Poznajcie nasze drugie wydanie piwa sezonowego przygotowane na styczeń i luty 2021 rok!
Są one mocno inspirowane aktualną porą roku i stworzone po to, aby towarzyszyć Wam zarówno podczas śnieżnych zimowych wieczorów jak i ciepłych, letnich zachodów słońca. Świeżo po rozlewie do puszek o pojemności 0,44l pojawiać będą się one sezonowo na sklepowych półkach!
Idea, która przyświecała naszym piwowarom w procesie warzenia brzmiała „tu i teraz”. Jej celem było stworzenie sesyjnych piw, które staną się idealnymi, codziennymi towarzyszami w trakcie każdej z czterech pór roku.
W procesie warzenia naszego drugiego z serii piwa w stylu Brown Ale użyliśmy mieszanki angielskich i niemieckich słodów specjalnych, które następnie poddaliśmy fermentacji z udziałem naszych domowych, wyrazistych drożdży typu ale. Przez krótki czas leżakowane było następnie z płatkami dębowymi oraz ziarnami najwyższej jakości madagaskarskiej wanilii. To intensywnie brązowe piwo skrywa w sobie bogaty aromat orzechów oraz czekolady uzupełnionych przez nuty wanilii i taniny.
Oak Aged Brown AleTo kompleksowe i słodowe piwo leżakowane w obecności dużej ilości płatków dębowych oraz prawdziwa kwintesencja brytyjskiego szyku w piwnym wydaniu! Spodziewajcie się intensywnych nut ciasteczek, orzechów i karmelu uzupełnionych waniliowym afterteast’em. Wysoko pijalne i pełne o ciemnobrązowej barwie, beżowej pianie i niskiej goryczce.
|
Styl
Ciemne, klasyczne piwo, nisko chmielone o słodowej podbudowie.
Słód:
Mieszanka angielskich i niemieckich odmian.
Chmiele:
Delikatnie nachmielone z wykorzystaniem jednej z nazych ulubionych amerykańskich odmian.
- Styl: Brown Ale
- Parametry:
- Ekstrakt: 14,0 %
- Alkohol: 5,6 %
- IBU: 18
- Składniki:
- Słód: angielski i niemiecki słód bazowy oraz słody karmelowe
- Chmiel: Chinook, Centennial
- Drożdże: domowy szczep typu Ale
- Wygląd: klarowne, brązowe z kremową, opalizującą pianą
- Aromaty: orzechy, wanilia, nuty dębowe
- Odczucie w ustach:
- słodowe, średnio nagazowane, umiarkowane ciało
- Temperatura serwowania: 8-10°C
- Szkło: Stu Mostów Willy Glass.
- Foodpairing:
- Dania: haggis, black pudding, precel piwny z marmite
- Sery: sery kozie i owcze z dodatkiem orzechów
- Desery: tarta z orzechami i crème pâtissière