Nowy design etykiet piw SALAMANDER niesie ze sobą ukrytą wartość. Odkryj ją poniżej i nie zawahaj się przed rozmową.
Robić!
Czy się zgadza?
Komercja, masówka, przemysł i szajs. Rzemiosło, unikat, jakość i hajs. Jeśli coś tu się nie zgadza, to sam wiesz, co. Ale spokojnie, w krafcie barter trzyma się mocno. Ja Tobie, a Ty mi i cycuś. Alternatywa rządzi, baluje awangarda. Potrzymaj mi piwo, to będzie petarda.
To się wytnie.
I wtedy wziąłem jedyny ostry przedmiot pod ręką – a były to zwykłe nożyczki. Podchodzę do Ciebie rozwierając ostrza. „Teraz Ci pokażę!” – to ostatnie co słyszysz. Ciach, ciach. Fragmenty lecą na podłogę. A Twoim oczom ukazuje się… Cięcie!
#Porozmawiajmy #Rzemiosło #ZaSpotkanie #SALAMANDER!
Salamander Oatmeal Chocolate Milk Stout NitroNieprzejrzyście czarny, słodki stout często nazywany mianem „Cream stout”. Dominują w nim słodowe nuty czekolady, karmelu i kawy, a dodatek cukru mlecznego (laktozy) nadaje piwu więcej ciała i słodyczy. Palony jęczmień, oprócz barwy, wprowadza natomiast charakterystyczną goryczkę, która wraz z goryczą odchmielową równoważy smak i nadaje balansu. |
Styl
Nieprzejrzyście czarny, słodki stout często nazywany mianem „Cream stout”. Dominują w nim słodowe nuty czekolady, karmelu i kawy, a dodatek cukru mlecznego (laktozy) nadaje całości więcej ciała i słodyczy. Dodatek palonego jęczmienia, oprócz barwy, wprowadza natomiast swoją charakterystyczną goryczkę, która wraz z goryczą odchmielową równoważy smak i balansuje całość. Nasycanie azotem przy użyciu specjalnej technologii, nadało piwu kremową teksturę i zwieńczyło je piękną drobnopęcherzykową pianą.
Słody/ekstrakt:
Kompozycja specjalnych słodów karmelowych i palonych nadaje piwom typu Stout wyjątkowej głębi. W aromacie znajdziemy dzięki nim intensywne nuty gorzkiej czekolady, palonej kawy a nawet delikatne nuty popiołu. Bardzo charakterystycznym i tradycyjnym dodatkiem do Stoutu jest palony, niesłodowany jęczmień, który wprowadza nuty palone, delikatną kwaśność i goryczkę równoważącą słodki smak.
Chmiele:
Dla uzyskania niezbędnej kontry goryczkowej w tak mocnym i słodkim piwie wykorzystaliśmy tradycyjny, goryczkowy chmiel Columbus. Nadał on balansu i sprawił, że całość stała się bardziej pijalna.
Dodatki:
Cukier mleczny (laktoza) nie jest asymilowany przez drożdże w procesie fermentacji, dlatego też pozostaje w piwie i nadaje przyjemnej słodyczy oraz pełni.
Nasycanie azotem:
Nasycanie piwa azotem, zamiast dwutlenkiem węgla, ma na celu zwiększenie jego pijalności oraz zmianie tekstury na bardziej aksamitną.
Rozpuszczalność azotu w cieczach jest kilkudziesięciokrotnie mniejsza niż dwutlenku węgla. Używamy specjalnej technologii aby rozpuścić jak najwięcej azotu w piwie, ale tuż po otwarciu i gwałtownym przelaniu piwa do szklanki, azot stara się jak najszybciej z niego uciec. W tym czasie tworzy niezliczoną ilość bardzo małych pęcherzyków, które tworzą tzw. efekt kaskadowy. Po chwili azot kieruje się ku górze, spieniając białka rozpuszczone w piwie. W tym procesie generuje się drobnopęcherzykowa, kremowa i niezwykle trwała piana, nie możliwa do osiągnięcia w przypadku piw nasycanych dwutlenkiem węgla.
Aby w pełni cieszyć się piwem nasycanym azotem, właściwie je serwuj:
- piwo schłodź do temperatury <7 ⁰C, nie wstrząsaj nim
- gwałtownie otwórz butelkę i nalej piwo do szklaki, odwracając butelkę pionowo
- ciesz się widokiem efektu kaskadowego, budującego piękną drobnopęcherzykową pianę
- Styl: Oatmeal Milk Stout
- Parametry
- Ekstrakt: 17,0 %
- Alkohol: 5,7 %
- IBU: 40
- Składniki:
- Słody: słody jęczmienne, płatki owsiane
- Goryczkowy: Columbus (USA)
- Drożdże: House Ale strain
- Dodatki: aromat czekoladowy, laktoza, nasycane azotem
- Wygląd: czarne, z rubinowymi przebłyskami
- Aromaty: kakao, mlecznej czekolady, cappuccino, wafli
- Smak:
- pełny, gładki
- czekoladowy, słodkawy
- palony finisz, z chmielową goryczką kontrującą słodycz
- Temperatura serwowania: Nalewanie piw nasycanych azotem powinno odbywać się gwałtownie w temperaturze <7⁰C, następnie zalecamy ogrzać piwo w dłoni do temperatury 10-14⁰C
- Szkło: nonic lub shaker
- Foodpairing:
Dania: chilli con carne
Sery: ricotta, straciatella
Desery: tarta czekoladowa z kremem waniliowym i skórką pomarańczy, panna-cotta
Więcej informacji na temat idei stojącej na nowym designem marki SALAMANDER poznacie tutaj. Natomiast założenia kampanii PUSZKA 2.0, w wyniku której piwa linii SALAMANDER będą pojawiać się w tym właśnie opakowaniu znajdziecie tutaj.