Dofinansowane ze środków Unii Europejskiej

CZY MASZ
UKOŃCZONE
18 LAT?

ARE YOU
OVER THE AGE
OF 18?

Dark Lager

Dark Lager (Tmavy Lezak)

Nasze pierwsze sezonowe piwo na styczeń i luty to jednocześnie nasz… debiutancki czeski lager!

Jeśli jesteście na bieżąco z warzonymi przez nas piwami kierunek ten nie powinien Was mocno zdziwić. W 2020 roku do naszej oferty dołączyło kilka lagerów takich jak #Fest i #Helles Lagerbier oraz nowa, chmielona na zimno wersja WRCLW Pils. W związku z tym, że bardzo cenimy sobie piwa w czeskim stylu (podobnie jak i niewielką odległość do granicy z tym pięknym krajem, która zapewnia nam bezproblemowy dostęp do nich) po długich i ekscytujących poszukiwaniach zdecydowaliśmy, że nadszedł czas na uwarzenie jednego z nich we Wrocławiu!

Nasz wybór padł na Tmavy Lezak będący pełnym, słodowym i ciemniejszym piwem dolnej fermentacji oraz drugim najczęściej pijanym za czeską granicą piwem (zaraz po pilznerze).

Naszą wersję tego stylu uwarzyliśmy z wykorzystaniem najwyższej jakości słodów pilzneńskich i monachijskich, dodatkiem palonych słodów specjalnych, miękkiej wrocławskiej wody, niemieckiego chmielu i domowego szczepu drożdży Lagerbier!

To doskonałe piwo sesyjne o słodowym aromacie skórki żytniego chleba, ciemnych owoców z odrobiną ciemnego kakao i kawy w tle. Wszystkie z osobna wyczuwalne, ale też perfekcyjnie zbalansowane – zapraszamy na pierwszy łyk!

 

Dark Lager

Ten lager to klasyczne piwo dolnej fermentacji o wybitnie sesyjnym charakterem oraz aromacie bogatym w nuty skórki żytniego chleba, ciemnych owoców z odrobiną ciemnego kakao i kawy w tle. Wszystkie z osobna wyczuwalne, ale i idealnie ze sobą współgrające – spróbujcie i dajcie się tej zimy porwać magii piw w stylu lager!

Styl

Receptura piwa w stylu Tmavy Lezak to jedna z najpilniej strzeżonych czeskich tajemnic. Złożone, ale przyjemne piwo, doskonałe do wypicia w trakcie ciemnej i mroźnej środkowoeuropejskiej zimy.

Słód:

Użyliśmy naszych najlepszych słodów pilzneńskich i monachijskich oraz wybranych średnio palonych słodów specjalnych.

Chmiele:

Użyliśmy szlachetnych niemieckich odmian chmieli: Tettnanger Tettnang i Hallertauer Hersbrucker. Idealna mieszanka kontynentalnych klasyków!

  • Styl: Dark lager (Tmavy Lezak)
  • Parametry:
    • Ekstrakt: 13,0 %
    • Alkohol: 5,3 %
    • IBU: 25
  • Składniki:
    • Słód: jęczmienny: pilzneński i monachijski, wybrane średnie słody palone specjalne.Aromaty: naprawdę bogate, wypełnione skórką z chleba żytniego, ciemne owoce, odrobina ciemnego kakao i nut kawowych.
    • Chmiel: Tettnanger Tettnang i Hallertauer Hersbrucker
    • Drożdże: domowy szczep typu Lager
  • Wygląd: przejrzyste, kolor ciemnobrązowy, prawie czarny z czerwonymi refleksami. Zwieńczony kremową i bardzo trwałą pianą.
  • Aromaty: bogaty, wypełniony nutami skórki z chleba żytniego, ciemnych owoców oraz odrobiną ciemnego kakao i kawy
  • Odczucie w ustach:
    • Kremowe i gładkie, średnie nagazowanie.
  • Temperatura serwowania: 8-10°C
  • Szkło: Stein o obj. 1 l., Stu Mostów Willy Glass.
  • Foodpairing:
    • Dania: czeskie knedliki z gulaszem piwnym, Ceské hovězí (stek smażony z pieprzem),
      wątróbka z karmelizowaną cebulą, twarożki ołomunieckie smażone w cieście piwnym
    • Sery: nakládaný hermelín, ser smażony
    • Desery: rakvičky se šlehačkou (trumienki)