Wielki powrót, urodzinowa warka!
Zgodnie z planem powrócił WRCLW Rye RIS. Jeden z najpotężniejszych stylów piwa. Coś dla tych, którzy szukają mocnych wrażeń, szczególnie wśród piw bardziej esencjonalnych i treściwych. Przymiotnik „Imperialny” można tłumaczyć jako „najlepsze i najmocniejsze” piwa z oferty browaru. Więcej o samym piwie przeczytacie na https://100mostow.pl/wrclw-rye-ris-2/
Najlepszy Imperialny Stout w Polsce!
WRCLW Rye RIS Barrel Aged. Zdobywca złotego medalu na KPR, uznany najlepszym Imperialnym Stoutem w Polsce. Tym razem zalaliśmy beczki po burbonie Jack Daniel’s. Prawdziwa amerykańska whiskey, autentyczność, dyskretna pewność siebie, wiele skrywający uśmiech, duma. Coś dla „mężczyzn wśród mężczyzn”. To będzie jedno z wydarzeń nadchodzącego roku. Jedno z wielu, na które warto czekać. Pierwszy łyk najpewniej w marcu.
Podsumowanie roku 2016
Za nami drugi rok. Bardzo udany. Zarówno dla nas jak i dla Wrocławia. Wrocław kwitnie jako Stolica Dobrego Piwa. A my podbiliśmy niedawno największy i najbardziej prestiżowy Konkurs Piw Rzemieślniczych w Polsce.
- WRCLW Rye RIS Bourbon Barrel Aged – złoty medal w kategorii Imperialny Stout / Porter.
- WRCLW Roggenbier – brązowy medal w kategorii Piwo Żytnie.
- SALAMANDER Black IPA – najlepszą Black IPA w Polsce. Złoty medal w kategorii Black IPA / Cascadian Dark Ale. Warzona specjalnie na Wrocławski Szlak Piwny
- SALAMANDER Hoppy Violet Potato Lager – dokładnie roku temu zdobył srebrny medal na Brussels Beer Challenge 2015. Pierwszy dla Polski medal w tym międzynarodowym konkursie. Warzona specjalnie na Beer Geek Madness.
- ART#9 Oatmeal Hoptart – Debiut Miesiąca, Polskie Minibrowary, #1 na Il Piwo w Rankingu Berliner Weisse by Piktor. Kraft Miesiąca aplikacji Polski Kraft. Top 4 Berliner Weisse wszechczasów na RateBeer.com
- ART#9 Oatmeal Hoptart – w listopadzie brązowy medal na Brussels Beer Challenge!
To nie koniec nagród i opiniotwórczych referencji.
- Certyfikat TripAdvisor 2016 dla Pubu Browaru Stu Mostów
- Pub Browar Stu Mostów wśród piwiarni przyszłości według Gault&Millau. Jako „miejsce przemyślane kulinarnie i dopracowane designersko”. Więcej na https://100mostow.pl/blog/2016/08/03/gault-millau- 2016/
- Concept Stu Mostów rekomendowany przez Label Magazine Więcej na https://100mostow.pl/blog/2016/10/12/zakochujemy-sie-w-polsce/
- Szef Kuchni pubu Browaru Stu Mostów w finale Kulinarnego Pucharu Polski 2016 Więcej na https://100mostow.pl/blog/2016/09/28/kpp-2016/
- Pub Browar Stu Mostów w przewodniku kulinarnym Gault&Millau, z notą dająca Czapkę Gault&Millau. Więcej na https://100mostow.pl/blog/2016/11/27/gaultmillau/
To też ważne nagrody. Kraft będzie rozwijał się kiedy będą rosły oczekiwania względem smaku. Czym więcej ludzie oczekują, czym więcej czują, czym więcej rozmawiają i dzielą się wrażeniami – tym lepiej dla kraftu. A jak się już za coś bierzemy to 100 na 100. Za łączenie piwa z jedzeniem, za komponowanie smaku dań pod różne style piwa, dostaliśmy Czapkę Gault&Millau.
Concept Stu Mostów
Podsumowanie to dobry momenty by powiedzieć kilka słów o Concepcie. Naszym tegorocznym dziecku. Concpet Stu Mostów to dowód na to jak szeroko myślimy o smaku i rozwijaniu piwnej kultury. Concept Stu Mostów to pracownia rzemieślników – piekarza, kucharza, serowara i ich współpracowników. Pieką precle do piwa, pieczywo na zakwasie, robią musztardy i octy. Unikalność oferty buduje oczywiście sąsiedztwo Browaru. Do produkcji precli, pieczywa i musztard używane jest piwo, brzeczka, słody i młóto browarniane.
