drugi rok. Bardzo udany. Zarówno dla nas jak i dla Wrocławia. Warzymy w mieście, które oddycha dobrym piwem. Każdego dnia Wrocław uatrakcyjnia swoją ofertę turystyczną i przyśpiesza proces odkrywania naszej tożsamości. Ponieważ piwowarstwo nowej fali jest sektorem kreatywnym – taka oferta wzmacnia wizerunek mekki pasjonatów i twórców. W efekcie możemy jeszcze skuteczniej przyciągnąć ludzi utalentowanych, którzy przyciągają do Wrocławia kolejnych. Dobre 300 km od komina.

Wrocław kwitnie jako Stolica Dobrego Piwa

Piwo jest naszym wyróżnikiem, przewagą i wielką atrakcją turystyczną. „Szeroki wybór znakomitych piw argumentem za wizytą we Wrocławiu.”

  • Wrocław destynacją #1 na weekend w Polsce https://www.roughguides.com/…/6-reasons-wroclaw-is-polands…/
  • Rzemieślnicze piwo jednym z 6 powodów by odwiedzić i jednym z 12 powodów by zamieszkać we Wrocławiu http://www.morizon.pl/blog/wroclaw-12-powodow-zeby-tu-zamieszkac/ W jednym i drugim zestawieniu znajdziecie zaproszenie do Browaru Stu Mostów.
  • Wrocław top5 na weekend na świecie http://wroclife.pl/nasze-miasto/weekend-we-wroclawiu/
  • We Wrocławiu tytuł Ludzi Roku przyznano browarnikom, piwo otrzymało tytuł Dolnośląskiego Produkt Roku. Od roku piwo jest wymieniane wśród najbardziej wrocławskich prezentów www.wroclaw.pl/prezenty-zwroclawia/szarakowo.html
  • We Wrocławiu piwowarzy połączyli siły z kucharzami, spotykamy się w Kwestii Smaku, za łączenie piwa z jedzeniem, za komponowanie smaku dań pod różne piwa – w listopadzie Browar Stu Mostów otrzymał Czapkę Gault&Millau. Więcej na https://100mostow.pl/blog/2016/11/27/gaultmillau/
  • Promujemy świadomość smaku i „pierwszy łyk”, który dobrze oddaje specyfikę kraftu. Poszukiwania, oczekiwania i potem ciekawości. Zaproponowaliśmy też wrocławianom prostą definicje kraftu – to wolność od koncernowości. Od zacierania różnic. I paneli smakowych, w których szuka się odpowiedzi na pytanie: czy to będzie smakowało 10 mln ludzi.
  • We Wrocławiu obok warzenia piwa rozpoczęliśmy produkcję precli do piwa, pieczywa i musztard z brzeczką. Więcej na https://100mostow.pl/blog/2016/07/14/precle-do-piwa/ Otwarliśmy Concept Stu Mostów – zlokalizowaną 30 metrów od Browaru pracownię rzemieślników – piekarza, kucharza, serowara i ich współpracowników. Pieką precle do piwa, pieczywo na zakwasie i robią musztardę. Działają od wakacji i będą rozwijać te produkty – https://100mostow.pl/concept-stu-mostow/
  • Odtworzyliśmy historyczny styl Schöps – pszeniczny symbol miasta. Więcej w specjalnej broszurze tu Broszura
  • We Wrocławiu odwołujemy się do naszej przebogatej piwnej historii. Codziennie edukujemy i oprowadzamy, tak by każdemu pokazywać różnice pomiędzy produkcją rzemieślniczą a przemysłową. Mamy unikalną atrakcję w postaci klasycznego rzemieślniczego Browaru praktycznie w centrum takiego miasta jak Wrocław. Terminy na https://100mostow.pl/zwiedzanie/
  • We Wrocławiu odbyło się Sympozjum EBC 2016 – największe spotkanie naukowców i technologów piwowarstwa. Odbyło się po raz pierwszy w Polsce.
  • We Wrocławiu organizujemy specjalne wycieczki, których celem jest uzmysłowienie różnicy pomiędzy piwowarstwem rzemieślniczym a przemysłowym https://100mostow.pl/zwiedzanie/
  • Podbiliśmy największy Konkurs Piw Rzemieślniczych w Polsce. Nasze medale to najlepszy wynik 300 km od komina. Dolny Śląsk zdecydowanie wygrał klasyfikacje medalową. Chwile triumfu i radości do zobaczenia na www.facebook.com/BrowarStuMostow/photos/a.482485215213862.1073741828.478718552257195/100072167 6723544/?type=3&theater
  • Na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu otwarto pierwsze w Polsce podyplomowe studia Technologia piwowarstwa. Browar Stu Mostów jest ich strategicznym partnerem.
  • Nade wszystko, we Wrocławiu warzymy świetne piwo.

