Widoczny na etykiecie naszego 40. już piwa z serii ART pierścień wykorzystywany jest do suszenia i przechowywania kultur drożdży kveik!
Obręcz zbudowana była tradycyjnie z nawleczonych na siebie drewnianych bloków, które zanurzano w gęstwie drożdżowej i następnie wieszano w suchym miejscu do wyschnięcia. Tak wysuszone drożdże przechowywane były w dobrej kondycji przez miesiące, a nawet lata. W 2015 roku z takiego właśnie „nośnika” odnowiono kulturę kveik po 25 latach uśpienia, dzięki czemu możemy cieszyć się dziś smakiem piw fermentowanych z jej wykorzystaniem!
Moc owocowego aromatu produkowanego przez te kultury poznać będziecie mogli już niebawem w naszym najnowszym piwie uwarzonym we współpracy z browarem Nepomucen: Kveik DIPA!
ART+40 Kveik DIPAW najnowszej DIPA uwarzonej we współpracy z ekipą browaru Nepomucen postawiliśmy na możliwie jak najprostszy zasyp i chmielenie odmianami Citra, Galaxy oraz Columbus. Główną rolę odgrywają w nim jednak drożdże kveik pochodzące z norweskiego miasta Stranda i zachwycające swoim intensywnie owocowym aromatem. Weźcie pierwszy łyk i dajcie się mu porwać! |
Styl:
Połączenie chmielowego uderzenia DIPA z intensywną owocowością drożdży Kveik. Pamiętaj, aby pić świeże – wtedy najbardziej zachwyca!
Słody/ekstrakt:
Podwójna wersja IPA ma wyższy ekstrakt niż standardowa IPA. W tym przypadku jest to 18⁰P. Solidna jasna podbudowa z płatków owsianych oraz słodu pilzneńskiego pozwala „dojść do głosu” i wyeksponować intensywne chmielenie i drożdżowy aromat.
Chmiele:
Columbus to w pewnym sensie „protoplasta” dla wielu nowofalowych odmian chmieli. Charakteryzuje się ciekawym profilem aromatycznym, który wyśmienicie współgra z innymi klasykami piwnej rewolucji. My postanowiliśmy połączyć go w tym piwie razem z Citra i Galaxy, co poskutkowało tropikalnym uderzeniem wypełnionym nutami ananasa, mango, mandarynki, nektarynki i zielonych konopi (dunk).
- Styl: DDH DIPA
- Parametry:
- Ekstrakt: 18,0%
- Alkohol: 8,0%
- IBU: 35
- Składniki:
- Zasyp: słód jęczmienny: pilzneński, słód krótki, płatki: owsiane
- Chmiel:
- Goryczkowy: Centenial (US)
- Whirlpool: Galaxy (AU), Citra (US)
- Dry-hopping: Columbus, Citra (US), Galaxy (AU)
- Drożdże: Kveik Ale Strain
- Wygląd: jasnopomarańczowe, zmętnione, z niewysoką białą pianą
- Aromaty: ananas, mango, mandarynka, nektarynka, zielone konopie
- Odczucie w ustach:
- 1 – pełne
- 2 – owocowe
- 3 – soczysty chmielowy finisz z delikatną goryczką
- Temperatura serwowania: 8-12⁰C
- Szkło: Sensoric, tulip, snifter, IPA glass
- Foodpairing:
- Dania: tajskie curry, schab smażony z masłem cytrynowo – ziołowym, burger z grillowanym wędzonym serem i chutney tropikalnym na bazie mango i kolendry
- Sery: Roquefort, dojrzały Cheddar, Lazur
- Desery: Tropikalna tarta z kremem patissiere i karmelizowaną pomarańczą, Lemon Meringue Pie, kremowy sernik z frużeliną mandarynkową