Daj się zaskoczyć genialnej gładkości tego piwa, którą zawdzięcza użyciu zarówno dużej ilości słodu owsianego, płatków owsianych oraz dodatkowi cukru mlecznego – laktozy. Piwo nie jest przy tym zbyt słodkie dzięki czemu zyskało na pijalności.
MILKY Oat Cream IPASuper gładka, aromatyczna i pijalna! Słodową podstawę w stylu IPA wzbogaconą dodatkiem płatków owsianych i laktozy nachmieliliśmy dobrze znanym i lubianym połączeniem odmian Mosaic & Simcoe tworząc w efekcie niezwykle aksamitną i zbalansowaną piwną całość! |
Słody/ekstrakt:
18⁰P stanowi solidny fundament i bazę tego piwa. Dzięki połączeniu w nim słodów, płatków i laktozy uzyskaliśmy bardzo przyjemne (i maksymalnie gładkie!) odczucie w ustach.
Chmiele:
Kombinacja odmian Mosaic i Simcoe to bomba aromatyczna w prawdziwie tropikalnym wydaniu. W tym konkretnym przypadku na pierwszym planie znajdziecie intensywne nuty marakuji oraz ananasa, którym akompaniuje aromat winogrona, agrestu i gruszki uzyskany dzięki dodatkowi odmiany Nelson Sauvin.
To piwo najlepiej smakuje świeże!
Tak intensywnie chmielone piwo smakuje obłędnie – szczególnie świeże! Aromat chmielowy z czasem ulega obniżeniu. Dlatego traktuj to piwo szczególnie troskliwie – trzymając je w ciemnym i bardzo chłodnym miejscu (lodówka będzie do tego dobrym rozwiązaniem) i nie czekaj – pij świeże!
- Styl: IPA
- Parametry:
- Ekstrakt: 18,0
- Alkohol: 7,0%
- IBU: 20
- Składniki:
- Zasyp: podstawa składa się ze słodu jęczmiennego oraz owsianego. Suplementują ją natomiast płatki owsiane w towarzystwie laktozy.
- Chmiel:
- Whirlpool: Mosaic, Nelson Sauvin
- Na zimno: Mosaic, Simcoe, Nelson Sauvin
- Drożdże: House Ale Strain
- Wygląd: jasno-żółte, mętne, zwieńczone białą, trwałą pianą
- Aromaty: marakuja, gruszka, winogrona, ananas
- Odczucie w ustach:
- 1 – gładkie, aksamitne
- 2 – owocowe
- 3 – soczyste
- Temperatura serwowania: 8-12⁰C
- Szkło: Sensoric, tulip, snifter
- Foodpairing:
- Dania: krewetki w piwnej tempurze z salsą mango-chilli i kolendrą
- Ser: Brique de Brebis, Roquefort, Brie, Stilton
- Deser: sernik na zimno z kokosową panna cottą i mango w galaretce, ucierane ciasto cytrynowo-kokosowe z owocami marakui