Wydział Nauk o Żywności Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu jest od lat najlepszym miejscem w Polsce by studiować piwowarstwo. Jeszcze raz gratulujemy wykładowcom i przyjętym słuchaczom. Jako grupa, która będzie się inspirować i razem pracować, będziecie pisać kolejny rozdział historii browarnictwa we WRCLW. Tego życzymy. Wrocław czeka na Was. Rok 2016 przejdzie do historii.

Nasze nagrody i tytuły zdobyte w minionym roku:

  • ART#9 Oatmeal Hoptart – brązowy medal w kategorii Speciality Beer: Other Sour Ale, na Brussels Beer Challenge 2016, listopad 2016
  • WRCLW Rye RIS Bourbon Barrel Aged – najlepszy Imperialny Stout w Polsce. Złoty medal w kategorii Imperialny Stout / Porter. Konkurs Piw Rzemieślniczych KPR, listopad 2016
  • SALAMANDER Black IPA – najlepsza Black IPA w Polsce. Złoty medal w kategorii Black IPA / Cascadian Dark Ale. Konkurs Piw Rzemieślniczych KPR, listopad 2016
  • WRCLW Roggenbier – brązowy medal w kategorii Piwo Żytnie. Konkurs Piw Rzemieślniczych KPR, listopad 2016
  • ART#9 Oatmeal Hoptart – Debiut Miesiąca, Polskie Minibrowary, #1 na Il Piwo w Rankingu Berliner Weisse by Piktor. Kraft Miesiąca aplikacji Polski Kraft. Top 4 Berliner Weisse wszechczasów na RateBeer.com
  • SALAMANDER Hoppy Violet Potato Lager – srebrny medal na Brussels Beer Challenge 2015. Pierwszy dla Polski medal w tym międzynarodowym konkursie.
  • Certyfikat TripAdvisor 2016 dla Pubu Browaru Stu Mostów
  • Pub Browar Stu Mostów wśród piwiarni przyszłości według Gault&Millau. Miejsce przemyślane kulinarnie i dopracowane designersko. Więcej na https://100mostow.pl/blog/2016/08/03/gaultmillau-2016/
  • Concept Stu Mostów rekomendowany przez Label Magazine Więcej na https://100mostow.pl/blog/2016/10/12/zakochujemy-sie-w-polsce/
  • Szef Kuchni pubu Browaru Stu Mostów w finale Kulinarnego Pucharu Polski 2016 Więcej na https://100mostow.pl/blog/2016/09/28/kpp-2016/
  • Pub Browar Stu Mostów w przewodniku kulinarnym Gault&Millau, z notą dająca Czapkę Gault&Millau. Więcej na https://100mostow.pl/blog/2016/11/27/gaultmillau/

Postawiliśmy we Wrocławiu na jakości. To jest to, nad czym bardzo mocno pracujemy. Od pierwszych decyzji inwestycyjnych po najnowsze. Mamy pierwszego w Polsce HopGun’a. To opatentowany system do chmielenia piwa na zimno, tzw. „dry hopping”. Piwo jest nachmielane równomiernie w całej objętości zbiornika a aromat chmielowy jest wykorzystywany w maksymalnym stopniu. Zakup i dostawa pierwszego w Polsce HopGun’a to pierwszy etap serii inwestycji, które planujemy. Ta poprzeczka cały czas idzie w górę.

