3 Urodziny Browaru Stu Mostów
Zapraszamy na urodzinowy weekend na Długosza. Od piątku wielki powrót tegorocznej warki WRCLW Rye RIS, w poniedziałek dodatkowa atrakcja jedna beczka warzonego z ekipą Jopena ART#15 Vanilla and Chocolate Hot Scotch Ale. Na finał w poniedziałek o 19:00 słodowy tort urodzinowy. Poniżej szczegóły, ale zacząć proponujemy od wspomnień. Otwarcie Browaru Stu Mostów 11.12.2014, przeżyjmy to jeszcze raz – https://youtu.be/BB-pqM-CSs8
PIWO URODZINOWE
WRCLW Rye RIS. Najlepsze najmocniejsze piwo z naszej oferty. Bardzo degustacyjne, ze statusem urodzinowego. Russian Imperial Stout jako styl powstał z tych samych pobudek, dla których dzisiejsi rzemieślnicy tworzą nowofalowe piwa – dla konsumentów szukających nowej jakości, piw bardziej esencjonalnych i treściwych. W naszym wykonaniu z dodatkiem słodu żytniego. Więcej o samym piwie, jego serwowaniu i degustowaniu na https://100mostow.pl/wrclw-rye-ris-2/
ART#15 Vanilla and Chocolate Hot Scotch Ale. Ciemniejsze, tęgie piwo, pełne nut zbożowo-chlebowych, z delikatnie czekoladowo-palonym charakterem. Z dodatkiem meksykańskich lasek waniliowych i ziarnem kakaowca. A smak podkręcony jest przez świeże papryczki Habanero – z własnej uprawy! Mamy więc słodowo-aromatyczną mieszankę, która świetnie rozgrzewa i gwarantuje wzmożoną produkcję endorfin! Zapraszamy na pierwszy łyk! Pra-pra-premierowo w dniu urodzin.
Zaproszenie na premierę 14-17/12 – https://www.facebook.com/events/2112454788982815/
PIWA na URODZINOWYCH KRANACH
Kran 1. WRCLW Schöps. Pszeniczny symbol Wrocławia, od XVI wieku. Historia tego piwa urywa się przeszło dwa wieki później, a do dnia dzisiejszego nie zachowała się żadna receptura. Wraz z międzynarodowym zespołem odtworzyliśmy ten styl, bazując na opisach kronikarskich smaku tego piwa i wiedzy nt. dawnego piwowarstwa na terenach dolnego śląska. Piwo posiadało unikatowy, miodowomuszkatołowy aromat. Było oszczędnie chmielone, więc charakteryzowało się znaczną słodyczą, kontrowaną nieco przez kwaśność pochodzącą od bakterii kwasu mlekowego bytujących w porach dębowych beczek, w których fermentowało i leżakowało. Więcej na https://100mostow.pl/schops/
2. WRCLW Pils. Klasyczny przedstawiciel niemieckiego Pilsnera, piwa dolnej fermentacji. Jasna barwa i lekko zbożowy aromat, wynikają z zastosowania w zasypie niemal samego słodu pilzneńskiego. Pozwala to w pełni cieszyć się duszą tego piwa, którą stanowią szlachetne niemieckie odmiany chmieli, przede wszystkim tych aromatycznych, charakteryzujących się bardzo przyjemnym, ziołowo-korzennym zapachem. Piwo na każdą okazję, z wyraźną, acz niemęczącą goryczką. Więcej na https://100mostow.pl/pils/
3. SALAMANDER Pale Ale. Pale ale, to szeroko rozumiany styl rodem z Wielkiej Brytanii, gdzie oznacza po prostu piwo górnej fermentacji i pomimo przymiotnika „Pale” piwa te nie są wyłącznie jasne. W wersji amerykańskiej styl ten kojarzy się przede wszystkim z intensywnym chmieleniem, zarówno na goryczkę jak i na aromat, a dzięki zastosowaniu nowych odmian tego chmielu, aromat w tym piwie bywa nietuzinkowy. Więcej na https://100mostow.pl/salamander-pale-ale/
4. SALAMANDER AIPA. To nasza interpretacja stylu American IPA, hołd dla chmielu zza wielkiej wody. Piwo treściwe, o solidnej podbudowie słodowej z dużą porcją goryczki. Hołd dla chmielu jest SALAMANDER American India Pale Ale. Uwarzone w Browarze Stu Mostów z imponującą ilością nowofalowych amerykańskich chmieli. Pełni aromatów cytrusowych, owoców tropikalnych, kwiatowych i ziołowo-żywicznych towarzyszy nieco karmelowa pełnia. Piwo dla lubiących wyraźną goryczkę. Więcej na https://100mostow.pl/salamander-aipa/
