CZY MASZ
UKOŃCZONE
18 LAT?

ARE YOU
OVER THE AGE
OF 18?

Piwo symbolem

03/04

O różnicach pomiędzy piwem rzemieślniczym a przemysłowym

Piwo jest symbolem zmian. Piwo jest symbolem WRCLW.

„Wrocławianie chcą dziś piwa, które ma smak. Chcą wiedzieć gdzie powstało i kto je uwarzył. Chcą znać Piwowarów i móc z nimi porozmawiać tak jak my dzisiaj” – tymi słowami zaczyna się film Pana Juliusza Woźny i Sebastiana Bezwiński. Polecamy go na stronach Smaki Wrocławia:
http://smakiwroclawia.pl/video/browar-stu-mostow-jak-powstaje-piwo/

 

 

Dziękujemy Panowie za cały cykl promujący smak i kulturę piwa we WRCLW. O różnicach mówią nasi Piwowarzy – Grzegorz Ickiewicz i Mateusz Gulej. Obaj wrocławianie, obaj wykształceni i doświadczeni, na co dzień odpowiedzialni za produkcję w Browarze Stu Mostów, od lat zaangażowani w podnoszenie piwnej świadomości.

Podejście w piwowarstwie rzemieślniczym jest zgoła inne od podejścia w piwowarstwie przemysłowym. Przede wszystkim w piwowarstwie przemysłowym liczy się koszt przetworzenia litra piwa. W piwowarstwie rzemieślniczym nie jest on aż tak istotny. Przede wszystkim skupiamy się na tym, aby wytworzyć piwo o najlepszych walorach aromatycznych i smakowych bez pójścia na kompromis. Bez zbędnego przyspieszania produkcji. Bez dodawania niepotrzebnych składników. Warzymy w sposób tradycyjny, ale z użyciem nowoczesnych technologii i rozwiązań.

Stylów piwa w Europie jest około 80. Natomiast nie są to sztywne ramy. Rolą rzemieślnika jest kreatywnie je łączyć, miksować tak, że tak naprawdę ogranicza piwowara rzemieślniczego jedynie wyobraźnia, co niestety w piwowarstwie przemysłowym jest niemożliwe, bo tam jest cała machina produkcji, którą trzeba uruchomić, aby wytworzyć nowe piwo. Często jest to proces bardzo długi i kosztowny.

Nasze piwa są bardziej charakterystyczne. Staramy się je dopieścić pod względem organoleptycznym. My możemy sobie na to pozwolić, że piwo jest charakterystyczne w odróżnieniu od dużego koncernu, który produkuje duże wolumeny piwa. W związku z tym piwo charakterystyczne nie znalazłoby tylu nabywców.

 

Głównym surowcem do produkcji piwa oprócz wody jest słód. Najczęściej jęczmienny, który jest niestety drogi i dlatego prze browary przemysłowe jest zastępowany pewnymi zamiennikami. Najczęściej są to zwykłe ziarna zbóż. W Polsce jest to jęczmień. Natomiast najgorzej jeśli jest to syrop glukozowo-fruktozowy. W browarze rzemieślniczym nie wykorzystuje się tego typu surowców. Przede wszystkim wykorzystuje się słód. Tak samo nie wykorzystuje się technologii HGB i V HGB czyli warzenia piwa mocniejszego a na koniec rozcieńczania go wodą. Piwowarstwo rzemieślnicze odróżnia również osoba rzemieślnika, rzemieślników czyli piwowarów. W browarze przemysłowym nad produkcją piwa czuwa bardzo duża liczba osób, które są najczęściej odpowiedzialne za wycinek produkcji. Rzadko kiedy komunikują się ze sobą. Często nie wiedzą jak wygląda cały proces produkcji warzenia piwa. Natomiast w browarze rzemieślniczym pracuje jeden bądź dwóch piwowarów, którzy są obecni na każdym etapie produkcji. Od tworzenia receptur poprzez cały proces warzenia piwa aż po rozlew do butelek czy kegów. Te piwa stają się wytworem ludzkich rąk kreatywnych osób. Nie są to produkty bezosobowe. Często z piwowarami można porozmawiać o piwie w pubie czy w browarze.

Zapraszamy na film o różnicach w warzeniu piwa metodą rzemieślniczą a przemysłową. Zapraszamy do Browaru by poczuć różnicę pomiędzy produkcją rzemieślniczą a przemysłową. Zapraszamy by poznać nas i zrobić pierwszy łyk. Piwa, które ma smak. Organizujemy specjalne prezentację. W każdy wtorek (18:00) i w sobotę (16:00). Grupy nie mogą przekroczyć 25 osób. Szczegóły na Facebooku.

 

Przed nami kwiecień szalenie bogaty w wydarzenia kwiecień:

11-12.04 Weekend z premierą MAGNUM OPUS Chocolate Mint Foreign Extra Stout i Dzień Czekolady www.facebook.com/events/532915636847099; www.facebook.com/events/582348095202281/

23.04 – Otwarcie Sezonu 2015, w 499 rocznicę ogłoszenia Prawa Czystości Piwa www.facebook.com/events/824489174292076/

27.04 Dzień Grafika, ART Party z prezentacją tożsamości wizualnej Browaru Stu mostów oraz trzeba naszych marek – WRLCW, Salmander i ART www.facebook.com/events/1376838699308399/

1-4.05 Weekend Rzemiosła w Browarze Stu Mostów: www.facebook.com/events/365840870276763/

 

NEWSLETTER

ZAPISZ SIĘ DO NASZEGO NEWSLETTERA I BĄDŹ NA BIEŻĄCO

-
mautic is open source marketing automation