W roku 2016 konsekwentnie budujemy pozycję naszych marek: WRCLW, SALAMANDER oraz ART. Promujemy je jako częścią naszej regionalnej tożsamości, jako istotna część naszego styl życia i jako cześć kapitału kreatywnego.

Marka WRCLW 

Pierwsze piwo z tytułem Dolnośląskiego Produktu Roku. Marka z misją wzmocnienia naszej tożsamość i świadomości smaku. Markę wzbogacił w tym roku WRCLW Schöps – odtworzony pszeniczny symbol miasta i wielkich piwnych tradycji Wrocławia.

WRCLW. W nazwie to tylko spółgłoski, w produkcie tylko te składniki, z których przez wieki robiono piwo. To klasyka w nowych aranżacjach. Więcej o marce wskazywanej już jako jedna z najbardziej wrocławskich przeczytacie na https://100mostow.pl/marka-wrclw/
Więcej o piwach serii WRCLW na https://100mostow.pl/wrclw/

Po marką WRCLW spróbować można najlepszego Imperialnego Stoutu w Polsce. Złoty medal w kategorii Imperialny Stout / Porter, podczas Konkursu Piw Rzemieślniczych KPR, listopad 2016. Piwo miało od początku znakomite recenzje. Bardzo intensywne nuty waniliowe, praliny, czekoladowe. WRCLW Rye RIS był też pierwszym piwem, które zalaliśmy do beczek dębowych. W tym roku nasz WRCLW Rye RIS Barrel Aged postanowiliśmy leżakować w beczkach po burbonie Jack Daniel’s. Premiera w marcu 2017.

 

ris_3

 

 

WRCLW Roggenbier zdobył podczas tego konkursu brąz w kategorii Piwo Żytnie, KPR 2016. „Żytnie, które przyciągnie tłumy” – święte słowa Patryka Piechockiego, Piwny Brodacz.

Od początku mamy w serii WRCLW Pilsa, który jak to ładnie powiedział Jurek Gibadło, Jerry Brewery – jest „wielkim zaproszeniem do kraftu”.

 

 

Projekt Schöps

WRCLW Schops – styl odtworzony w Browarze Stu Mostów po 250 latach. Pszeniczny symbol miasta i roli jaką piwo odgrywało w życiu, diecie wrocławian. Gości wrocławskiej premiery miłośnicy piwa, browarnicy i technolodzy piwowarstwa z niemal całego świata. Z 20 krajów z 6 kontynentów. Z Czech, Niemiec, Austrii, Francji, Holandii, Belgii i Danii, z Wielkiej Brytanii i Irlandii, z Bułgarii, Rumunii, Macedonii i Chorwacji, Słowenii, Włochy, Szwajcarii i Portugalia. Goście z USA, Urugwaju, Wenezueli oraz z Australii, RPA i Japonii. Niesamowita frekwencja. Magia legendy. Czegoś takiego piwna Polska nie widziała.

 

14333154_958381947624184_8493038541528686665_n

 

Ogrom pracy, ale też wielka promocja Polski, Wrocławia i Browaru Stu Mostów. Projekt przywrócenia miastu symbolu jego 800 letnich piwowarskich tradycji wpisuje się w działania całego wrocławskiego środowiska piwowarów, miłośników piwa i miasta. Schöps to część historii i tożsamości Wrocławia. Wreszcie wrócił do domu.

Więcej na informacje o samym piwie na https://100mostow.pl/schops
O projekcie odtworzenia stylu – https://100mostow.pl/projekt-schops
Wywiad „jak to było” – https://www.youtube.com/watch?v=bLxPeHNm1Oc
Więcej o premierze na https://100mostow.pl/blog/2016/09/27/premiera/ 

 

SALAMANDER

SALAMANDER – marka stworzona by pokazać moc spotkania przy piwie, przyjaźni i szacunku. Stary piwny zwyczaj i toast, który powstał na początku XIX w. we Wrocławiu. Zwyczaj kultywowany i praktykowany do dziś w czasie biesiad w kręgach niemieckich korporacji studenckich. Więcej o jego historii przeczytacie na https://100mostow.pl/marka-salamander/

Pod marką SALAMANDER mamy najlepszą Black IPA w Polsce. Warzona specjalnie na Wrocławski Szlak Piwny – zdobyła w tym roku złoty medal w kategorii Black IPA / Cascadian Dark Ale, w Konkursie Piw Rzemieślniczych, listopad 2016.

