CZY MASZ
UKOŃCZONE
18 LAT?

ARE YOU
OVER THE AGE
OF 18?

WRCLW Barley Wine Barrel Aged

WRCLW Barley Wine blackstrap molasses edition RUM BARREL AGED (2016)

Most pomiędzy światem piwa, wina oraz rumu! Barley Wine należy do najmocniejszych rodzajów piwa, swoją ekstraktywnością podobny jest do wina, znany jest z bogactwa aromatów słodowych – karmelowych, biszkoptowych i miodowych. Świat rumu reprezentowany jest przez dodatek melasy trzcinowej – gęstego, słodkiego produktu powstającego podczas ostatniej krystalizacji cukru trzcinowego (blackstrap molasses), nadającego aromatu rodzynek, kandyzowanych wiśni, karmelu oraz marcepanu. Angielski szczep drożdży dodaje charakterystycznej owocowości oraz aromatu migdałów – co wraz z wysoką mocą tego trunku kojarzyć się może z amaretto lub winiakiem.

Ale to leżakowanie w dębowych beczkach po Jamajskim rumie tworzy prawdziwie ekskluzywne piwo – przy długim starzeniu w beczce niesamowicie wzbogacamy aromat, o nuty wanilii, kokosa i cynamonu. Jamajski rum charakteryzuje się też aromatem świeżych owoców tropikalnych, które i tutaj można wyczuć. Smak dębiny i rumu kontruje stylową słodycz Barley Wine, tworząc harmonijny, szlachetny trunek.

 

WRCLW Barley Wine RUM BARREL AGED (2016)

Most pomiędzy światem piwa, wina oraz rumu! Barley Wine należy do najmocniejszych rodzajów piwa, znany jest z bogactwa aromatów słodowych – karmelowych, biszkoptowych i miodowych. Świat rumu reprezentowany jest przez dodatek melasy trzcinowej oraz długie leżakowanie w beczkach po jamajskim rumie. To właśnie starzenie piwa w beczkach niesamowicie wzbogaca aromat o nuty wanilii, kokosa i cynamonu. Smak dębiny i rumu sprawia, że jest to wyjątkowo szlachetne piwo.

 

Kolejny (po WRCLW Rye RIS) mocarny styl w naszej ofercie. Tym razem to Barley Wine – mocne piwo górnej fermentacji, o wyjątkowym charakterze słodowym. Jak zwykle, w naszym wydaniu – nietuzinkowy, bo z dodatkiem melasy trzcinowej. Jest to też najekstraktywniejsze piwo jakie do tej pory uwarzyliśmy – niesamowicie esencjonalne i wybitnie degustacyjne. Jest to nasze pierwsze piwo które leżakowaliśmy w specjalnie wyselekcjonowanych przez organizatorów Rum Love Festiwal beczkach po jamajskim rumie – który idealnie współgra z profilem piwa. Piwo to uświetni pierwszy festiwal rumowy w Polsce, który odbędzie się już 24-25 czerwca we Wrocławiu.

 

Styl

Styl Barley Wine wywodzi się z Anglii – pierwsze komercyjne piwo w tym stylu uwarzone zostało w drugiej połowie XIX wieku, chociaż niektórzy szukają początków wina jęczmiennego już w starożytnej Grecji. Tak czy inaczej, dziś jest to trunek o wysokiej zawartości alkoholu, przekraczającej często 10 %, więc mocą zrównuje się z winem. Charakterystyczny jest aromat – zawsze bardzo bogaty, słodowy, kojarzący się z melasą, opiekanym pieczywem, miodem, migdałami, toffi oraz suszonymi, czerwonymi owocami. W połączeniu z wysoką słodkością i wysoką zawartością alkoholu często można odczuć wrażenie spożywania amaretto bądź winiaka. Alkohol pełni również rolę nośnika aromatów, przez co podczas degustacji należy też zwrócić uwagę na tzw. profil wyczuwany retronosowo. Leżakowanie w dębowych beczkach po rumie szlachetnie utlenia piwo oraz nadaje charakteru rumu jak i samej beczki.

Słody/ekstrakt:

To właśnie wysoki ekstrakt jest znakiem rozpoznawczym tego stylu. Jak nazwa wskazuje – używane są tylko słody jęczmienne, których pokaźną ilość stanowią słody karmelowe – nadające właśnie nut toffi, przypieczonego karmelu oraz melasy. Wraz z długim terminem przydatności to piwo ewoluuje, z czasem staje się nieco bardziej „eleganckie” – zyskuje aromatów tzw. szlachetnego utlenienia, coraz bardziej przypominając wino porto.

