CZY MASZ
UKOŃCZONE
18 LAT?

ARE YOU
OVER THE AGE
OF 18?

Salamander Oatmeal Chocolate Milk Stout Nitro

 

Salamander Oatmeal Chocolate Milk Stout Nitro

Słodki stout, często nazywany mianem „Cream stout” jest nieprzejrzyście czarny. Słodowe nuty czekolady, karmelu i kawy są tutaj dominujące i pojawiają się również w smaku.

 

 

 

Styl

Słodki stout, często nazywany mianem „Cream stout” jest nieprzejrzyście czarny. Słodowe nuty czekolady, karmelu i kawy są tutaj dominujące i pojawiają się również w smaku. Dodatek cukru mlecznego (laktozy) nadaje piwu więcej ciała i słodkości. Natomiast dodatek palonego jęczmienia, oprócz barwy, wprowadza swoją charakterystyczną goryczkę, która wraz z goryczką odchmielową równoważy smak i zachęca do kolejnego łyku. Nasycanie azotem, przy użyciu specjalnej technologii, nadaję kremową teksturę i piękną, drobnopęcherzykową pianę.

Słody/ekstrakt:

Kompozycja słodów karmelowych i palonych nadaję głębokiego charakteru w piwach typu Stout. Mamy tu intensywną gorzką czekoladę, paloną kawę a nawet lekkie nuty popiołu. Bardzo charakterystycznym i tradycyjnym dodatkiem do Stouta jest palony, niesłodowany jęczmień – to on wprowadza głębokie palone nuty, delikatną kwaśność i goryczkę, która równoważy słodki smak.

Chmiele:

Goryczkowy, tradycyjny chmiel Magnum dodawany jest dla uzyskania niezbędnej kontry goryczkowej w tak mocnym i słodkim piwie. Dzięki temu smak jest zbalansowany i mamy ochotę na kolejny łyk.

Dodatki:

Cukier mleczny (laktoza) nie jest asymilowany przez drożdże w procesie fermentacji, dlatego też pozostaje on w piwie i nadaje przyjemnej słodyczy i pełni.

Duża ilość odtłuszczonego kakao to prawdziwa dusza tego piwa – jego intensywny aromat i smak sprawia, że piwo kojarzy się w aromacie z mleczną czekoladą, ale w smaku jest to już ciemne, rasowe, gorzkie kakao.

Nasycanie azotem:

Nasycanie piwa azotem, zamiast dwutlenkiem węgla, ma na celu zwiększenie jego pijalności oraz zmianie tekstury na aksamitną.

Rozpuszczalność azotu w cieczach jest kilkudziesięciokrotnie mniejsze niż dwutlenku węgla. Używamy specjalnej technologii aby rozpuścić jak najwięcej azotu w piwie, ale tuż po otwarciu i gwałtownym przelaniu piwa do szklanki, azot stara się jak najszybciej z niego uciec. W tym czasie tworzy niezliczoną ilość bardzo małych pęcherzyków, które tworzą tzw. efekt kaskadowy. Po chwili azot kieruje się ku górze, spieniając białka rozpuszczone w piwie. W tym procesie generuje się przepiękna, drobnopęcherzykowa, kremowa i trwała piana, nie osiągalna przy piwie nasycanym dwutlenkiem węgla.

Aby w pełni cieszyć się piwem nasycanym azotem, właściwie je serwuj:

  • piwo schłodź do temperatury <7 ⁰C, nie wstrząsaj nim
  • gwałtownie otwórz butelkę i nalej piwo do szklaki, odwracając butelkę pionowo
  • ciesz się widokiem efektu kaskadowego, budującego piękną czapę drobnopęcherzykowej piany

 

  • Styl: Oatmeal Milk Stout
  • Parametry
    • Ekstrakt: 17,0 %
    • Alkohol: 5,7 %
    • IBU: 40
  • Składniki:
    • Słody: słody jęczmienne: pilzneński, karmelowy 30-50 EBC, karmelowy 300 EBC;
      płatki owsiane ,słód pszeniczny czekoladowy, jęczmień palony
    • Chmiel: Magnum (DE)
    • Drożdże: Danstar Nottingham
    • Dodatki: odtłuszczone kakao, laktoza, nasycane azotem
  • Wygląd: czarne, z rubinowymi przebłyskami
  • Aromaty: kakao, mlecznej czekolady, cappuccino, wafli
  • Smak:
    • pełny, gładki
    • czekoladowy, słodkawy
    • palony finisz, z chmielową goryczką kontrującą słodycz
  • Temperatura serwowania: Nalewanie piw nasycanych azotem powinno odbywać się gwałtownie w temperaturze <7 ⁰C, zalecamy następnie ogrzać piwo w dłoni do temperatury 10-14⁰C
  • Szkło: nonic lub shaker
  • Foodpairing:

    Dania: stek z sezonowanej wołowiny z zielonym pieprzem, przegrzebki w sosie winno-śmietanowym

    Sery: maślany, miękki młody cheddar

    Desery: lody waniliowe z ciepłą szarlotką

NEWSLETTER

ZAPISZ SIĘ DO NASZEGO NEWSLETTERA I BĄDŹ NA BIEŻĄCO

-
mautic is open source marketing automation