Warzony na najlepszy polski piwny event – Beer Geek Madness – SALAMANDER Hoppy Violet Potato Lager zdobył wcześniej pierwszy dla Polski medal w tym międzynarodowym Brussels Beer Challenge (srebro, 2015). W tym roku z medalem wróciła 9-tka.

 

black-ipa

 

Black IPA, zwane również Cascadian Dark Ale, to nowofalowe piwo, które powstało całkiem niedawno w północno-zachodnich stanach USA, w rejonie Gór Kaskadowych. Jest pełne sprzeczności – w barwie jest ciemne jak Porter, ale nie posiada tak intensywnych nut czekoladowych i palonych. W smaku jest wyraźnie goryczkowe, ale w zapachu mieszają się nuty sosnowo-żywiczne wraz z subtelną cytrusowością, wynikające z intensywnego, podobnego jak w AIPA, chmielenia na zimno. W serii Imperial Witbier, American Wheat, Wheat Porter, Strong Witbier, Pale Ale oraz AIPA.

Podczas tegorocznych urodzin zadebiutuje SALAMANDER Imperial IPA, piwo po pod każdym względem mocniejszego niż AIPA. Na najlepszych amerykańskich chmielach. Zapowiadamy potężne uderzenie nut owocowych i żywicznych.
Więcej o piwach z serii SALAMANDER na https://100mostow.pl/salamander/

 

ART creative collaboration

ART – marka piw tworzonych we współpracy. Adresowana do ludzi kreatywnych i otwartych na nowe doświadczenie. Buduje mosty pomiędzy ludźmi i pomiędzy stylami piwa. Jest dobrą wizytówką kraftu. A my staramy się pokazywać kraft jako część kapitału kreatywnego WRCLW, Dolnego Śląska i Polski.

Ten rok przyniósł nam aż 5 wspaniałych projektów wspólnego warzenia piwa we WRCLW.

ART#5 Imperial Apricot IPA, styczeń 2016. Jako pierwszy browar w Polsce warzyliśmy we współpracy z amerykańskim browarem Pizza Boy Brewing z Pensylwanii, zdobywcami srebra na World Beer Cup 2014 w kategorii experimental beer. Wybraliśmy styl, który jest już legendą i dopełniliśmy morelą.

 

 

Historyczna chwila. Pierwsza polsko-amerykańska kolaboracja. Browar Stu Mostów & Pizza Boy Brewing z Pensylwanii.

 

 

ART6 Orkiszowe z marchwią, marzec 2016. Łączymy siły by edukować w kwestii smaku, tym razem z Food Think Tank. Fundacja łączy specjalistów różnych branż a wielość perspektyw pozwala im zupełnie inaczej spojrzeć na jedzenie. Mają swój nurt kulinarny i mnóstwo pomysłów by karmić i prowokować do myślenia. Więcej na naszym projekcie na https://100mostow.pl/blog/2016/03/19/art6-ftt-2/

ART#7 Red German IPL. India Pale Lager, czyli mocniej chmielona wersja tęższych lagerów. Warzony z z naszymi przyjaciółmi z Camby, dlatego chmielony tylko w wersji niemieckiej. Camba Bavaria to jednym z najbardziej uznanych niemieckich browarów. Wspólne warzenie to była dla Bawarczyków pierwsza zagraniczna kolaboracja. Oto przypomnienie relacji – https://youtu.be/seWpNGiMoYU

ART#8 Strawberry Berliner Weisse warzony z berlińskim Browarem BRLO. Berliner Weisse to zamglony, kwaśny, pszeniczny styl piwa o niskiej zawartości alkoholu. Piwowarstwu rzemieślnicze sprawia, że styl ten przeżywa swój renesans. Most WRCLW – BRLN rozwija się bardzo fajne. Premiera ART#8 odbyła się na Wrocławskim Festiwalu Dobrego Piwa, który zrobił na naszych partnerach wielkie wrażenie.

