Nowy design etykiet piw SALAMANDER niesie ze sobą ukrytą wartość. Odkryj ją poniżej i nie zawahaj się przed rozmową.
Myślę inaczej, ale nie neguję
Myślę inaczej niż Ty, ale nie neguję Twojego zdania. Nie oceniam Cię przez pryzmat Twojego zachowania. Dostrzegam w Tobie takiego samego człowieka jak ja. Z emocjami, rozterkami, codziennymi głupstwami, codziennymi przyjemnościami, zmęczeniem i potrzebą lepszego życia. Szanuję się za to i tak samo szanuję Ciebie, ponieważ mimo różnic jesteśmy tak podobni.
Uznaję Twoje prawo do istnienia na równi z moim
Nade wszystko uznaję Twoje prawo do istnienia na równi z moim. Jesteś inny niż ja. Wyglądasz inaczej, kochasz inaczej, mówisz w innym języku, wierzysz w co innego. A jednak mamy takie samo prawo do spełnionego życia.
Obdarzam swoim uznaniem
#Salamander #Szacunek #Spotkanie #Porozmawiajmy
Poznajcie kolejną naszą odsłonę intensywnie chmielowego stylu DDH DIPA!
Tym razem użyliśmy odmian: Citra, Idaho7 i El Dorado. Zmodyfikowany proces zacierania wpłynął na wysokie zmętnienie i nieprzejrzysta barwę piwa, która w połączeniu z wysokim udziałem słodu i płatków owsianych nadaje całości niezwykle soczystego, rześkiego efektu.
Salamander DDH DIPA Citra, Idaho7 & El DoradoTo kolejna już nasza odsłona stylu DIPA w niezwykle aromatycznej wersji DDH. Niezwykle rześka, soczysta i intensywna w smaku – wszystko za sprawą użytych w procesie produkcyjnym chmieli: Citra, Idaho7 i El Dorado, które nadały piwu unikalnego, tropikalnego charakteru! Zobacz na: |
Styl
Kolejna odsłona mocnej, podwójnie chmielonej na zimno, mętnej i soczystej Double IPA!
Do jasnej, smukłej, zamglonej podstawy ze słodu pszenicznego i owsianego dodaliśmy niezwykłej ilości chmieli: Citra, Idaho7 oraz El Dorado – i to dwukrotnie: podczas późnej fazy fermentacji oraz w czasie leżakowania. W efekcie nie będziecie mogli się oprzeć aromatycznemu uderzeniu nut grapefruita, limonki, ananasa, mango, gruszki i owoców pestkowych!
Słody/ekstrakt:
Mimo, że styl ten należy do jednych z najmocniejszych z rodziny „IPA” to zawartość alkoholu nie jest wyśrubowana – piwo ma mieć zdecydowaną podbudowę słodową nadającą słodkiego posmaku. Do tego przyjemna w odbiorze, aksamitna i zmętniona tekstura, którą zapewniają słody pszeniczne i płatki owsiane.
Chmiele:
Aby DIPA przeistoczyła się w DDH DIPA musi przejść proces podwójnego chmielenia na zimno (DDH – Double Dry-Hopped). Pierwszy etap to chmielenie podczas fazy tzw. wysokich krążków czyli najbardziej intensywnej fazy fermentacji. Standardowo rozpoczyna się ona 24-48h po zadaniu drożdży. Drugi etap przebiega już w nieco niższej temperaturze, aby uwypuklić aromaty i nadać chmielowej pełni.
Użyliśmy trzech odmian amerykańskich chmieli:
Citra – to jeden z najczęściej używanych do chmielenia na zimno odmian, obfitujący w aromaty cytrusowe o nieco kwiatowym profilu – dodanie go na etapie fermentacji nadaje aromatów owoców tropikalnych przypominających „multiwitaminę”.
El Dorado – charakteryzują go wyraźne aromaty owoców pestkowych (tzw. stone fruits) porządanych w tego typu piwach.
Idacho7 – po raz pierwszy (w bardzo eksperymentalnych ilościach), pojawił się na rynku w 2015r. A w ostatnim, 2019 roku doczekał się grona wiernych zwolenników. Odmiana ta, zawiera kombinację olejków eterycznych o intensywnym aromacie owoców tropikalnych (papaja, cytrusy, grejpfrut) zmieszanym z nutami żywiczno-sosnowymi oraz herbacianymi.
To piwo najlepiej smakuje świeże:
Tak intensywnie chmielone piwo smakuje obłędnie – szczególnie „na świeżo” zaraz po rozlewie! Aromat chmielowy z czasem ulega procesom utleniania, dlatego traktuj to piwo szczególnie troskliwie, przechowując w ciemnym i chłodnym miejscu (lodówka będzie do tego najlepszym rozwiązaniem) i… nie czekaj – pij świeże!
- Styl: Double Dry Hopped Double India Pale Ale
- Parametry:
- Ekstrakt: 19,0%
- Alkohol: 7,6%
- IBU: 50
- Składniki:
- Słody: słód jęczmienny: pilzneński, słód owsiany, płatki owsiane, maltodekstryna
- Chmiel:
- Whirpool: El Dorado (US)
- Chmielenie na zimno: Citra, Idaho7, El Dorado (US)
- Drożdże: Vermont Ale
- Wygląd: jasnopomarańczowe, mocno zamglone, z drobnopęcherzykową białą pianą
- Aromaty: dojrzała brzoskwinia, ananas , marakuja, pomarańcza, czarna herbata
- Odczucie w ustach:
- 1 – pełne
- 2 – gładkie, kremowe
- 3 – chmielowe, mineralne, soczyste, owocowe
- Temperatura serwowania: 8-12⁰C
- Szkło: IPA glass, sensoric, sniffter
- Foodpairing:
- Dania: Kanapka z grillowanymi krewetkami, awokado i majonezem chipotle, Grillowany burger z szarpaną wołowiną / halloumi i chmimiczuri oraz salsą z mango i świeżej kolendry
- Ser: Cheddar, Manchego, Stilton
- Deser: tarta z panna cottą i kwaśnym sorbetem, lemon meringue pie
Więcej informacji na temat idei stojącej na nowym designem marki SALAMANDER znajdziecie tutaj. Natomiast założenia kampanii PUSZKA 2.0, w wyniku której piwa linii SALAMANDER będą pojawiać się w tym właśnie opakowaniu – przeczytacie tutaj.