Dofinansowane ze środków Unii Europejskiej

CZY MASZ
UKOŃCZONE
18 LAT?

ARE YOU
OVER THE AGE
OF 18?

NEIPA Mosaic, Idaho 7, Simcoe!

Salamander New England IPA Mosaic, Idaho 7 & Simcoe!

Nowy design etykiet piw SALAMANDER niesie ze sobą ukrytą wartość. Odkryj ją poniżej i nie zawahaj się przed rozmową.

Jak smakuje wolność?

Smak wolności musi być podobny do beztroskiego, gorącego lata w dzieciństwie, porywów miłości czochrających młodzieńczą czuprynę, spontanicznej podróży na stopa z dopiero co poznaną osobą i, dla niektórych, łyku pierwszorzędnej, mętnej IPA po całym dniu pracy. Powiem Ci tyle – smak wolności rządzi. I to jest ten smak, od którego odzwyczaić się najtrudniej.

Płot na granicy

Jeśli moja wolność kończy się tam, gdzie zaczyna się Twoja wolność, to wzdłuż płotu na ich granicy mimochodem wydeptujemy dzikie ścieżki. Za każdym razem, gdy się tamtędy przechadzam, zerkam pół serdecznie, pół wścibsko za płot – jak Ci tam jest? Czy Ty też słyszysz wtedy taki dziwny, stłumiony pomruk? Ponoć to przodkowie jęczą z zaświatów, że majstrowanie przy granicach wolności zwykle kończy się zniewoleniem.

Reagujmy póki można

Utwierdzam się w przekonaniu, że skoro nasza wolność coraz chętniej bywa formatowana na jakąś modłę, zdecydowanie warto obserwować jej rubieże. I warto reagować. Sam aż za dobrze wiem, że pokonać zobojętnienie to jak wygrać wolność. Dajmy sobie szansę na wzniesienie znanego gestu zwycięstwa i wolności. Za Wolność! Victoria! SALAMANDER!

#SALAMANDER #Wolność #Victoria #Porozmawiajmy

 

 

 

Piwo w tym stylu to zawsze duże wyzwanie dla browaru. Aromatyczną i pełną podbudowę słodową wzbogaciliśmy tym razem dobrze znanymi odmiany Mosaic i Simcoe oraz urozmaiciliśmy stosunkowo nowym amerykańskim chmielem – Idaho 7. Do naszej kadzi osadowej (whirlpoola) jeszcze nigdy nie trafiła aż tak ogromna ilość chmielu!

 

Salamander New England IPA Mosaic, Idaho 7, Simcoe

New England IPA to piwo mgliste i aksamitne, o głębokiej pomarańczowej barwie i wyrazistym smaku. Intensywne, dwukrotne chmielenie na zimno z zastosowaniem chmieli aromatycznych: Mosaic, Idaho 7 i Simcoe nadało aromatu mango, ananasa, brzoskwini, zielonej herbaty, owoców tropikalnych i nut świerkowych na finiszu.

Idealne na lato – pełne, soczyste, tropikalne, wyraziste i jednocześnie mocno pijalne – zapraszamy na pierwszy łyk!

Zobacz na:

 

 

Słody/ekstrakt:

New England IPA powinno być soczyste! Zawdzięcza to nie tylko chmielom, ale też zacieraniu „na mętno” i specjalnemu zasypowi składającemu się głównie ze słodów jęczmiennych, z niewielkim udziałem słodu owsianego oraz płatków owsianych.  Pełna jasna baza, która stanowi idealne tło dla intensywnego aromatu chmielowego. 

 

Chmiele:

To jeden z najnowszych styli w rodzinie India Pale Ale, który powstał w Stanach Zjednoczonych w stanie Vermonth. Piwowarzy z tego regionu, wbrew wszelkim znanym zasadom dodali chmiel podczas… fermentacji. Chmielenie na tym etapie nie wpływa zazwyczaj pozytywnie na proces, ale w odpowiednich warunkach drożdże mogą biotransformować olejki chmielowe w nieco inne związki, nadające jeszcze pełniejszego aromatu chmielowego, przypominającego dojrzałe, świeżo zerwane z drzewa owoce!

Ale zacznijmy od początku:

Pierwszy znaczący dodatek chmielu pojawił się na etapie wirowania osadów w whirlpoolu. Wykorzystaliśmy do tego celu potężne ilości chmieli Mosaic (US), Idaho 7 (US), Simcoe (US)-10g/l. 

Następnie dodaliśmy dwie dawki chmielu „na zimno”:

Mosaic i Simcoe, które wraz z fermentującymi drożdżami wprowadziły nuty ananasa, mango, brzoskwini i marakuji. 

Mosaic, Simcoe i Idaho7 w drugiej dawce, które dopełniły aromat o nuty grapefruita, świerkuowoców tropikalnych 

Łącznie wykorzystaliśmy 15 g chmielu na litr gotowego piwa 

 

To piwo najlepiej smakuje świeże!

Tak intensywnie chmielone piwo smakuje obłędnie – szczególnie świeże! Aromat chmielowy z czasem ulega obniżeniu. Dlatego traktuj to piwo szczególnie troskliwie – trzymając je w ciemnym i bardzo chłodnym miejscu (lodówka będzie do tego dobrym rozwiązaniem) i nie czekaj – pij świeże! 

  • Styl: New England IPA
  • Parametry:
    • Ekstrakt: 16,0%
    • Alkohol: 6,2%
    • IBU: 40
  • Składniki:
  • Zasyp: słód jęczmienny i owsiany; płatki owsiane
  • Chmiel:
    • Goryczkowy: Chinook (US) 
    • Whirlpool: Simcoe, Idaho7, Mosaic (US) 
    • Chmiel na zimno (pierwsza dawka):  Mosaic (US),  Simcoe (US) 
    • Chmiel na zimno (druga dawka):  Mosaic (US), Idaho 7 (US), Simcoe (US) 
      • Drożdże: House Ale Yeast 
      • Wygląd: Jasne, intensywnie  zmętnione z drobnopęcherzykową białą pianą 
      • Aromaty: mango, ananasa, brzoskwinia, zielona herbata, owoców tropikalnych, nuty świerkowe 
  • Odczucie w ustach:
    • 1 – pełne
    • 2 – gładkie
    • 3 – soczkowy, chmielowy finisz
  • Temperatura serwowania: 8-12⁰C
  • Szkło: Sensoric, tulip, snifter
  • Foodpairing:
    • Dania: wątróbka z salsą brzoskwiniową, pad-thai z tofu i mango
    • Ser: Stilton, Roquefort
    • Deser: sorbet cytrynowo-miętowy, sernik na zimno z brzoskwiniami

Więcej informacji na temat idei stojącej na nowym designem marki SALAMANDER poznacie tutaj. Natomiast założenia kampanii PUSZKA 2.0, w wyniku której piwa linii SALAMANDER będą pojawiać się w tym właśnie opakowaniu znajdziecie tutaj.