Dofinansowane ze środków Unii Europejskiej

CZY MASZ
UKOŃCZONE
18 LAT?

ARE YOU
OVER THE AGE
OF 18?

ART+32 Belgian Dubbel

ART+32 to piwna kwintesencja klasycznego piwowarstwa rodem z Belgii!

To pierwsze klasyczne piwo belgijskie w naszej ofercie, uwarzone ze specjalistą w tej dziedzinie – głównym piwowarem i współzałożycielem słynnego Brouwerij De Glazen Toren – Jefem Van den Steen! Uwarzyliśmy technicznie wymagającego Belgijskiego Dubbel’a, który zachwyca swoją kompleksowością. Bogata słodowa podbudowa, oparta w dużej mierze o słody karmelowe oraz cukier kandyzowany idealnie współgra ze złożonym profilem drożdżowym, w którym można wyczuć nuty rodzynek, śliwek oraz pieprzu.

 

 

 

To pierwsze klasyczne piwo belgijskie w naszej ofercie, charakteryzujące się kompleksowym smakiem i bogatej w nuty karmelowe podbudowie słodowej. Idealnie współgra ona ze złożonym profilem drożdżowym wypełnionym nutami rodzynek, śliwek oraz pieprzu.

 

Słody/ekstrakt:

Złożoność tego stylu wynika przede wszystkim z użytych podczas zacierania surowców. Większość stanowi oczywiście słód pilzneński, ale aż 30 % zasypu jest mieszanką słodów specjalnych. Słód melanoidynowy wniósł intensywne aromaty przypieczonej skórki chlebowej; nieco mocniej podprażony słód karmelowy dodał nut karmelu oraz tofee, a słód special W wzbogacił bukiet o karmelizowane rodzynki i przypieczonej chałki.

Chmiele:

Bardzo tradycyjne chmielenie kontynentalnymi odmianami – użyliśmy tylko i wyłącznie chmieli o niskiej zawartości związków chmielowych, dzięki czemu mogliśmy pozwolić sobie na użycie większej ich ilości. Odznacza się to w goryczce, która nieco kontruje słodki smak tego stylu, nadając delikatnego aromatu ziołowego.

Drożdże:

Drożdże belgijskie są bardzo charakterystyczne – fermentują szybko, tworząc przy okazji całą paletę aromatów: począwszy od estrów, kojarzonych z aromatami owocowymi – banana, czerwonego jabłka, wiśni, kończąc na fenolach, które możemy kojarzyć z nutami przyprawowymi tj. czarny pieprz, goździki czy cynamon.

Dodatki:

Ciemny cukier kandyzowany to niezwykle ważny, tradycyjny dodatek do stylu Belgian Dubbel. Wprowadza niepowtarzalny, melasowy charakter. Zwiększa odfermentowanie piwa, wpływając znacząco na zwiększenie udziału aromatów pochodzących od drożdży a także zwiększa pijalność. Chociaż w trakcie fermentacji słodycz od niego pochodząca zostaje wytrawiona, to zaznacza swoją obecność w produkcie gotowym i jest wyczuwalny podczas degustacji.

 

  • Styl: Belgian Dubbel
  • Parametry:
    • Ekstrakt: 18,0%
    • Alkohol: 7,6%
    • IBU: 20
  • Składniki:
  • Zasyp: jęczmienny: pilzneński, melanoidynowy, karmelowy 110-130 EBC, special W
  • Chmiel:
    • Goryczkowy: Hersbrucker (DE)
    • Aromatyczny: Tettnanger (DE)
  • Drożdże:BE-256
  • Dodatki: cukier kandyzowany brązowy
  • Wygląd: ciemnomiedziane, niemal idealnie klarowne, z beżową, wysoką pianą, budowaną przez wysokie wysycenie dwutlenkiem węgla.
  • Aromaty: karmelizowanego cukru, rodzynki, pieprzu, śliwek, kandyzowanego banana, goździka
  • Odczucie w ustach: 
    • 1 – musujące
    • 2 – słodkie, z goryczkowym akcentem
    • 3 – rozgrzewający finisz
  • Temperatura serwowania: 10-14⁰C
  • Szkło: tulip, snifter
  • Foodpairing:
    • Dania: kaczka w sosie czekoladowo-pomarańczowym, Croquettes aux crevettes (krokiety krewetkowe), Mitraillette (belgijska kanapka) 
    • Ser: Herve, Oud Brugge
    • Deser: gofry z cynamonem i prażonymi jabłkami