Gościmy w browarze Naparbier
Naparbier warzy w Noain pod Pampeluną. Browar powstał w roku 2009 roku i pierwotnie znajdował się w Pamplunie. Nam miasto znane z gonitwy byków, które 100 lat temu opisał Hemingway w powieści Słońce też wschodzi. No i z sympatii do Osasuny. Ale Naparbier skutecznie to zmienia. Zaczęli od Pilsa i Belgian Ale Dunkel, bezkompromisowości i edukacji. Tyle samo energii włożyli w prezentacje swojej kreatywności co w przekonanie do picia piwa świeżego. Na to postawili Juan Rodríguez, który nie tak dawno był i warzył z nami we WRCLW, Alfredo Rodríguez, Javier Erro, Sven Bosch, Josu Taniñe i Alex Schmid. Reputacja Naparbier rośnie w szybkim tempie i nie ma sobie równych w Hiszpanii.
Eksportują do Stanów, Danii, Norwegii i Holandii. Ale dbają o rynek lokalny. Byliśmy we flagowym lokalu w samym centrum Pampeluny. Plaza del Castillo, nie można nie trafić. Świetne jedzenie i mocny foodpairing, który pomaga promować kraft i tłumaczyć jakościowe różńcie pomiędzy produkcją rzemiennością i koncernową.
W Hiszpanii proces przekonywania społeczeństwa do kraftu jest bardzo ciekawy. Wielu ludzi nie lubi piwa, wielu nie ma nawyku pica piwa. Wielu przychodzi do lokali do których Naparbier dostarcza piwo, przychodzą z ciekawości, zadają pytania. Potem chcą skosztować jednego z piw i odkrywają, że im smakuje. Mimo tysięcy kilometrów jakie nas dzielą, opowiadamy te same historie. O budowaniu kultury kraftu, wśród różnych pokoleń, wśród ludzi opiniotwórczych i wśród restauratorów.
Źródło: www.decervezasporpamplona.com/la-comunidad-ratebeer-situa-naparbier-mejor-cerveceroespana-2016/
Więcej o naszym wspólnym piwie – https://100mostow.pl/art-11/
Więcej o Piwnych Mostach – https://100mostow.pl/blog/2017/04/04/piwny-most/
Więcej o NaparBCN – https://100mostow.pl/blog/2017/04/07/barcelona/