Jest to miejsce przyjazne producentom i rolnikom, w którym spróbować będzie można, obok piwa i pieczywa na zakwasie, naturalnych serów czy mięsa. Wszystkie dodatki są produkowane na miejscu, 100% hand made, na bazie autorskich przepisów. Wiele rzeczy zaczynamy słoikować. Wielu inspirować. Ten projekt miesza już na niejednej wrocławskiej półce z musztardą. Mamy nadzieję przyśpieszyć też powrót tradycyjnych precli do piwa.
Więcej o koncepcje na https://100mostow.pl/concept-stu-mostow/
WRCLW Schops
Taki projekt jaki zdarza się raz na 250 lat. Odtworzyliśmy cześć historii i tożsamości Wrocławia. Ogrom pracy, ale też fantastyczna promocja Polski, Wrocławia i Browaru. Wspaniała premiera, która może być uważna za wydarzenie roku – 120 osób z 20 krajów z 6 kontynentów. Z Czech, Niemiec, Austrii, Francji, Holandii, Belgii i Danii, z Wielkiej Brytanii i Irlandii, z Bułgarii, Rumunii, Macedonii i Chorwacji, Słowenii, Włochy, Szwajcarii i Portugalia. Goście z USA, Urugwaju, Wenezueli oraz z Australii, RPA i Japonii. Niesamowita frekwencja. Magia legendy. Czegoś takiego piwna Polska nie widziała. I sukces w postaci olbrzymiego zapotrzebowania na Schospa. Piwa, które włączyliśmy do stałej oferty i wraz z gronem wrocławskich restauratorów chcemy promować jako część unikalnej oferty WRCLW.
Więcej na informacje o samym piwie na https://100mostow.pl/schops
O projekcie odtworzenia stylu – https://100mostow.pl/projekt-schops
Wywiad „jak to było” – https://www.youtube.com/watch?v=bLxPeHNm1Oc
Więcej o premierze na https://100mostow.pl/blog/2016/09/27/premiera/
ART creative collaboration
Marka piw tworzonych we współpracy. Buduje mosty pomiędzy ludźmi i pomiędzy stylami piwa. Ten rok przyniósł nam aż 6 wspaniałych projektów wspólnego warzenia piwa we WRCLW. Oto one, w wielkim skrócie.
ART#5 Imperial Apricot IPA, styczeń 2016. Jako pierwszy browar w Polsce warzyliśmy we współpracy z amerykańskim browarem Pizza Boy Brewing z Pensylwanii, zdobywcami srebra na World Beer Cup 2014 w kategorii experimental beer. Wybraliśmy styl, który jest już legendą i dopełniliśmy morelą.
Więcej w relacjach na https://youtu.be/dBk6YlawN8k oraz https://youtu.be/wZAZeVNZW74
ART6 Orkiszowe z marchwią, marzec 2016. Łączymy siły by edukować w kwestii smaku, tym razem z Food Think Tank. Fundacja łączy specjalistów różnych branż a wielość perspektyw pozwala im zupełnie inaczej spojrzeć na jedzenie. Mają swój nurt kulinarny i mnóstwo pomysłów by karmić i prowokować do myślenia. Więcej na naszym projekcie na https://100mostow.pl/blog/2016/03/19/art6-ftt-2/
ART#7 Red German IPL. India Pale Lager, czyli mocniej chmielona wersja tęższych lagerów. Warzony z z naszymi przyjaciółmi z Camby, dlatego chmielony tylko w wersji niemieckiej. Camba Bavaria to jednym z najbardziej uznanych niemieckich browarów. Wspólne warzenie to była dla Bawarczyków pierwsza zagraniczna kolaboracja. Oto przypomnienie relacji – https://youtu.be/seWpNGiMoYU
ART#8 Strawberry Berliner Weisse warzony z berlińskim Browarem BRLO. Berliner Weisse to zamglony, kwaśny, pszeniczny styl piwa o niskiej zawartości alkoholu. Piwowarstwu rzemieślnicze sprawia, że styl ten przeżywa swój renesans. Most WRCLW – BRLN rozwija się bardzo fajne. Premiera ART#8 odbyła się na WFDP, który zrobił na naszych partnerach wielkie wrażenie.