ART#10 Coffee Milk Amber Ale, październik 2016. Drugie piwo z dodatkiem kawy w historii Browaru Stu Mostów. Tym razem Amber Ale z dodatkiem laktozy, prażonego ziarna kakaowca oraz kawy Colombia Rio Negro. Niespotykany profil sensoryczny – w smaku to grejpfrut, zielone winogrono, landrynki z intensywną kwasowością, plus kremowy posmak w ustach. To zbiegło się z triumfem Filipa Kucharczyka z Czarnego Deszczu w kawowych Mistrzostwach Świata. Zdobył te prestiżowe trofeum w kategorii Aeropress.

ART#9 Oatmeal Hoptart. Kolejny nasz kamień milowy, kooperacyjne warzenie z amerykańskim browarem – Bristol Brewing Company. Podstawę stanowi piwo stylu Berliner Weisse, natomiast dodatek płatków owsianych i imponującej ilości amerykańskich i australijskich chmieli, dodanych tylko metodą late hopping oraz na zimno, nadaje temu piwu niesamowity, owsiano-kwaśno-gorzki profil.

ART#9 zdobył brązowy medal w kategorii Speciality Beer: Other Sour Ale, na Brussels Beer Challenge 2016. Był też Debiutem Miesiąca wg. PolskieMinibrowary, zwycięzcą Rankingu Berliner Weisse by Piktor, na Il Piwo. Kraftem Miesiąca aplikacji Polski Kraft. Jest w top 4 Berliner Weisse wszechczasów na www.RateBeer.com

 

Projekty tego typu pokazują jak bardzo różni się podejście rzemieślnicze od przemysłowego.

Seria ART to owoc kreatywnej kooperacji i otwartości na nowe doświadczenie. Buduje mosty pomiędzy ludźmi i pomiędzy stylami piwa. Pozwala nam przyciągać do Browaru różne przejawy twórczości, pasji i łączyć siły. Rok temu wśród naszych sojuszników w rozwijaniu rynki byli artyści z Neo-Nówki. Projekt szalony, okazał się wielkim sukcesem. ART White IPA objeżdża całą Polskę jako oficjalne piwo 15-lecia Kabaretu Neo-Nówki. Niezwykle popularni wrocławscy artyści byli motorem największej kampanii promującej rzemieślniczą produkcję poza gronem jej długoletnich miłośników. Oto pamiętny film ze wspólnego warzenia – https://youtu.be/_d62fffRGM4

 

 

Wspólne warzenie pokazuje kraftową otwartość, dzielenie się pomysłami, chęć uczenia się od siebie. Tego typu współpraca przy opracowywaniu pomysłu na piwo i potem receptury jest czymś bardzo charakterystycznym dla piwowarstwa rzemieślniczego. Jest wizytówką kraftu.

Więcej o piwach marki ART na https://100mostow.pl/art

 

Piwne Mosty

Rok 2016 zaowocował aż dwoma projektami warzenia poza WRCLW. Pierwsze, historyczne odbyło się w Bawarii. Drugie w Holandii.

Po raz pierwszy warzyliśmy nie u siebie zaproszeni przez Camba Bavaria w największy na świecie region upraw chmielu. Dla Bawarczyków była to dobra okazja do dyskusji o ograniczeniach jakich nie mamy w Polsce. Związanych z liczącym już 500 lat Bawarskim Prawem Czystości. Ta historyczna norma prawna z zakresu browarnictwa wprowadziła zakaz korzystania z innych przypraw niż chmiel. Była fundamentem jakości niemieckiego piwa. To też okazja do refleksji nad naszymi kompetencjami i rozwojem plantacji chmielu w Polsce. Dlatego piwo Hallertauer IPL – warzone w kolaboracji z Camba Bavaria zaprezentowaliśmy premierowo na Lubelskich Targach Piw Rzemieślniczych. Więcej na https://100mostow.pl/blog/2016/11/21/hallertauer-ipl-collab/

