Znacie Barrier Brewing Co.? To odjechany browar z Oceanside (Long Island, NY). Warzą przepyszne IPA. Szczególnie te w wersji podwójnie chmielonej. Wspólnie z nimi zrobiliśmy coś w ich stylu, tylko bardziej! Czyli bardzo mocne Double IPA z dodatkiem płatków owsianych i pszenicznych, nieco pełniejsze i z chmielem wsypywanym wiadrami. Mocne, aromatyczne, podwójnie chmielone DDH DIPA!
ART+27 DDH DIPABardzo mocne Double IPA, z dodatkiem płatków owsianych i pszenicznych, nieco pełniejsze i z chmielem wsypywanym wiadrami. Do produkcji użyliśmy odnian Citra, Mosaic oraz Chinook. To właśnie dzięki nim odnajdziecie owocowe nuty grapefruita, mango, papai i ananasa.
|
Styl:
Double Dry Hopped DIPA, czyli styl wyjątkowo modny w ostatnim czasie. To dość nowatorskie podejście do stylu DIPA – a więc nieco słodsze, z bardzo intensywnym nastawieniem na aromat chmielowy, ale już niekoniecznie na goryczkę. Występują różne odmiany tego piwa – my przedstawiamy jedną z najmocniejszych i najintensywniejszych pod każdym względem. Przypominamy, że tego typu piwo należy pić super świeże – wtedy najbardziej zachwyca.
Słody/ekstrakt:
Piwo jest bardzo jasne, szczególnie jak na tak wysoki ekstrakt (22 Plato), bo tylko jasne słody zostały przez nas użyte – zasyp składa się przede wszystkim ze słodu pilzneńskiego, dzięki czemu możemy się cieszyć wyraźnym profilem chmielowym i drożdżowym. Dla delikatnego zmętnienia i aksamitnej gładkość dodaliśmy jeszcze pokaźną ilość płatków owsianych i pszenicznych. Pierwszy raz zastosowaliśmy „mleczko owsiane”- czyli zmielone płatki owsiane dodane do gotowania, które przyjemnie podkreślają teksturę piwa. Część ekstraktu pochodzi z maltodekstryny – niefermentowanego cukru, który nadaje pełni i lekkiej słodyczy.
Chmiele:
Przymiotnik „DDH” nie występuje tutaj przypadkowo – piwo jest bardzo solidnie nachmielone – najwięcej chmielu trafiło do Whirlpoola, ale przede wszystkim podwójnie po tzw. chłodnej stronie – czyli podczas fermentacji i leżakowania piwa. Łącznie, niezwykle pięknie pachnących odmian: Citra, Mosaic oraz Chinook, zużyliśmy 25 g na litr gotowego piwa. To jedno z naszych najbardziej chmielowych piw! To właśnie dzięki nim odnajdziecie owocowe nuty grapefruita, mango, papai i ananasa.
- Styl: DDH DIPA
- Parametry:
- Ekstrakt: 22,0%
- Alkohol: 9,5%
- IBU: 65
- Składniki:
- Zasyp: słód jęczmienny: pilzneński, płatki: owsiane i pszeniczne, maltodekstryna
- Chmiel:
- Goryczkowy: Citra (US)
- Aromatyczny: Citra, Mosaic US)
- Chmiel na zimno: Citra (US), Chinook (US)
- Drożdże: London Ale III
- Wygląd: jasnożółte, zmętnione, z niewysoką białą pianą.
- Aromaty: grapefruit, sosnowy, cytrynowy, mango, ananas, brzoskwinie, banany, papai, zioła, przyprawy
- Odczucie w ustach:
- 1 – pełne
- 2 – gładkie
- 3 – chmielowy finisz, nieco rozgrzewający
- Temperatura serwowania: 8-12⁰C
- Szkło: Sensoric, tulip, snifter
- Foodpairing:
- Dania: pęczotto z borowikami, burger z grillowanym wędzonym serem z chutneyem śliwkowo-imbirowym
- Sery: Roquefort lub Lazur
- Desery: crumble z cynamonem i kwaśnymi jabłkami