5. SALAMANDER Black IPA. Zwane również Cascadian Dark Ale to nowofalowe piwo, które powstało całkiem niedawno w północno-zachodnich stanach USA, w rejonie Gór Kaskadowych. Jest pełne sprzeczności – w barwie jest ciemne jak Porter, ale nie posiada tak intensywnych nut czekoladowych i palonych. W smaku jest wyraźnie goryczkowe, ale w zapachu mieszają się nuty sosnowo-żywiczne wraz z subtelną cytrusowością, wynikające z intensywnego, podobnego jak w AIPA, chmielenia na zimno. Złoty medalista na KPR 2016. Więcej na https://100mostow.pl/salamander-black-ipa/
Kran 6. ART#1 Doppel Weizenbock German IPA. Oto pierwsze nasze piwo uwarzone we Wrocławiu we współpracy – Camba Bavaria & Browar Stu Mostów. Piwo jakiego nie było w Polsce i jakiego nie warzy się dziś w Niemczech. Piwo bardzo trudne, wymagające dobrej współpracy i kreatywności piwowarów. Projekty tego typu wyróżniają produkcję rzemieślniczą od masowej. Wyjątkowa jest finalna receptura, składniki i skala zaangażowania obu stron. Mariaż niemieckiej szkoły robienia piwa typu Weizenbock z chmieleniem bardziej wyrazistym w stylu India Pale Ale. Piwo jest ciemnopomarańczowe i bierze to co najlepsze z dwóch styli – moc i przyjemny bananowo-goździkowy aromat podwójnego pszenicznego koźlaka, oraz cytrusową owocowość IPA, za którą odpowiedzialne są nowofalowe odmiany niemieckich chmieli – Hallertau Saphir oraz Mandarina Bavaria. Więcej o piwie na https://100mostow.pl/art-doppelweizenbock-german-ipa/
7. ART#14 Mango & Peach DIPA. Piwna owocowo-chmielowa bomba! Z piwowarami z Brewski musi być owocowo. Ale też i chmielowo! Krótko jak zrobić piwo z browarem Brewski: dać dużo jasnych słodów, płatków owsianych i pszenicznych dla mętności, znaleźć i dodać najwięcej jak się da amerykańskich chmieli, a na koniec wpompować jak najwięcej, najbardziej aromatycznych owoców – mango z którego słyną i brzoskwini, którą my uwielbiamy. I już. Efektem jest wytrawne owocowe wytrawne DIPA od którego nie można się oderwać. Na zdrowie, skal! Więcej na https://100mostow.pl/art-14/
8. WRCLW Rye RIS. Jeden z najpotężniejszych stylów piwa Świata – Russian Imperial Stout. Piwo historyczne, bo warzone już na przełomie XVIII i XIX wieku przez londyńskie browary. Styl ten powstał z tych samych powódek dla których dzisiejsi rzemieślnicy tworzą nowofalowe piwa – dla konsumentów szukających nowej jakości w piwie, szczególnie wśród tych bardziej esencjonalnych i treściwych piw. W naszym wykonaniu z dodatkiem słodu żytniego. Jak wszystko dobre, nie ma tego dużo. Mamy kilka beczek nowej warki i JEDNĄ z 2016! 🙂 Więcej https://100mostow.pl/wrclw-rye-ris-2/
9. WRCLW Barley Wine Rum BA 2016. Most pomiędzy światem piwa, wina oraz rumu! Barley Wine należy do najmocniejszych rodzajów piwa, swoją ekstraktywnością podobny jest do wina, znany jest z bogactwa aromatów słodowych – karmelowych, biszkoptowych i miodowych. Świat rumu reprezentowany jest przez dodatek melasy trzcinowej – gęstego, słodkiego produktu powstającego podczas ostatniej krystalizacji cukru trzcinowego (blackstrap molasses), nadającego aromatu rodzynek, kandyzowanych wiśni, karmelu oraz marcepanu. Angielski szczep drożdży dodaje charakterystycznej owocowości oraz aromatu migdałów – co wraz z wysoką mocą tego trunku kojarzyć się może z amaretto lub winiakiem.
