Dofinansowane ze środków Unii Europejskiej

CZY MASZ
UKOŃCZONE
18 LAT?

ARE YOU
OVER THE AGE
OF 18?

Oat Cream IPA

MILKY Oat Cream IPA

Daj się zaskoczyć genialnej gładkości tego piwa, którą zawdzięcza użyciu zarówno dużej ilości słodu owsianego, płatków owsianych oraz dodatkowi cukru mlecznego – laktozy. Piwo nie jest przy tym zbyt słodkie dzięki czemu zyskało na pijalności.  

 

 

MILKY Oat Cream IPA

Super gładka, aromatyczna i pijalna! Słodową podstawę w stylu IPA wzbogaconą dodatkiem płatków owsianych i laktozy nachmieliliśmy dobrze znanym i lubianym połączeniem odmian Mosaic & Simcoe tworząc w efekcie niezwykle aksamitną i zbalansowaną piwną całość!

 

Słody/ekstrakt:

18⁰stanowi solidny fundament i bazę tego piwa. Dzięki połączeniu w nim słodów, płatków i laktozy uzyskaliśmy bardzo przyjemne (i maksymalnie gładkie!) odczucie w ustach. 

Chmiele:

Kombinacja odmian Mosaic i Simcoe to bomba aromatyczna w prawdziwie tropikalnym wydaniu. W tym konkretnym przypadku na pierwszym planie znajdziecie intensywne nuty marakuji oraz ananasa, którym akompaniuje aromat winogrona, agrestu i gruszki uzyskany dzięki dodatkowi odmiany Nelson Sauvin.

To piwo najlepiej smakuje świeże!

Tak intensywnie chmielone piwo smakuje obłędnie – szczególnie świeże! Aromat chmielowy z czasem ulega obniżeniu. Dlatego traktuj to piwo szczególnie troskliwie – trzymając je w ciemnym i bardzo chłodnym miejscu (lodówka będzie do tego dobrym rozwiązaniem) i nie czekaj – pij świeże! 

  • Styl: IPA
  • Parametry:
    • Ekstrakt: 18,0
    • Alkohol: 7,0%
    • IBU: 20
  • Składniki:
  • Zasyp: podstawa składa się ze słodu jęczmiennego oraz owsianego. Suplementują ją natomiast płatki owsiane w towarzystwie laktozy. 
  • Chmiel:
    • Whirlpool: Mosaic, Nelson Sauvin
    • Na zimno: Mosaic, Simcoe, Nelson Sauvin
      • Drożdże: House Ale Strain
      • Wygląd: jasno-żółte, mętne, zwieńczone białą, trwałą pianą
      • Aromaty: marakuja, gruszka, winogrona, ananas
  • Odczucie w ustach:
    • 1 – gładkie, aksamitne
    • 2 – owocowe
    • 3 – soczyste
  • Temperatura serwowania: 8-12⁰C
  • Szkło: Sensoric, tulip, snifter
  • Foodpairing:
    • Dania: krewetki w piwnej tempurze z salsą mango-chilli i kolendrą
    • Ser: Brique de Brebis, Roquefort, Brie, Stilton
    • Deser: sernik na zimno z kokosową panna cottą i mango w galaretce, ucierane ciasto cytrynowo-kokosowe z owocami marakui