Chmiele:

Pomimo wysokiej słodyczy chmielu używa się dość sporo, ale raczej tych o niskich właściwościach goryczkowych – aby zachować słodowy profil piwa. My użyliśmy przede wszystkim chmielu Styrian Goldings – o brytyjskim rodowodzie, ale uprawianym na Słowenii. Pasuje idealnie – nadaje nut ziemistych oraz tytoniowych.

Dodatki:

Bardzo ważnym dodatkiem jest melasa trzcinowa. Dodana w czasie gotowania brzeczki powoduje pociemnienie barwy piwa, ale również nadaje nut charakterystycznych dla melasy – ciemnych owoców, toffi i ciemnego karmelu. Po fermentacji cukrów (których melasa ma ok. 50%), piwo nabiera delikatnego charakteru rumu, który właśnie produkuje się trzciny cukrowej.

Leżakowanie w beczce po jamajskim rumie:

Starzenie piwa to niesamowity proces, który naukowo dopiero zostaje poznawany, gdzie piwo po pierwsze szlachetnie się utlenia – smak i aromat harmonizują się, pojawiają się nuty porto, sherry, suszonych owoców (śliwki, rodzynek, wiśni) oraz miodu. Nuty alkoholowe nieco łagodnieją, a z samego drewna zostają wypłukane:

  • Taniny – określane jako smak drewna, które wprowadzają charakterystyczną cierpkość kontrującą słodycz piwa.
  • Karmele i tzw. związki reakcji Maillarda, które powstają w procesie opalania beczki (to one wpływają na charakterystyczny kolor Rumu)
  • Ligniny, po kilku przemianach, przekształcają się do waniliny – co nadaje charakterystycznych nut waniliowych, szczególnie z dębu amerykańskiego powstaje jeszcze cała grupa fenoli, które odpowiedzialne są za aromaty przyprawowe – goździkowe, cynamonowe, kokosowe a nawet palone.

Wreszcie w beczce dochodzi do zatężenia piwa – beczka nie jest idealnie szczelnym opakowaniem – a wyparowuje z niech szybciej woda niż pozostałe składniki. Efektem jest zatężenie – a straty w tym procesie nazywane są „angel’s share” – „dawką dla aniołów”.

Beczki wyselekcjonowane przez organizatorów Rum Love Festiwal to beczki po jamajskim rumie. Rum leżakowany jest przez wiele lat w beczkach, które z kolei były opróżnione po amerykańskim Bourbonie. Są to więc beczki bardzo aromatyczne, z bogatą historią. Rum jamajski jest szczególny – ma wspaniały aromat korzenny, marcepanowy, owoców tropikalnych, intensywnej wanilii, skórki pomarańczowej, brązowego cukru i melasy. Ten aromat idealnie łączy się ze stylem Barley Wine, tworząc szlachetny trunek łączący świat piwa oraz wybitnego rumu.

 

  • Styl: Rum Barrel Aged English Barley Wine (z melasą trzcinową)
  • Parametry
    • Ekstrakt: 24,7%
    • Alkohol: 9,6% obj.
    • IBU: 50
  • Składniki:
    • słody: słody jęczmienne: pilzneński, monachijski, karmelowy 110-130 EBC, karmelowy 300 EBC,
    • Chmiel:
      • Goryczkowy: Columbus (US)
      • Aromatyczny: Styrian Goldings (SL)
    • Drożdże: S-04
    • Dodatki:  melasa trzcinowa, leżakowanie w dębowych beczkach po jamajskim rumie
  • Wygląd: ciemnobursztynowe
  • Aromaty: drewna (dębiny), wanilii, rumu, kokosa, rodzynek, melasy, karmelizowanego cukru, karmelu, migdałów (amaretto), melasy, rodzynek, opiekanego chleba, świeżych owoców tropikalnych, suszonych daktyli i jabłek, porto i madery
  • Odczucie w ustach:
    • słodki
    • melasowy, szuszone owoce, drewniany
    • posmak rumu i amaretto, finisz z wytrawną dębiną
  • Temperatura serwowania: 14-16⁰C
  • Szkło: Sniffter, Sensoric
  • Foodpairing:-
    • Dania: steki z sezonowanej wołowiny w glazurze miodowo-teryaki
    • Sery: Blue Stilton z orzechami włoskimi
    • Desery: sernik z orzechami włoskimi, jeżynami i polewą kajmakową

NEWSLETTER

ZAPISZ SIĘ DO NASZEGO NEWSLETTERA I BĄDŹ NA BIEŻĄCO

-
mautic is open source marketing automation