Dofinansowane ze środków Unii Europejskiej

CZY MASZ
UKOŃCZONE
18 LAT?

ARE YOU
OVER THE AGE
OF 18?

Salamander

Black IPA

Salamander Black IPA, zwane również Cascadian Dark Ale to nowofalowe piwo, które powstało całkiem niedawno w północno-zachodnich stanach USA, w rejonie Gór Kaskadowych. Jest pełne sprzeczności – w barwie jest ciemne jak Porter, ale nie posiada tak intensywnych nut czekoladowych i palonych. Specjalnie uwarzone na Wrocławski Szlak Piwny – inicjatywę łączącą najlepsze wrocławskie multitapy, promujące rynek rzemieślniczych piw w Polsce.

 

 

 

SALAMANDER Black IPA

W smaku jest wyraźnie goryczkowe, ale w zapachu mieszają się nuty sosnowo-żywiczne wraz z subtelną cytrusowością, wynikające z intensywnego, podobnego jak w AIPA, chmielenia na zimno. Piwo zaskakujące wszystkie zmysły. Barwa: 9/10. Odczucie goryczki: 8/10. Pełnia/słodowość: 3/10. Skład: Woda, słody jęczmienne, słód pszeniczny czekoladowy, ekstrakt słodu barwiącego, chmiele, drożdże. Zapraszamy na pierwszy łyk!

 

Styl

Black IPA, zwane również Cascadian Dark Ale to nowofalowe piwo, które powstało całkiem niedawno w północno-zachodnich stanach USA, w rejonie Gór Kaskadowych. Jest pełne sprzeczności – w barwie jest ciemne jak Porter, ale nie posiada tak intensywnych nut czekoladowych i palonych. W smaku jest wyraźnie goryczkowe, ale w zapachu mieszają się nuty sosnowo-żywiczne wraz z subtelną cytrusowością, wynikające z intensywnego, podobnego jak w AIPA, chmielenia na zimno.

Słody/ekstrakt:

Charakter słodowy jest tutaj zaakcentowany przede wszystkim w ciemnej barwie piwa. Dodatkowo można spotkać subtelny charakter karmelowy wraz z akcentami od ciemnych słodów, znacznie mniej intensywne niż w innych ciemnych piwach, o profilu prażonego słonecznika. Pewna dekstrynowa słodycz jest niezbędna, aby równoważyć chmielowa, goryczkową naturę Black IPA.

Chmiele:

Styl Black IPA musi być nawet chmielony nieco intensywniej od samej American IPA, a to dlatego, że ciemne słody maskują chmielowy charakter piwa. Użyte chmiele nadają przede wszystkim przyjemnego profilu sosnowo-żywicznego (Chinnok) wraz ze sporą cytrusowością (Citra, Mosaic, Cascade)

Serwowanie:

Szczególnie dobrze jest uwypuklić chmielowy charakter piwa poprzez degustację w szkle o zwężającym się kielichu, typu Tulip, Sensoric lub IPA Glass. Dobrze jest pozwolić temu piwu się ogrzać, wtedy uda nam się uwolnić aromaty niedostępne w niskich temperaturach. Black IPA jest piwem które ciekawie zmienia się z czasem – pite świeże jest pełne chmielowych aromatów, natomiast z czasem, gdy chmielowość się zmniejsza, nieco bardziej upodabnia się do mocniejszego Portera.

Food pairing:

Najciekawszym połączeniem jest degustacja tego piwa z ostrymi serami z przerostem pleśni, typu Gorgonzola lub Roquefort. Ostry charakter smaku i zapachu tych serów w ciekawy sposób intensyfikuje wysoka goryczka Black IPA. Ostre potrawy, szczególnie Chilli Con Carne, są klasycznym połączeniem z Black IPA. Desery czekoladowe – Tiramisu i tort czekoladowo-miętowy.

 

  • Styl: Black India Pale Ale (CDA – Cascadian Dark Ale)
  • Parametry
    • Ekstrakt: 15,5 %
    • Alkohol: 6,8 %
    • IBU: 68
  • Składniki:
    • Słody: pilzneński, monachijski, pszeniczny czekoladowy, carafa special typ III, karmelowy 30 EBC, ekstrakt słodu barwiącego
    • Chmiel: Goryczkowy: Chinook (US) /aromatyczny: Chinook, Mosaic (US) / chmielone na zimno: Chinook, Citra, Cascade(US)
    • Drożdże: górnej fermentacji US-05
  • Wygląd: Czarne, z rubinowymi refleksami
  • Aromaty: żywiczno-sosnowe, z akompaniamentem cytrusów. Nieco stonowane nuty ciemnych słodów, prażonego słonecznika.
  • Smak:
    • łagodne nuty ciemnych słodów
    • żywiczne i sosnowe akcenty, cytrusy
    • intensywny smak chmielu, z ziołową wysoką goryczką
  • Temperatura serwowania: 10-13 ⁰C
  • Szkło: IPA Glass, Sensoric, Sniffter, Nonic lub Shaker
  • Foodpairing:

    Dania: Chilli Con Carne, Grillowane mięsa w sosie BBQ, wędzone sery

    Sery: wędzone, pleśniowe z przerostem pleśni

    Desery: Tiramisu, tort czekoladowo-miętowy