Dofinansowane ze środków Unii Europejskiej

CZY MASZ
UKOŃCZONE
18 LAT?

ARE YOU
OVER THE AGE
OF 18?

NEPA Citra & Comet

Salamander New England Pale Ale Citra & Comet

Nowy design etykiet piw SALAMANDER niesie ze sobą ukrytą wartość. Odkryj ją poniżej i nie zawahaj się przed rozmową.

Wiem kim jestem, działam świadomie

Wiem kim jestem, choć stale odkrywam jak moje „ja” reaguje na zmiany wokół mnie. Widzę Ciebie, który (też nie bez zaskoczenia) obserwujesz swoje reakcje w nowych okolicznościach. Świadomość ciągłego poznawania siebie w relacjach z innymi okazuje się najciekawszą przygodą życia.

Wpływam na otoczenie, a otoczenie wpływa na mnie

Jestem świadomy, że nasze działanie kształtuje w jakimś stopniu współczesny świat, a w stopniu najwyższym świat ten najbliższy. Rozgryzanie mechanizmów wzajemnego oddziaływania jest jak niekończąca się układanka. Tak natura człowieka, która ma w sobie element chaosu, chroni nas przed nudą.

Znam prawdę o sobie i szukam prawdy o świecie

Chcę wierzyć, że znam prawdę o sobie, nawet – tak jak ja – niedoskonałą, a podświadomie szukam prawdy o świecie. Podobno też szukasz, więc powiedz mi proszę, co już odkryłeś. Skumulujmy natężenie naszych świadomości, trzymasz w ręku dobre narzędzie.

#Salamander #Świadomość #Jestem #Porozmawiajmy

Poznajcie kolejną naszą odsłonę piwa Pale Ale w wersji New England!

Aksamitne, zamglone, intensywnie chmielone na zimno piwo w lżejszej odmianie! Prezentujemy New England Pale Ale, warzone z bardzo dużym udziałem płatków owsianych, fermentowane z z użyciem estrowych w profilu, kanadyjskich drożdży Vermont Ale. Intensywnie chmielone na zimno odmianami Citra i Comet, które nadały aromatów czerwonej pomarańczy, soczystej konopi (dank) oraz dojrzałego melona i mango! 

Salamander New England Pale Ale Citra & Comet

To kolejna już nasza odsłona stylu Pale Ale w niezwykle soczystej i mglistej wersji New England. Niezwykle rześka, soczysta i intensywna w smaku – wszystko za sprawą użytych w procesie produkcyjnym chmieli: Citra i Comet, które nadały piwu unikalnego, owocowego charakteru!

Zobacz na:

 

Słody/ekstrakt:   

New England Pale Ale powinno być soczyste! Zawdzięcza to nie tylko chmielom, ale też specjalnemu zasypowi. Dlatego do kotła zaciernego trafiły pokaźne ilości płatków owsianych, a proces poprowadziliśmy tak, aby zachować maksimum ciała i soczystej mętności. 

Chmiele: 

New England Pale Ale to jeden z najnowszych stylów w rodzinie piw American Pale Ale. Jest to też typ piwa, który najbardziej „namieszał” w technologii piw mocno chmielowych. Powstał w stanie Vermonth w Stanach Zjednoczonych, gdzie piwowarzy wbrew wszelkim zasadom dodali chmielu w trakcie procesu fermentacji. Zazwyczaj drożdżom szkodzi chmiel dodany na tym etapie, ale w odpowiednich warunkach mogą one biotransformować (przekształcać) olejki chmielowe w nieco inne związki, które charakteryzują się obłędnym wręcz aromatem!  

My użyliśmy dwóch rodzajów chmielu na zimno: 

Citra – znana i lubiana odmiana o charakterze cytrusowo-tropikalnym. 

Comet – nadaje aromatów cytusów melona i mokrej soczystej konopi (Dank, Danknes). 

To piwo najlepiej smakuje świeże: 

Tak intensywnie chmielone piwo smakuje obłędnie – szczególnie „na świeżo” zaraz po rozlewie! Aromat chmielowy z czasem ulega procesom utleniania, dlatego traktuj to piwo szczególnie troskliwie, przechowując w ciemnym i chłodnym miejscu (lodówka będzie do tego najlepszym rozwiązaniem) i… nie czekaj – pij świeże! 

  • Styl: New England Pale Ale
  • Parametry: 
    • Ekstrakt: 12,5% 
    • Alkohol: 4,5% 
    • IBU: 25
  • Składniki:
    • Słody: słód jęczmiennypilzneński; słód pszeniczny; płatki owsianetostowany obłuszczony owies 
    • Chmiel:  
    • Aromatyczny: Citra (US) 
    • Chmielenie na zimno: Citra, Comet (US)
    • Drożdże: Vermont Ale
  • Wygląd: żółte, zmętnione, z białą pianą
  • Aromaty: czerwona pomarańczadojrzały melon i mango
  • Odczucie w ustach:
    • 1 –  pełne, chmielowe 
    • 2 –  gładkie
    • 3 – mineralne, owocowe
  • Temperatura serwowania: 8-12⁰C 
  • Szkło: IPA glasssensoricsniffter, tulip
  • Foodpairing:
    • Dania: Penne w ostrym sosie serowym, skrzydełka z kurczaka w panierce słodowej z sosem mango-chilli, buła maślana z halloumi i chimichurri
    • Ser: Bleu de bresse, Camembert z zielony pieprzem
    • Deser: Sorbet pomarańczowy z melisą, sernik na zimno z mango

Więcej informacji na temat idei stojącej na nowym designem marki SALAMANDER poznacie tutaj. Natomiast założenia kampanii PUSZKA 2.0, w wyniku której piwa linii SALAMANDER będą pojawiać się w tym właśnie opakowaniu znajdziecie tutaj.