Dofinansowane ze środków Unii Europejskiej

CZY MASZ
UKOŃCZONE
18 LAT?

ARE YOU
OVER THE AGE
OF 18?

ART+27 DDH DIPA

ART+27 DDH DIPA

Znacie Barrier Brewing Co.? To odjechany browar z Oceanside (Long Island, NY). Warzą przepyszne IPA. Szczególnie te w wersji podwójnie chmielonej. Wspólnie z nimi zrobiliśmy coś w ich stylu, tylko bardziej! Czyli bardzo mocne Double IPA z dodatkiem płatków owsianych i pszenicznych, nieco pełniejsze i z chmielem wsypywanym wiadrami. Mocne, aromatyczne, podwójnie chmielone DDH DIPA!

 

ART+27 DDH DIPA

Bardzo mocne Double IPA, z dodatkiem płatków owsianych i pszenicznych, nieco pełniejsze i z chmielem wsypywanym wiadrami. Do produkcji użyliśmy odnian Citra, Mosaic oraz Chinook. To właśnie dzięki nim odnajdziecie owocowe nuty grapefruita, mango, papai i ananasa.

 

Styl:

Double Dry Hopped DIPA, czyli styl wyjątkowo modny w ostatnim czasie. To dość nowatorskie podejście do stylu DIPA – a więc nieco słodsze, z bardzo intensywnym nastawieniem na aromat chmielowy, ale już niekoniecznie na goryczkę. Występują różne odmiany tego piwa – my przedstawiamy jedną z najmocniejszych i najintensywniejszych pod każdym względem. Przypominamy, że tego typu piwo należy pić super świeże – wtedy najbardziej zachwyca.

Słody/ekstrakt:

Piwo jest bardzo jasne, szczególnie jak na tak wysoki ekstrakt (22 Plato),  bo tylko jasne słody zostały przez nas użyte – zasyp składa się przede wszystkim ze słodu pilzneńskiego, dzięki czemu możemy się cieszyć wyraźnym profilem chmielowym i drożdżowym. Dla delikatnego zmętnienia i aksamitnej gładkość dodaliśmy jeszcze pokaźną ilość płatków owsianych i pszenicznych. Pierwszy raz zastosowaliśmy „mleczko owsiane”- czyli zmielone płatki owsiane dodane do gotowania, które przyjemnie podkreślają teksturę piwa. Część ekstraktu pochodzi z maltodekstryny – niefermentowanego cukru, który nadaje pełni i lekkiej słodyczy.

Chmiele:

Przymiotnik „DDH” nie występuje tutaj przypadkowo – piwo jest bardzo solidnie nachmielone – najwięcej chmielu trafiło do Whirlpoola, ale przede wszystkim podwójnie po tzw. chłodnej stronie – czyli podczas fermentacji i leżakowania piwa. Łącznie, niezwykle pięknie pachnących odmian: Citra, Mosaic oraz Chinook, zużyliśmy 25 g na litr gotowego piwa. To jedno z naszych najbardziej chmielowych piw! To właśnie dzięki nim odnajdziecie owocowe nuty grapefruita, mango, papai i ananasa.

  • Styl: DDH DIPA
  • Parametry:
    • Ekstrakt: 22,0%
    • Alkohol: 9,5%
    • IBU: 65
  • Składniki:
    • Zasyp: słód jęczmienny: pilzneński, płatki: owsiane i pszeniczne, maltodekstryna
  • Chmiel:
    • Goryczkowy: Citra (US)
    • Aromatyczny: Citra, Mosaic US)
  • Chmiel na zimno: Citra (US), Chinook (US)
  • Drożdże: London Ale III
  • Wygląd: jasnożółte, zmętnione, z niewysoką białą pianą.
  • Aromaty: grapefruit, sosnowy, cytrynowy, mango, ananas, brzoskwinie, banany, papai, zioła, przyprawy
  • Odczucie w ustach:
    • 1 – pełne
    • 2 – gładkie
    • 3 – chmielowy finisz, nieco rozgrzewający
  • Temperatura serwowania: 8-12⁰C
  • Szkło: Sensoric, tulip, snifter
  • Foodpairing:
    • Dania: pęczotto z borowikami, burger z grillowanym wędzonym serem z chutneyem śliwkowo-imbirowym
    • Sery: Roquefort lub Lazur
    • Desery: crumble z cynamonem i kwaśnymi jabłkami