Dofinansowane ze środków Unii Europejskiej

CZY MASZ
UKOŃCZONE
18 LAT?

ARE YOU
OVER THE AGE
OF 18?

Pastry Sour Nectarine & Raspberry

SALAMANDER Pastry Sour Nectarine & Raspberry

Nowy design etykiet piw SALAMANDER niesie ze sobą ukrytą wartość. Odkryj ją poniżej i nie zawahaj się przed rozmową.

Tastes of Tomorrow

Jak smakuje przyszłość? Słusznie dziwi Cię to pytanie. Mogę się tylko domyślać, że ma posmak przeszłości. Łatwiej chyba byłoby się skupić na ogólnych wrażeniach. Mi osobiście marzy się, żeby przyszłość smakowała jak pierwszy łyk zimnego, uczciwie uwarzonego piwa w gorący dzień po ciężkiej pracy. To smak ulgi, zaspokojenia i zasłużonej nagrody. Tak. Niech. Smakuje. Przyszłość.

Wróżba

Żeby nie wróżyć z fusów, powróżmy z faktów. Faktem jest nieustająca zmiana wszystkiego. Czy to gusta kulinarne, nastroje społeczne czy prognoza pogody – ich zmiana nastąpi. Faktem jest też to, że nigdy nie dogodzisz wszystkim. Możesz za to na spokojnie wszystkich wkurzyć. Taki na przykład klimat – bezczelnie się zmienia i to jeszcze w tym wkurzającym wszystkich kierunku. Wróżę hejtu burzę.

Co zrobisz?

Wyobraź sobie, że jesteś sobą z przyszłości. Czy gdybyś mógł, chciałbyś coś przekazać obecnemu sobie? Kuszące, ale co warta byłaby taka rada, jeśli właśnie miałaby tą Twoją przyszłość odmienić? I w sumie nie wiadomo przecież czy na lepsze. Ja bym to chrzanił. Bo dla przyszłości najważniejsze jest to, co zrobimy tu i teraz.

#Porozmawiajmy #Przyszłość #ZaSpotkanie #SALAMANDER!

Połączyliśmy siły z naszymi przyjaciółmi z Honest Brew, aby uwarzyć to soczyste, pełne i orzeźwiające piwo w stylu #PastrySour. W rozmowach na temat receptury główną inspiracją była przyszłość.

Według nas przyszłość powinna być lokalna. W dzisiejszych czasach wszystko jest dostępne na wyciągnięcie ręki, ale lubimy skupiać się na lokalnych składnikach i współpracy z małymi firmami. Bardzo ciekawym, a często nieznanym faktem jest to, że Polska to jeden z największych producentów eksportujących owoce do krajów w Europie – w szczególności jeśli chodzi o owoce jagodowe. Czujemy się szczęściarzami mogąc korzystać z nich na co dzień!

Myśląc więc nad recepturą piwa, którego skład nawiązywać miał do przyszłości owocowy Pastry Sour był pierwszym skojarzeniem, które przyszło nam do głowy.

 

SALAMANDER Pastry Sour Nectarine & Raspberry

Na pierwszym planie znajdziecie w nim kompozycję owocową w akompaniamencie aromatycznych płatków prażonego kokosa. Maliny i nektarynki wzbogaciły delikatną i mętną podstawę słodową o nuty owoców jagodowych oraz tropikalnych, które w połączeniu z laktozą składają się w niezwykle orzeźwiającą i kompleksową całość!

 

Słody/ekstrakt:

Prosta, ale kompleksowa baza skomponowana ze słodu pszenicznego i płatków owsianych. To piwo wzbogaciliśmy również o laktozę – cukier mleczny, który nie bierze udziału w procesie fermentacji, dzięki czemu świetnie równoważy kwasowość bakterii kwasu mlekowego oraz użytych owoców.

Chmiele:

W tym piwie chmiele nie odgrywają wielkiej roli – dla nadania delikatnej goryczki wykorzystaliśmy niemiecką odmianę Mandarina Bavaria.

Bakterie:

To piwo zostało zakwaszone w kotle naszym domowym szczepem Lactobacillus. Pozwoliliśmy bakteriom pracować przez noc, aby obniżyć końcowe pH piwa tuż przed warzeniem.

Owoce:

Nektarynki i Maliny – uwielbiamy nektarynki, ponieważ łączą w sobie kilka cech kwaśnych, które można odnieść do owoców pestkowych z większą, tropikalną wręcz soczystością i aromatem. Maliny to z kolei w Polsce prawdziwa klasyka gatunku i smak dzieciństwa. Ich zestawienie uzupełnia się nawzajem łącząc nuty marmolady morelowej i świeżego malinowego mojito.

Kokos:

Dodatek prażonych płatków kokosowych sprawia, że wszystko jest jeszcze bardziej tropikalne.

Zakwaszanie: 

Tradycyjnie już w naszym browarze do zakwaszania brzeczki używamy technologii Kettle souring. Polega ona na kontrolowanym procesie zakwaszania, który przeprowadza się w kadzi warzelnej. Kiedy brzeczka osiągnie odpowiednie walory sensoryczne, transferowana jest do tanków fermentacyjnych. Dzięki temu każda warka ma odpowiednią kwaśność zgodną z założoną wcześniej recepturą. To piwo zostało zakwaszone w kotle naszym domowym szczepem Lactobacillus. Pozwoliliśmy bakteriom pracować przez noc, aby obniżyć końcowe pH piwa tuż przed warzeniem.

  • Styl: Pastry Fruit Sour
  • Parametry:
    • Ekstrakt: 18,0%
    • Alkohol: 6,1%
    • IBU: 8
  • Skład: woda, słód jęczmienny, słód pszeniczny, płatki owsiane, chmiel, drożdże
  • Słody: słód jęczmienny (pilzneński), słód pszeniczny, płatki owsiane
  • Chmiel: Mandarina Bavaria
  • Drożdże: House Ale strain
  • Bakterie: Lactobacillus 
  • Dodatki: laktoza, maliny, nektarynki, kokos
  • Wygląd: głęboka, jasno-żółta barwa, zamglone
  • Aromaty: kokosa, owoców tropikalnych i cierpkich malin
  • Odczucie w ustach:
    • 1 – pełne
    • 2 – kwaśne, czyste
    • 3 – słodkawy / słodowy finisz
  • Temperatura serwowania: 9-12⁰C
  • Szkło: Shaker, Ale Glass
  • Foodpairing:
    • Dania: wątróbki drobiowe z kwaśną brzoskwinią, pierś z gęsi pieczona z dodatkiem rozmarynu i malin, bułka maślana z grillowanym serem halloumi i salsą malinową
    • Ser: ricotta, stracciatella di bufala
    • Deser: sernik nowojorski, Eton Mess, panna-cotta z białej czekolady z malinami

Więcej informacji na temat idei stojącej na nowym designem marki SALAMANDER poznacie tutaj. Natomiast założenia kampanii PUSZKA 2.0, w wyniku której piwa linii SALAMANDER będą pojawiać się w tym właśnie opakowaniu znajdziecie tutaj.