ART+32 to piwna kwintesencja klasycznego piwowarstwa rodem z Belgii!
To pierwsze klasyczne piwo belgijskie w naszej ofercie, uwarzone ze specjalistą w tej dziedzinie – głównym piwowarem i współzałożycielem słynnego Brouwerij De Glazen Toren – Jefem Van den Steen! Uwarzyliśmy technicznie wymagającego Belgijskiego Dubbel’a, który zachwyca swoją kompleksowością. Bogata słodowa podbudowa, oparta w dużej mierze o słody karmelowe oraz cukier kandyzowany idealnie współgra ze złożonym profilem drożdżowym, w którym można wyczuć nuty rodzynek, śliwek oraz pieprzu.
To pierwsze klasyczne piwo belgijskie w naszej ofercie, charakteryzujące się kompleksowym smakiem i bogatej w nuty karmelowe podbudowie słodowej. Idealnie współgra ona ze złożonym profilem drożdżowym wypełnionym nutami rodzynek, śliwek oraz pieprzu. |
Słody/ekstrakt:
Złożoność tego stylu wynika przede wszystkim z użytych podczas zacierania surowców. Większość stanowi oczywiście słód pilzneński, ale aż 30 % zasypu jest mieszanką słodów specjalnych. Słód melanoidynowy wniósł intensywne aromaty przypieczonej skórki chlebowej; nieco mocniej podprażony słód karmelowy dodał nut karmelu oraz tofee, a słód special W wzbogacił bukiet o karmelizowane rodzynki i przypieczonej chałki.
Chmiele:
Bardzo tradycyjne chmielenie kontynentalnymi odmianami – użyliśmy tylko i wyłącznie chmieli o niskiej zawartości związków chmielowych, dzięki czemu mogliśmy pozwolić sobie na użycie większej ich ilości. Odznacza się to w goryczce, która nieco kontruje słodki smak tego stylu, nadając delikatnego aromatu ziołowego.
Drożdże:
Drożdże belgijskie są bardzo charakterystyczne – fermentują szybko, tworząc przy okazji całą paletę aromatów: począwszy od estrów, kojarzonych z aromatami owocowymi – banana, czerwonego jabłka, wiśni, kończąc na fenolach, które możemy kojarzyć z nutami przyprawowymi tj. czarny pieprz, goździki czy cynamon.
Dodatki:
Ciemny cukier kandyzowany to niezwykle ważny, tradycyjny dodatek do stylu Belgian Dubbel. Wprowadza niepowtarzalny, melasowy charakter. Zwiększa odfermentowanie piwa, wpływając znacząco na zwiększenie udziału aromatów pochodzących od drożdży a także zwiększa pijalność. Chociaż w trakcie fermentacji słodycz od niego pochodząca zostaje wytrawiona, to zaznacza swoją obecność w produkcie gotowym i jest wyczuwalny podczas degustacji.
- Styl: Belgian Dubbel
- Parametry:
- Ekstrakt: 18,0%
- Alkohol: 7,6%
- IBU: 20
- Składniki:
- Zasyp: jęczmienny: pilzneński, melanoidynowy, karmelowy 110-130 EBC, special W
- Chmiel:
- Goryczkowy: Hersbrucker (DE)
- Aromatyczny: Tettnanger (DE)
- Goryczkowy: Hersbrucker (DE)
- Drożdże:BE-256
- Dodatki: cukier kandyzowany brązowy
- Wygląd: ciemnomiedziane, niemal idealnie klarowne, z beżową, wysoką pianą, budowaną przez wysokie wysycenie dwutlenkiem węgla.
- Aromaty: karmelizowanego cukru, rodzynki, pieprzu, śliwek, kandyzowanego banana, goździka
- Odczucie w ustach:
- 1 – musujące
- 2 – słodkie, z goryczkowym akcentem
- 3 – rozgrzewający finisz
- Temperatura serwowania: 10-14⁰C
- Szkło: tulip, snifter
- Foodpairing:
- Dania: kaczka w sosie czekoladowo-pomarańczowym, Croquettes aux crevettes (krokiety krewetkowe), Mitraillette (belgijska kanapka)
- Ser: Herve, Oud Brugge
- Deser: gofry z cynamonem i prażonymi jabłkami