Dofinansowane ze środków Unii Europejskiej

CZY MASZ
UKOŃCZONE
18 LAT?

ARE YOU
OVER THE AGE
OF 18?

Marka WRCLW

Marka WRCLW wzmacnia naszą tożsamość i świadomość smaku. W nazwie to tylko spółgłoski, w produkcie tylko te składniki, z których przez wieki robiono piwo.

Jako Browar przetarliśmy drogę. WRCLW znowu warzy i eksportuje swoje piwo. To piwo zostało Dolnośląskim Produktem Roku 2015. My, jako browarnicy otrzymaliśmy tytuł Ludzi Roku we Wrocławiu. To już nie są poszlaki, wahadło wraca. Rzemieślnicze piwo jest wymieniane jako jeden z 6 powodów by odwiedzić i jeden z 12 powodów by zamieszkać we Wrocławiu.  Wielkie piwne dziedzictwie Wrocławia wzmacnia nasze poszukiwanie prostych rzeczy i odkrywanie regionalizmów kosztem globalizacji.

  • WRCLW Dunkelweizen oficjalnym piwem 6. Wrocławskiego Festiwalu Dobrego Piwa (5/2015)
  • Piwa WRCLW otrzymały tytuł Dolnośląskiego Produktu Roku 2015 (głosowanie 10/2015)
  • Piwa WRCLW uznane za jeden z najlepszych prezentów z Wrocławia (wroclaw.pl 12/2015)
  • WRCLW Roggenbier zdobywcą brązowego medalu Konkursu Piw Rzemieślniczych w kategorii Piwo Żytnie (11/2016)
  • WRCLW Rye RIS Bourbon Barrel Aged zdobywcą złotego medalu KPR w kat. Imperialny Stout/Porter (11/2016)

Marka WRCLW przypomina, że piwo jest częścią naszej regionalnej tożsamości – tym czym woda dla Mazur i węgiel dla Śląska. To więcej niż dobre rzemiosło, dobra technologia i dobre surowce. Piwo jest naszym wyróżnikiem i magnesem. Wrocław nie przypadkiem nazywany jest Miastem Dobrego Piwa.

Marka WRCLW wspiera obchody Dnia Rzemiosła oraz Zjazdy Pracowników Byłych Wrocławskich Browarów. Browar jest regionalną atrakcją turystyczną. Wszystkie działania połączyła chęć pokazania czym różni się kraft od produkcji masowej. Dwa lata zamknęliśmy liczbą blisko 40 tys. odwiedzin i wieloma rekomendacjami: odwiedzić, koniecznie!

  • Organizujemy Zjazdy Pracowników Byłych Wrocławskich Browarów (8/2014, 3/2015, 8/2015, 8/2016)
  • Wspieramy Wsparliśmy kandydaturę WRCLW na miejsce organizacji pierwszego w Polsce Sympozjum EBC – największego spotkania naukowców i technologów piwowarstwa, które odbyło się w 2016 we Wrocławiu (wybór lokalizacji 6/2015)
  • Pod marką WRCLW odtworzyliśmy historyczny styl Schöps – najsławniejszego piwa i pszeniczny symbol miasta (prac od 7/2015, premiera 9/2016).

Oto specjalna publikacja wydana z tej okazji wspólnie z Miastem >>> link

Naszym celem jest przyśpieszenie procesu odzyskiwania tożsamości, w tym kulinarnej. Chcemy by piwo stało się częścią szerszej dyskusji na temat smaku. Promujemy świadomość smaku. Odwołanie się do korzeni, naszej przebogatej kultury i nowe na spojrzenie na kuchnię. Działamy wspólnie z producentami regionalnej żywności, spotykamy się w Kwestii Smaku, wspieramy projekty wrocławskiego Food Think Tank.

Promujemy kuchnię, która czerpie z naszych korzeni. Z tego co w Polsce i w regionie było od zawsze: fermentowania, kiszenia, suszenia, wędzenia. 21 wieków, a nie XXI wiek.  Chodzi o jednoznaczne odwołanie się do korzeni, przebogatej kultury i nowe spojrzenie na to. To jest szerszy kontekst dla piwa, dla „klasyki w nowej aranżacji”. Piwo marki WRCLW dodaje wigoru różnym inicjatywom i rzemieślniczej pasji.

Piwa WRCLW

  • WRCLW Rye RIS Bourbon Barrel Aged – 23% ekstraktu, alk. 10,2% obj. Najlepszy Imperialny Stout w Polsce. Zdobywca złotego medalu w kategorii Imperialny Stout / Porter. Konkurs Piw Rzemieślniczych, listopad 2016
  • WRCLW Rye RIS – 23% ekstraktu, alk. 10,2% obj. – piwo urodzinowe Browaru Stu Mostów.
  • WRCLW Roggenbier – 13,5% ekstraktu, alk. 5,5% obj.- „żytnie, które przyciąga tłumy”. Brązowy medal w kategorii Piwo Żytnie. Konkurs Piw Rzemieślniczych KPR, listopad 2016.
  • WRCLW Dunkelweizen – 13% ekstraktu, alk. 5,9% obj. – oficjalne piwo 6. WFDP
  • WRCLW Pils – 12,5% ekstraktu, alk. 5,0% obj. – „wielkie zaproszenie do kraftu”
  • WRCLW Barley Wine (blackstrap molasses edition) – nasz most pomiędzy światem piwa, wina oraz rumu. Wersja leżakowana w beczkach po rumie – oficjalnym piwem Rum Love Festiwal, czerwice 2017. Więcej na https://100mostow.pl/blog/2017/02/02/rum-love-festiwal/

Więcej o walorach, surowcach i procesie warzenia w zakładce PIWO – https://100mostow.pl/wrclw/

 


 

Opracowano na podstawie:

  • Czym jest wyjątkowy smak i jak go znaleźć? O kulinariach Dolnego Śląska (pol.). smakiwroclawia.pl
  • Premiera pierwszych piw od czasów Piasta (pol.). naszbiznes24.pl
  • Browar Stu Mostów otwarty. Po 10 latach od zamknięcia ostatniego browaru Wrocław znów produkuje piwo (pol.). centrumprasowe.pap.pl
  • Browar Stu Mostów – piwa rzemieślnicze made in Wrocław (pol.). wrolcaw.naszemiasto.pl
  • I Zjazd Pracowników Byłych Browarów Wrocławskich w Browarze Stu Mostów (pol.). tuwroclaw.com
  • Browar Stu Mostów świętuje sukces oraz Międzynarodowy Dzień Piwa i Piwowara (pol.). smakiwroclawia.pl.
  • Po wielu latach we Wrocławiu odkurzone zostały tradycje piwowarskie (pol.). ewroclaw24.pl.
  • Piwo z wrocławskiego browaru podbija Polskę. I to nie Piast, który tylko kojarzy się z Wrocławiem (pol.). gazetawroclawska.pl
  • Wrocław stał się stolicą dobrego piwa (pol.). tuwroclaw.com
  • Browar Stu Mostów: Jak powstaje piwo? (pol.) https://100mostow.pl/blog/2015/04/03/piwo-symbolem/

 

 

zdj3