CZY MASZ
UKOŃCZONE
18 LAT?

ARE YOU
OVER THE AGE
OF 18?

Salamander

Black IPA

Salamander Black IPA, zwane również Cascadian Dark Ale to nowofalowe piwo, które powstało całkiem niedawno w północno-zachodnich stanach USA, w rejonie Gór Kaskadowych. Jest pełne sprzeczności – w barwie jest ciemne jak Porter, ale nie posiada tak intensywnych nut czekoladowych i palonych. Specjalnie uwarzone na Wrocławski Szlak Piwny – inicjatywę łączącą najlepsze wrocławskie multitapy, promujące rynek rzemieślniczych piw w Polsce.

 

 

 

SALAMANDER Black IPA

W smaku jest wyraźnie goryczkowe, ale w zapachu mieszają się nuty sosnowo-żywiczne wraz z subtelną cytrusowością, wynikające z intensywnego, podobnego jak w AIPA, chmielenia na zimno. Piwo zaskakujące wszystkie zmysły. Barwa: 9/10. Odczucie goryczki: 8/10. Pełnia/słodowość: 3/10. Skład: Woda, słody jęczmienne, słód pszeniczny czekoladowy, ekstrakt słodu barwiącego, chmiele, drożdże. Zapraszamy na pierwszy łyk!

 

Styl

Black IPA, zwane również Cascadian Dark Ale to nowofalowe piwo, które powstało całkiem niedawno w północno-zachodnich stanach USA, w rejonie Gór Kaskadowych. Jest pełne sprzeczności – w barwie jest ciemne jak Porter, ale nie posiada tak intensywnych nut czekoladowych i palonych. W smaku jest wyraźnie goryczkowe, ale w zapachu mieszają się nuty sosnowo-żywiczne wraz z subtelną cytrusowością, wynikające z intensywnego, podobnego jak w AIPA, chmielenia na zimno.

Słody/ekstrakt:

Charakter słodowy jest tutaj zaakcentowany przede wszystkim w ciemnej barwie piwa. Dodatkowo można spotkać subtelny charakter karmelowy wraz z akcentami od ciemnych słodów, znacznie mniej intensywne niż w innych ciemnych piwach, o profilu prażonego słonecznika. Pewna dekstrynowa słodycz jest niezbędna, aby równoważyć chmielowa, goryczkową naturę Black IPA.

Chmiele:

Styl Black IPA musi być nawet chmielony nieco intensywniej od samej American IPA, a to dlatego, że ciemne słody maskują chmielowy charakter piwa. Użyte chmiele nadają przede wszystkim przyjemnego profilu sosnowo-żywicznego (Chinnok) wraz ze sporą cytrusowością (Citra, Mosaic, Cascade)

Serwowanie:

Szczególnie dobrze jest uwypuklić chmielowy charakter piwa poprzez degustację w szkle o zwężającym się kielichu, typu Tulip, Sensoric lub IPA Glass. Dobrze jest pozwolić temu piwu się ogrzać, wtedy uda nam się uwolnić aromaty niedostępne w niskich temperaturach. Black IPA jest piwem które ciekawie zmienia się z czasem – pite świeże jest pełne chmielowych aromatów, natomiast z czasem, gdy chmielowość się zmniejsza, nieco bardziej upodabnia się do mocniejszego Portera.

Food pairing:

Najciekawszym połączeniem jest degustacja tego piwa z ostrymi serami z przerostem pleśni, typu Gorgonzola lub Roquefort. Ostry charakter smaku i zapachu tych serów w ciekawy sposób intensyfikuje wysoka goryczka Black IPA. Ostre potrawy, szczególnie Chilli Con Carne, są klasycznym połączeniem z Black IPA. Desery czekoladowe – Tiramisu i tort czekoladowo-miętowy.

 

  • Styl: Black India Pale Ale (CDA – Cascadian Dark Ale)
  • Parametry
    • Ekstrakt: 15,5 %
    • Alkohol: 6,8 %
    • IBU: 68
  • Składniki:
    • Słody: pilzneński, monachijski, pszeniczny czekoladowy, carafa special typ III, karmelowy 30 EBC, ekstrakt słodu barwiącego
    • Chmiel: Goryczkowy: Chinook (US) /aromatyczny: Chinook, Mosaic (US) / chmielone na zimno: Chinook, Citra, Cascade(US)
    • Drożdże: górnej fermentacji US-05
  • Wygląd: Czarne, z rubinowymi refleksami
  • Aromaty: żywiczno-sosnowe, z akompaniamentem cytrusów. Nieco stonowane nuty ciemnych słodów, prażonego słonecznika.
  • Smak:
    • łagodne nuty ciemnych słodów
    • żywiczne i sosnowe akcenty, cytrusy
    • intensywny smak chmielu, z ziołową wysoką goryczką
  • Temperatura serwowania: 10-13 ⁰C
  • Szkło: IPA Glass, Sensoric, Sniffter, Nonic lub Shaker
  • Foodpairing:

    Dania: Chilli Con Carne, Grillowane mięsa w sosie BBQ, wędzone sery

    Sery: wędzone, pleśniowe z przerostem pleśni

    Desery: Tiramisu, tort czekoladowo-miętowy

NEWSLETTER

ZAPISZ SIĘ DO NASZEGO NEWSLETTERA I BĄDŹ NA BIEŻĄCO

-
mautic is open source marketing automation