Aksamitne, zamglone, intensywnie chmielone na zimno piwo w lżejszej odmianie!
Prezentujemy New England Pale Ale, warzone z bardzo dużym udziałem płatków owsianych, fermentowane z z użyciem estrowych w profilu drożdży Burlington i intensywnie chmielone na zimno odmianami chmielu Citra i Amarillo, które nadały aromatów pomelo, pomarańczy i mango!
Salamander New England Pale Ale Citra & AmarilloAksamitne, zamglone, intensywnie chmielone na zimno piwo w lżejszej odmianie! Prezentujemy New England Pale Ale, warzone z bardzo dużym udziałem płatków owsianych, fermentowane z z użyciem estrowych w profilu drożdży Burlington i intensywnie chmielone na zimno odmianami chmielu Citra i Amarillo, które nadały aromatów pomelo, pomarańczy i mango! Zobacz na: |
Słody/ekstrakt:
New England Pale Ale powinno być soczyste! Zawdzięcza to nie tylko chmielom, ale też specjalnemu zasypowi. Dlatego do kotła zaciernego trafiły pokaźne ilości płatków owsianych, a proces poprowadziliśmy tak, aby zachować maksimum ciała i soczystej mętności.
Chmiele:
New England Pale Ale – jeden z najnowszych stylów w rodzinie piw American Pale Ale, który powstał w Stanach Zjednoczonych w stanie Vermonth. Piwowarzy z tego regionu, wbrew wszelkim znanym zasadom dodali chmiel podczas… fermentacji. Chmielenie na tym etapie nie wpływa zazwyczaj pozytywnie na proces, ale w odpowiednich warunkach drożdże mogą biotransformować olejki chmielowe w nieco inne związki, nadające jeszcze pełniejszego aromatu chmielowego!
My dodaliśmy 2 rodzaje chmielu na zimno:
Mieszanka Citra Amarillo nadały soczystych aromatów pomelo, melona miodowego, pomarańczy i mango.
To piwo najlepiej smakuje świeże!
Tak intensywnie chmielone piwo smakuje obłędnie – szczególnie świeże! Aromat chmielowy z czasem ulega obniżeniu. Dlatego traktuj to piwo szczególnie troskliwie – trzymając je w ciemnym i bardzo chłodnym miejscu (lodówka będzie do tego dobrym rozwiązaniem) i nie czekaj – pij świeże!
- Styl: New England Pale Ale
- Parametry:
- Ekstrakt: 12,5%
- Alkohol: 4,5%
- IBU: 25
- Składniki:
- Zasyp: słód jęczmienny: pilzneński; słód pszeniczny, słód owsiany; płatki: owsiane; tostowany obłuszczony owies
- Chmiel:
- Goryczkowy: Columbus (US)
- Aromatyczny: Mosaic (US)
- Chmiel na zimno: Citra, Amarillo (US)
- Drożdże: Burlington Ale
- Wygląd: żółte, zmętnione, z białą pianą
- Aromaty: pomelo, melona miodowego, pomarańczy i mango
- Odczucie w ustach:
- 1 – pełne
- 2 – gładkie
- 3 – chmielowy finisz, mineralny
- Temperatura serwowania: 8-12⁰C
- Szkło: Sensoric, tulip, snifter
- Foodpairing:
- Dania: burger wegetariański ze smażonym serem, kiszonym ogórkiem i sosem chilli, boczniaki w panierce z bryndzą i szczypiorkiem
- Ser: Gouda, Camembert z zielony pieprzem
- Deser: sorbet grapefruitowy z miętą, sernik na zimno z pomarańczowym ganaszem