Warzyliśmy z Jopen Kerk w Haarlem koło Amsterdamu. Jopen należy do światowej elity i wagi ciężkiej. Jest najczęściej na świecie kupowanym holenderskim piwem kraftowym. Jopen współtworzył europejski kraft. Warzy bowiem od 1992 roku, czyli już 24 lata. Myślenie twórców – Michela Ordeman i Lydian Zoetman – jest bardzo nam bliskie. Spotkaliśmy się by warzyć w przepięknym browarze JopenKerk, przy tym bardzo nowoczesnym. W starych murach rozwiązania technologiczne na miarę najbardziej zaawansowanych na świecie. Browar jest miejski, powstał z podobną do naszej misją – by odtworzyć browarnicze tradycje Haarlem. Od początku zajęli się odtwarzaniem styli rdzennych nad regionu. Celem naszego spotkania była wymiana doświadczeń i prezentacja polskich tradycji w Holandii. Nasi gospodarze zarejestrowali jak mocno rozpychamy się na ich macierzystym rynku. Nasze piwa są dostępne i w Haarlem! Mamy w Holandii bardzo dobrą opinię. Potwierdzili ją nasi dystrybutorzy. Zweryfikowano nas w Bawarii, Berlinie i w Stanach. Pionierskie na polskim rynku kolaboracje z Amerykanami bardzo pomogły sprawie. Zadanie jakie postawiono nam było następujące: uwarzyć coś co dziś mocno kojarzy się z Polską i co będziemy mogli wysłać do degustacji na wiele rynków. To będzie piwo tradycyjne, historyczne, w bardzo klasycznym wydaniu. Uzgodniliśmy styl. Opracowanie receptury było po naszej stronie. Przez 3 dni zrobiliśmy 6 warek. Tworząc podwaliny pod wielką promocje polskiego kraftu, którą zaplanowaliśmy na styczeń 2017.
Więcej na https://100mostow.pl/blog/2016/10/29/wrclw-hrlm/

 

Podsumowanie

W pierwszym roku eksportowaliśmy piwo do Niemiec i Czech. W tym roku doszła Austria i Holandia. Rozpoczęliśmy też eksport to Rosji. W tym roku promowaliśmy piwo warzone we WRCLW na Craft Bier Fest Wien 2016, na Berlin Beer Week. Byliśmy także na Brau Beviale. Rok 2017 zapowiada się pod tym względem bardzo dobrze. Liczymy na podwojenie… liczby krajów do jakich wysyłamy piwo warzone we WRCLW. Wisienką na torcie ma być pojawienie się naszego piwa w Stanach Zjednoczonych. Taki prezent zrobiliśmy sobie na święta. Kontrakty są dopięte. Wysyłka w styczniu 2017.

Więcej o nas i o magii warzenia we WRCLW. O mostach, o tym co w 2016 i daje w październikowym wywiadzie rzece, na http://wroclife.pl/blogi/opowiesci_browarnikow_browar_stu_mostow/

Historia pędzi. Mam dwie setki partnerów handlowych. Concept dodał nam możliwość stałej współpracy z wieloma Szefami Kuchni. Także tempo w jakim zmieniamy krajobraz i rozszerzamy granice kraftu rośnie.

Rozszerza się nasz team. Nakręcamy się pomysłami i sukcesami. Kierunek pozostaje niezmienny. Łączyć ludzi, miasta i kraje, wspaniałą historię z potencjałem nas współczesnych. Pokazywać jak fantastyczne jest piwo w rzemieślniczym wydaniu.

Nasze plany na rok 2017 są bardzo ambitne. Chcemy uczynić WRCLW miastem wolnym do zniewolonego piwa. Edukować więcej, integrować mocnej, pomagać każdej inicjatywie, która do tego celu prowadzi. GoWRCL