Najwyższy czas przedstawić Wam najnowszą kooperację z marki ART+!
Tym razem powstała ona we współpracy z naszymi przyjaciółmi z greckiego Seven Island Brewery. Postawiliśmy na soczystą DIPA w stylu New England na bazie (niekonwencjonalnego jak dla nas) zasypu złożonego z jęczmienia, pszenicy i płatków owsianych.
Chmielona w kotle i na zimno odmianą Stratą (tak, być może delikatnie nadużywamy w ostatnim czasie tej odmiany, ale najzwyczajniej w świecie ją uwielbiamy i nie jesteśmy w stanie nic na to poradzić!). Połączyliśmy ją w tym piwie ze „starą, dobrą” Citrą i zupełnie nową dla nas odmianą Belmą.
Jak zawsze w przypadku piw hazy, fermentowaliśmy je z użyciem naszego protokołu Secret Sauce, aby uzyskać wyższy stopień biotransformacji i wycisnąć z chmielu jeszcze więcej soczystości. W gotowym piwie znajdziecie przede wszystkim dużo tropików w postaci nut dojrzałego mango, guawy i papai przełamanych aromatem gumy balonowej.
Super soczyste i niesamowicie smaczne!
ART+46 New England Double IPADuże ilości Straty połączonej z odmianami Citra i Belma na mętnej, zbożowej bazie składającej się z jęczmienia, pszenicy i płatków owsianych. Fermentacja z udziałem naszego nowego protokołu Secret Sauce pozwoliła dodatkowo uzyskać wyższy stopień biotransformacji i wycisnąć z chmielu jeszcze więcej soczystości. Poza skutecznym orzeźwieniem szukajcie w niej również dużej ilości tropików przełamanych aromatem gumy balonowej.
|
Słody/ekstrakt:
Słody jęczmienne i pszeniczne, owies płatkowany.
Chmiele:
Świeży zbiór naszej ulubionej odmiany z 2020 roku – Strata. Równie dobra lub jeszcze lepsza niż w zeszłym roku! Połączyliśmy ją ze „starą, dobrą” Citrą i zupełnie nową dla nas odmianą – Belma.
To piwo najlepiej smakuje świeże!
Tak intensywnie chmielone piwo smakuje obłędnie – szczególnie świeże! Aromat chmielowy z czasem ulega obniżeniu. Dlatego traktuj to piwo szczególnie troskliwie – trzymając je w ciemnym i bardzo chłodnym miejscu (lodówka będzie do tego dobrym rozwiązaniem) i nie czekaj – pij świeże!
- Styl: New England DIPA
- Parametry:
- Ekstrakt: 18,0%
- Alkohol: 7,7%
- IBU: 20
- Składniki: woda, słód jęczmienny, słód pszeniczny, płatki owsiane, chmiel, drożdże
- Zasyp: słód jęczmienny i pszeniczny, płatki owsiane
- Chmiel: Strata, Citra, Belma
- Drożdże: Secret Sauce protocol
- Wygląd: mgliste i złociste z biało-kremową pianą
- Aromaty: dojrzałe mango, guawa, guma balonowa
- Odczucie w ustach:
- 1 – miękka i owocowa
- 2 – kremowa i miękka
- 3 – soczysta
- Temperatura serwowania: 9-12⁰C
- Szkło: Shaker, Ale glass
- Foodpairing:
- Dania: tacos z szarpaną wieprzowiną, lime & chilli majo i kolendrą, schab smażony z masłem cytrynowo – ziołowym, burger z grillowanym wędzonym serem i chutneyem tropikalnym na bazie mango
- Sery: Roquefort, dojrzały Cheddar, Lazur
- Desery: crumble z laską wanilii i kwaśnymi owocami i lodami tajskimi