ART#10 Coffee Milk Amber Ale, październik 2016. Drugie piwo z dodatkiem kawy w historii Browaru Stu Mostów. Tym razem Amber Ale z dodatkiem laktozy, prażonego ziarna kakaowca oraz kawy Colombia Rio Negro. Niespotykany profil sensoryczny – w smaku to grejpfrut, zielone winogrono, landrynki z intensywną kwasowością, plus kremowy posmak w ustach.
To zbiegło się z triumfem Filipa Kucharczyka z Czarnego Deszczu w kawowych Mistrzostwach Świata.
ART#9 Oatmeal Hoptart. Kolejny nasz kamień milowy, kooperacyjne warzenie z amerykańskim browarem – Bristol Brewing Company. Podstawę stanowi piwo stylu Berliner Weisse, natomiast dodatek płatków owsianych i imponującej ilości amerykańskich i australijskich chmieli, dodanych tylko metodą late hopping oraz na zimno, nadaje temu piwu niesamowity, owsiano-kwaśno-gorzki profil.
ART#9 zdobył brązowy medal w kategorii Speciality Beer: Other Sour Ale, na Brussels Beer Challenge 2016. Był też Debiutem Miesiąca wg. PolskieMinibrowary, zwycięzcą Rankingu Berliner Weisse by Piktor, na Il Piwo. Kraftem Miesiąca aplikacji Polski Kraft. Jest w top 4 Berliner Weisse wszechczasów portalu RateBeer.
Projekty tego typu pokazują jak bardzo różni się podejście rzemieślnicze od przemysłowego. Seria ART to owoc kreatywnej kooperacji i otwartości na nowe doświadczenie. Pozwala nam przyciągać do Browaru różne przejawy twórczości, pasji i łączyć siły – https://youtu.be/h4YB8nUsoQg
Wspólne warzenie pokazuje kraftową otwartość, dzielenie się pomysłami, chęć uczenia się od siebie. Tego typu współpraca przy opracowywaniu pomysłu na piwo i potem receptury jest czymś bardzo charakterystycznym dla piwowarstwa rzemieślniczego. Jest kapitalną wizytówką kraftu.
Więcej o piwach marki ART na https://100mostow.pl/art
Piwne Mosty
Rok 2016 zaowocował aż dwoma projektami warzenia poza WRCLW. Pierwsze, historyczne odbyło się w Bawarii. Drugie w Holandii.
Po raz pierwszy warzyliśmy nie u siebie zaproszeni przez Camba Bavaria w największy na świecie region upraw chmielu. Dla Bawarczyków była to dobra okazja do dyskusji o ograniczeniach jakich nie mamy w Polsce. Związanych z liczącym już 500 lat Bawarskim Prawem Czystości. Ta historyczna norma prawna z zakresu browarnictwa wprowadziła zakaz korzystania z innych przypraw niż chmiel. Była fundamentem jakości niemieckiego piwa. To też okazja do refleksji nad naszymi kompetencjami i rozwojem plantacji chmielu w Polsce. Dlatego piwo Hallertauer IPL – warzone w kolaboracji z Camba Bavaria zaprezentowaliśmy premierowo na Lubelskich Targach Piw Rzemieślniczych. Więcej na https://100mostow.pl/blog/2016/11/21/hallertauer-ipl-collab/
Warzyliśmy z Jopen Kerk w Haarlem koło Amsterdamu. Jopen należy do światowej elity i wagi ciężkiej. Jest najczęściej na świecie kupowanym holenderskim piwem kraftowym. Jopen współtworzył europejski kraft. Warzy bowiem od 1992 roku, czyli już 24 lata. Myślenie twórców – Michela Ordeman i Lydian Zoetman – jest bardzo nam bliskie. Spotkaliśmy się by warzyć w przepięknym browarze JopenKerk, przy tym bardzo nowoczesnym. W starych murach rozwiązania technologiczne na miarę najbardziej zaawansowanych na świecie. Browar jest miejski, powstał z podobną do naszej misją – by odtworzyć browarnicze tradycje Haarlem. Od początku zajęli się odtwarzaniem styli rdzennych nad regionu. Celem naszego spotkania była wymiana doświadczeń i prezentacja polskich tradycji w Holandii. Nasi gospodarze zarejestrowali jak mocno rozpychamy się na ich macierzystym rynku. Nasze piwa są dostępne i w Haarlem! Mamy w Holandii bardzo dobrą opinię. Potwierdzili ją nasi dystrybutorzy. Zweryfikowano nas w Bawarii, Berlinie i w Stanach. Pionierskie na polskim rynku kolaboracje z Amerykanami bardzo pomogły sprawie. Zadanie jakie postawiono nam było następujące: uwarzyć coś co dziś mocno kojarzy się z Polską i co będziemy mogli wysłać do degustacji na wiele rynków. To będzie piwo tradycyjne, historyczne, w bardzo klasycznym wydaniu. Uzgodniliśmy styl. Opracowanie receptury było po naszej stronie. Przez 3 dni zrobiliśmy 6 warek. Tworząc podwaliny pod wielką promocje polskiego kraftu, którą zaplanowaliśmy na… styczeń 2017.
