Dofinansowane ze środków Unii Europejskiej

CZY MASZ
UKOŃCZONE
18 LAT?

ARE YOU
OVER THE AGE
OF 18?

Oak Aged Brown Ale

Poznajcie nasze drugie wydanie piwa sezonowego przygotowane na styczeń i luty 2021 rok!

Są one mocno inspirowane aktualną porą roku i stworzone po to, aby towarzyszyć Wam zarówno podczas śnieżnych zimowych wieczorów jak i ciepłych, letnich zachodów słońca. Świeżo po rozlewie do puszek o pojemności 0,44l pojawiać będą się one sezonowo na sklepowych półkach!

Idea, która przyświecała naszym piwowarom w procesie warzenia brzmiała „tu i teraz”. Jej celem było stworzenie sesyjnych piw, które staną się idealnymi, codziennymi towarzyszami w trakcie każdej z czterech pór roku.

W procesie warzenia naszego drugiego z serii piwa w stylu Brown Ale użyliśmy mieszanki angielskich i niemieckich słodów specjalnych, które następnie poddaliśmy fermentacji z udziałem naszych domowych, wyrazistych drożdży typu ale. Przez krótki czas leżakowane było następnie z płatkami dębowymi oraz ziarnami najwyższej jakości madagaskarskiej wanilii. To intensywnie brązowe piwo skrywa w sobie bogaty aromat orzechów oraz czekolady uzupełnionych przez nuty wanilii i taniny.

 

Oak Aged Brown Ale

To kompleksowe i słodowe piwo leżakowane w obecności dużej ilości płatków dębowych oraz prawdziwa kwintesencja brytyjskiego szyku w piwnym wydaniu! Spodziewajcie się intensywnych nut ciasteczek, orzechów i karmelu uzupełnionych waniliowym afterteast’em. Wysoko pijalne i pełne o ciemnobrązowej barwie, beżowej pianie i niskiej goryczce.

Styl

Ciemne, klasyczne piwo, nisko chmielone o słodowej podbudowie.

Słód:

Mieszanka angielskich i niemieckich odmian.

Chmiele:

Delikatnie nachmielone z wykorzystaniem jednej z nazych ulubionych amerykańskich odmian.

  • Styl: Brown Ale
  • Parametry:
    • Ekstrakt: 14,0 %
    • Alkohol: 5,6 %
    • IBU: 18
  • Składniki:
    • Słód: angielski i niemiecki słód bazowy oraz słody karmelowe
    • Chmiel: Chinook, Centennial
    • Drożdże: domowy szczep typu Ale
  • Wygląd: klarowne, brązowe z kremową, opalizującą pianą
  • Aromaty: orzechy, wanilia, nuty dębowe
  • Odczucie w ustach:
    • słodowe, średnio nagazowane, umiarkowane ciało
  • Temperatura serwowania: 8-10°C
  • Szkło: Stu Mostów Willy Glass.
  • Foodpairing:
    • Dania: haggis, black pudding, precel piwny z marmite
    • Sery: sery kozie i owcze z dodatkiem orzechów
    • Desery: tarta z orzechami i crème pâtissière