Ale to leżakowanie w dębowych beczkach po Jamajskim rumie tworzy prawdziwie ekskluzywne piwo – przy długim starzeniu w beczce niesamowicie wzbogacamy aromat, o nuty wanilii, kokosa i cynamonu. Jamajski rum charakteryzuje się też aromatem świeżych owoców tropikalnych, które i tutaj można wyczuć. Smak dębiny i rumu kontruje stylową słodycz Barley Wine, tworząc harmonijny, szlachetny trunek. Więcej o piwie na https://100mostow.pl/wrclw-barley-wine-blackstrap-molases/
10. Jopen/Stu Mostów Polished Black Gold. Nasze drugie piwo, które uwarzyliśmy w zagranicznym browarze! Wybraliśmy szczególny, holenderski browar – Jopen z miejscowości Haarlem. Jeden z najbardziej utytułowanych i najstarszych browarów rzemieślniczych w tym kraju. Browar z podobnym do naszego podejściem do piwnej rewolucji – warzą zarówno piwa nowofalowe, piwa odkrywcze (autorskie), ale również te tradycyjne, czy nawet historyczne. Świetnie się od samego początku rozumieliśmy i szybko zdecydowaliśmy się wspólnie wyprodukować styl, który wspaniale promuje polskie piwowarstwo – Porter Bałtycki! Oczywiście w nowej aranżacji – ze słodem żytnim! Więcej szczegółów na https://100mostow.pl/jopen-rye-baltic-porter/
Spodziewamy się mnóstwa gości i zależnie do zamówień będziemy rotować na kranach 6-10. Oto piwa, które powinny pojawić się w pierwszej kolejności:
- Barley Wine Blackstrap Molasses
- Rye RIS Jack Daniel’s BA 2016
- Napar Barley Wine 46 mths Whisky BA
- Napar Willy el Tuerto
- Jopen/De Molen Sin & Remorse
- Haand/Brewdog/Stone Inferno Triple IPA
- Jopen Tropical Freedom IPA
- Napar Milky Brain
MENU URODZINOWE
Karta urodzinowa będzie swoistym creme de la creme filozofii kuchni Stu Mostów. Przypominamy najlepsze i najodważniejsze pozycje z oryginalnymi dodatkami. Pamiętajmy, że jako jedni z pierwszych na mapie Wrocławia odważnie wprowadziliśmy podroby. Przekonaliśmy całą rzeszę naszych klientów, że serca drobiowe, kaszanka czy ozory wołowe mogą być smaczne i nie trzeba się ich bać. Chyba na swój sposób odczarowaliśmy te produkty. Wydobyliśmy z nich walory smakowe, dzięki doświadczeniu i pomysłom naszych kucharzy. Kolejnym bestsellerem były boczniaki, które same w sobie nie są produktem o zdecydowanym smaku i ciężko przyrządzić je tak, by wniosły coś do przeżycia smakowego. U nas w zestawieniu z vinegretem śmietanowym i ziołami będą kolejną odsłoną dania, które w karcie pojawiło się już dwa razy w przeszłości. Do tego na koniec, dwie przekąski, które bezsprzecznie były hitem sprzedaży, przez które mocno komunikowaliśmy, iż jedzenie nabiera większej 'wartości’ gdy połączymy je z odpowiednio dobranym piwem. Taki zabieg wzmacnia i tworzy nowe połączenia smakowe. Dania o których mówimy to skrzydełka z mango, chilli i kolendrą oraz kulki makaronowe.
