Dofinansowane ze środków Unii Europejskiej

CZY MASZ
UKOŃCZONE
18 LAT?

ARE YOU
OVER THE AGE
OF 18?

Salamander New England Pale Ale Citra, Amarillo

Aksamitne, zamglone, intensywnie chmielone na zimno piwo w lżejszej odmianie!

Prezentujemy New England Pale Ale, warzone z bardzo dużym udziałem płatków owsianych, fermentowane z z użyciem estrowych w profilu drożdży Burlington i intensywnie chmielone na zimno odmianami chmielu Citra i Amarillo, które nadały aromatów pomelo, pomarańczy i mango!

 

 

Salamander New England Pale Ale Citra & Amarillo

Aksamitne, zamglone, intensywnie chmielone na zimno piwo w lżejszej odmianie! Prezentujemy New England Pale Ale, warzone z bardzo dużym udziałem płatków owsianych, fermentowane z z użyciem estrowych w profilu drożdży Burlington i intensywnie chmielone na zimno odmianami chmielu Citra i Amarillo, które nadały aromatów pomelo, pomarańczy i mango!

Zobacz na:

 

 

Słody/ekstrakt:

New England Pale Ale powinno być soczyste! Zawdzięcza to nie tylko chmielom, ale też specjalnemu zasypowi. Dlatego do kotła zaciernego trafiły pokaźne ilości płatków owsianych, a proces poprowadziliśmy tak, aby zachować maksimum ciała i soczystej mętności.

Chmiele:

New England Pale Ale – jeden z najnowszych stylów w rodzinie piw American Pale Ale, który powstał w Stanach Zjednoczonych w stanie Vermonth. Piwowarzy z tego regionu, wbrew wszelkim znanym zasadom dodali chmiel podczas… fermentacji. Chmielenie na tym etapie nie wpływa zazwyczaj pozytywnie na proces, ale w odpowiednich warunkach drożdże mogą biotransformować olejki chmielowe w nieco inne związki, nadające jeszcze pełniejszego aromatu chmielowego!  

My dodaliśmy 2 rodzaje chmielu na zimno:
Mieszanka Citra Amarillo nadały soczystych aromatów pomelo, melona miodowego, pomarańczy i mango.

To piwo najlepiej smakuje świeże!

Tak intensywnie chmielone piwo smakuje obłędnie – szczególnie świeże! Aromat chmielowy z czasem ulega obniżeniu. Dlatego traktuj to piwo szczególnie troskliwie – trzymając je w ciemnym i bardzo chłodnym miejscu (lodówka będzie do tego dobrym rozwiązaniem) i nie czekaj – pij świeże! 

  • Styl: New England Pale Ale
  • Parametry:
    • Ekstrakt: 12,5%
    • Alkohol: 4,5%
    • IBU: 25
  • Składniki:
  • Zasyp: słód jęczmienny: pilzneński; słód pszeniczny, słód owsiany; płatki: owsiane; tostowany obłuszczony owies
  • Chmiel:
    • Goryczkowy: Columbus (US)
    • Aromatyczny: Mosaic (US)
    • Chmiel na zimno: Citra, Amarillo (US)
  • Drożdże: Burlington Ale
  • Wygląd: żółte, zmętnione, z białą pianą
  • Aromaty: pomelo, melona miodowego, pomarańczy i mango
  • Odczucie w ustach:
    • 1 – pełne
    • 2 – gładkie
    • 3 – chmielowy finisz, mineralny
  • Temperatura serwowania: 8-12⁰C
  • Szkło: Sensoric, tulip, snifter
  • Foodpairing:
    • Dania: burger wegetariański ze smażonym serem, kiszonym ogórkiem i sosem chilli, boczniaki w panierce z bryndzą i szczypiorkiem
    • Ser: Gouda, Camembert z zielony pieprzem
    • Deser: sorbet grapefruitowy z miętą, sernik na zimno z pomarańczowym ganaszem