Więcej na https://100mostow.pl/blog/2016/10/29/wrclw-hrlm/
Podsumowanie / to co najważniejsze
Wrocław kwitnie jako Stolica Dobrego Piwa w Polsce. Rośnie grono naszych partnerów – puby, multitapy, restauracje i hotele, razem robimy dobrą robotę. Do tego Beer Geek Madness, Wrocławski Festiwal Dobrego Piwa, dynamiczny rozwój naszej branży i oferty. Magia warzenia we WRCLW jest niesamowita.
Mamy wspaniały Zespół, który cały czas się rozszerza. Nakręcamy się pomysłami i sukcesami. Kierunek jest niezmienny: łączyć ludzi, miasta i kraje, wspaniałą historię z potencjałem nas współczesnych. Pokazywać jak fantastyczne jest rzemieślnicze piwo. 4 medale i top4 wszechczasów to potwierdzenie jakości piwa i całej koncepcji naszego działania
Nagrody i certyfikaty dla pubu i kuchni i dla Michała Czekajło, wzbogacają nasze możliwości kooperacji. Jesteśmy wyjątkowo dobrze przygotowani by edukować i promować smak. Concpet Stu Mostów wystartował znakomicie. Zgromadził super Zespół. Bardzo pomaga nam budować kulturę smaku i jednoczyć wokół armię rzemieślników. Dodał nam możliwość stałej współpracy z wieloma Szefami Kuchni. Także tempo w jakim zmieniamy krajobraz i rozszerzamy granice kraftu cały czas rośnie.
Bardzo mocno pracowaliśmy nad promocją piwa warzonego we WRCLW. Byliśmy w tym roku na Craft Bier Fest Wien oraz na Berlin Beer Week. Byliśmy także na Brau Beviale. Na wielu polskich festiwalach, na czele z tym, który nazywany jest Matką Wszystkich Festiwali. Naszym macierzystym Wrocławskim Festiwalem Dobrego Piwa.
Świetnie idzie nam eksport. Zaczęliśmy od Niemiec i Czech, rynków pod każdym względem wyjątkowych. W tym roku doszła Austria i Holandia. Rozpoczęliśmy też eksport to Rosji. Wisienką na torcie ma być pojawienie się naszego piwa w Stanach Zjednoczonych. Taki prezent zrobiliśmy sobie na święta. Kontrakty są dopięte. Wysyłka w styczniu 2017.
Postawiliśmy na jakości. To jest to, nad czym bardzo mocno pracujemy. Od pierwszych decyzji inwestycyjnych po najnowsze. Mamy pierwszego w Polsce HopGun’a. To opatentowany system do chmielenia piwa na zimno, dry hopping. Zakup i dostawa pierwszego w Polsce HopGun’a to pierwszy etap serii inwestycji, które planujemy. Ta poprzeczka cały czas idzie w górę. Innowacje i rozwój. HopGun i wizja dużych inwestycji w roku 2017.
Więcej o nas i o magii warzenia we WRCLW. O mostach, o tym co w 2016 i dalej w wywiadzie rzece, na http://wroclife.pl/blogi/opowiesci_browarnikow_browar_stu_mostow/
Nasze plany na rok 2017 są bardzo ambitne. Chcemy uczynić WRCLW miastem wolnym do zniewolonego piwa. Edukować więcej, integrować mocnej, pomagać każdej inicjatywie, która do tego celu prowadzi.
O równie ambitnych planach inwestycyjnych już w najbliższy czwartek.
GoWRCLW!