Od trzech lat pokazujemy, że bazując na prostych i lokalnych produktach można osiągnąć sukces. O jedzeniu myślimy nowocześnie, ale nie zapominamy też o tradycji i sięgamy do zapomnianych już produktów. Przez trzy lata rozwoju doszliśmy do momentu, gdy większość, jak nie wszystkie składowe dań produkujemy na miejscu, w browarze i Concepcie.
Przez cały weekend – od piątku do poniedziałku – największe kulinarne przeboje mijającego roku:
- skrzydełka / mango / chili kolendra
- serca kurze / limonka / słód palony
- kaszanka / budyń z gorczycy/ chleb cebulowy
- ozory / mus chrzanowy /ciemny sos
- boczniaki / vinegret śmietanowy / zioła
- kulki makaronowe / pieczone papryki
Kulinarne hity roku 2017, który dał nam utrzymanie Czapki w Żółtym Przewodniku Gault&Millau. Szerzej o tym już niebawem na naszej stronie.
KONKURS URODZINOWY
Zapraszamy do konkursu. Oto 5 konkursowych pytań dotyczących naszej historii: Oto pytania konkursowe:
1) Ile piw uwarzył Browar Stu Mostów od początku swojej działalności?
2) Z browarami z jakich krajów warzyliśmy piwa kolaboracyjne? (wymień wszystkie)
3) Czym jest HopGun, którego używamy w browarze?
4) Wymień jedno piwo w którym użyliśmy słodów melanoidynowych?
5) Co to jest SALAMANDER?
Każda osoba, która odpowie na wszystkie pytania (odeśle odpowiedzi do 10.12.2017 do godz. 23.59 na maila a.kotowicz@100mostow.pl) weźmie udział w losowaniu nagród. Losowanie odbędzie się tuż przed pokrojeniem tortu urodzinowego – ok. 19:00 w poniedziałek 11.12.2017. Rozlosujemy:
- Kufel Browaru Stu Mostów
- Szklanka Vancouver 0,3l Stu Mostów
- Koszulka Browaru Stu Mostów
Nagrody do obejrzenia na https://100mostow.pl/sklep/
Podczas losowania przeczytamy wszystkie pytania wraz z odpowiedziami. Już teraz zachęcamy do pogłębienia pytań. To będzie czas wspomnień i chętnie opowiemy o tym co Was zaciekawi.
Przez cały urodzinowy weekend będziemy w pubie prezentować sukcesy Browaru, naszych trzech marek, Piwnych Mostów, nagrody i załogę, która kręci ten wynik. Pokażemy jak i gdzie promowaliśmy piwo warzone we WRCLW. Specjalną prezentację będziemy powtarzali wielokrotnie (w pętli). Mamy nadzieję, że fajnie przypomni Wam najważniejsze wydarzenia roku 2016. I sprowokuje do wielu pytań 🙂
URODZINOWE ZWIEDZANIE
W poniedziałek planujemy 3 wyjątkowe zwiedzania Browaru. Pierwsze o 16:00, o 18:00 i o 20:00. Zwiedzać można regularnie, w każda sobotę. Szczegóły znajdziecie na https://100mostow.pl/zwiedzanie/ W urodzinowy poniedziałek to będzie coś specjalnego, tylko dla gości przybyłych na Urodziny. Nie ma zapisów, nie ma opłat. Jeśli będziecie mieli ochotę – spróbujemy zadowolić wszystkich. Jeśli dziś już chcecie przypomnieć sobie początki – zapraszamy do obejrzenia krótkiego filmu. W ostatniej scenie zapraszamy na uroczyste otwarcie 11.12.2014. Oto film pt. Powstanie Browaru Stu Mostów: https://youtu.be/SDrC3-vns4w