Powrót do rewolucyjnej przeszłości, czyli wytrawna goryczkowa IPA w stylu West Coast podbita aromatycznym twistem uzyskanym dzięki dodatkowi skórek z grapefruita!
Bangin` Grapefruit West Coast IPAWytrawna, goryczkowa i maksymalnie naładowana chmielowym, cytrusowo-tropikalnym aromatem! Poznajcie naszą najnowszą IPA w oldschool`owym wydaniu West Coast, którego korzenie sięgają do samych początków piwnej rewolucji. Jej goryczkowy smak podbiliśmy w tej aranżacji zestami grapefruitowymi, które wzbogaciły również jej profil aromatyczny. Nie czekajcie i pijcie póki świeże! |
Słody / ekstrakt:
15⁰Plato w połączeniu z odpowiednio przeprowadzonym procesem zacierania nadało genialnej wytrawności. Niski ekstrakt końcowy pozwolił wybić się na pierwszy plan goryczce. Tło dla niej stanowi bardzo prosty zasyp składający się jedynie ze słodu jęczmiennego. W prostocie jest metoda, a ta baza jest jej kwintesencją.
Chmiele:
Klasyczna kombinacja chmielowa składająca się z odmian Amarillo, Simcoe oraz Citra. Wszystkie dobrze znane i lubiane od samego początku piwnej rewolucji.
Jakie aromaty wprowadziły one do piwa?
Amarillo: cytrusy, pomarańcza;
Simcoe: sosna, cytrusy;
Citra: owoce tropikalne, limonka.
Szykujcie się więc na degustację wypełnioną cytrusowo-tropikalnymi nutami!
Drożdże:
Użyliśmy naszego domowego szczepu górnej fermentacji o neutralnym profilu i wysokim stopniu odfermentowania.
Dodatki:
Wyjątkowy aromat cytrusowy został zintensyfikowany dzięki sporemu dodatkowi skórek z grapefruitów dodanych przy pomocy urządzenia HOP GUN na etapie leżakowania. Dodatek ten poza aromatem poskutkował też w piwie naturalnym zamgleniem przekładającym się na jego genialną wręcz prezencję w szkle.
To piwo najlepiej smakuje świeże!
Tak intensywnie chmielone piwo smakuje obłędnie – szczególnie świeże!
Aromat chmielowy ulega z czasem obniżeniu dlatego traktuj to piwo szczególnie troskliwie – trzymając je w ciemnym i bardzo chłodnym miejscu (lodówka będzie do tego dobrym rozwiązaniem). I… nie czekaj – pij świeże!
- Styl: West Coast IPA
- Parametry:
- Ekstrakt: 15,0%
- Alkohol: 6,2%
- IBU: 50
- Składniki:
- Zasyp: bardzo prosty jasny zasyp składający się z najlepszej jakości niemieckiego słodu jęczmiennego.
- Chmiel:
- Goryczkowy: Chinook
- Whirlpool: Amarillo, Citra
- Chmielenie na zimno: Amarillo, Simcoe, Citra
- Drożdże: House Ale Strain
- Wygląd: jasno żółte, mocno opalizujące, mocna biała piana.
- Aromaty: grapefruit, szeroka gama aromatów cytrusowych, sosna
- Odczucie w ustach:
- 1 – owocowe, wytrawne
- 2 – albedowa goryczka
- 3 – chmielowe
- Temperatura serwowania: 8-12⁰C
- Szkło: Snifter, IPA glass, Willy
- Foodpairing:
- Dania: krewetki w piwnej tempurze z salsą mango-chilli i kolendrą
- Ser: Brique de Brebis, Roquefort, Brie, Stilton
- Deser: sernik na zimno z kokosową panna cottą i mango w galaretce, ucierane ciasto cytrynowo-kokosowe z owocami marakui