Podwójnie ekstraktywna, podwójnie owocowa i kwaśna berlińska pszenica. Soczysta i zdecydowanie pełniejsza wersja klasycznego niskoalkoholowego stylu Berliner Weisse. Wypełniona po brzegi aromatem polskich malin i jeżyn. Bez dodatku laktozy!
Piwo wyraziste, intensywnie owocowe i maksymalnie orzeźwiające – idealne na ciepłe, wiosenne dni!
Untamed Double Berliner Weisse Raspberry | Blackberry | VanillaUntamed to nasz nowy DBW (Double Berliner Weisse) kondycjonowany na ogromnych ilościach |
Słody / ekstrakt:
Prosta, ale puszysta baza słodowa stworzona z mieszanki słodu jęczmiennego i pszenicznego oraz płatków owsianych.
Chmiel:
Użyliśmy odrobiny niemieckiego chmielu Hersbrucker.
Bakterie:
To piwo zostało zakwaszone w kotle naszym domowym szczepem Lactobacilus. Pozwoliliśmy bakteriom pracować przez noc, aby obniżyć ostateczne pH piwa tuż przed gotowaniem.
Dodatki:
Ogromne ilości przecierów malinowych i jeżynowych. W zawiesinie pozostawiliśmy nieco
więcej owoców niż w naszych standardowych Berliner Weisse, aby zachować nieco więcej gęstego i gładkiego ciała.
Wanilia:
leżakowanie z najlepszej jakości ziarnami wanilii z Madagaskaru dopełnia deserowego charakteru tego piwa, zwiększając nieco odczucie słodyczy i dobrze łącząc się z jego owocowym charakterem.
- Styl: Double Berliner Weisse
- Parametry:
- Ekstrakt: 18,0%
- Alkohol: 6,0%
- IBU: 10
- Składniki: woda, słód jęczmienny, słód pszeniczny, płatki owsiane, chmiel, drożdże
- Zasyp: słód: jęczmienny, pszeniczny; płatki owsiane
- Chmiel: Hersbrucker
- Drożdże: House Ale Strain
- Wygląd: jasny, różowy kolor zwieńczony długo utrzymującą się pianą.
- Aromaty: intensywne aromaty owoców jagodowych z nutą wanilii w tle. Czysta, mleczna kwasowość.
- Odczucie w ustach:
- 1 – pełny
- 2 – czyste, kwasowe
- 3 – słodki/mleczny finisz
- Temperatura serwowania: 9-12⁰C
- Szkło: Snhaker, Ale Glass
- Foodpairing:
- Dania: bułeczki maślane z serem halloumi i sosem chutney z malin i chilli
- Ser: z kwaśnego mleka – czerwony ser maziowy, Bauer-Hendkase, harceński, ołomuniecki
- Deser: panna cotta z borówkami i malinową frużeliną