Nowy design etykiet piw SALAMANDER niesie ze sobą ukrytą wartość. Odkryj ją poniżej i nie zawahaj się przed rozmową.
Pociąg pełen uczuć
Stoi na stacji lokomotywa, tak to to szło? To o uczuć pociągu zrobię – posłuchaj. Stoi i sapie, dyszy i dmucha, żar z rozgrzanego jej brzucha bucha…Uch – jak by powsadzać uczucia w wagony, to miłość na bank zajęłaby cały sypialny. I to pierwszej klasy. Nagle – gwizd! Nagle – świst! …
Intymność publiczna
Dlaczego publiczna rozmowa o miłości jest jakaś taka krępująca? No wiem, że smyra sferę intymną, ale w końcu zdecydowana większość z nas chce ją przeżywać. Nie wiem czy Ci mówili, ale zakochanie to najlepszy i najdłuższy darmowy haj na tej miejscówce…
Szukam pary
Jakbyś teraz szukał pary, to gdzie byś jej szukał? Wiadomo, że w Internecie. Jakże sobie w ogóle radzili Ci biedni ludzie przed Tinderem? To jest ten moment, kiedy uświadamiasz sobie, że jeszcze 25 lat temu nie było u nas nawet telefonów komórkowych! A dobrane pary jakoś tak…
#Porozmawiajmy #Miłość #ZaSpotkanie #SALAMANDER!
Zagłębcie się w świat owocowych aromatów z naszym nowym Pastry Sour Ale!
Został on stworzony na bazie delikatnej, słodko-kwaśnej bazy słodowej z dodatkiem płatków owsianych i laktozy, która pozwoliła nam odtworzyć w piwie smak i aromat zastosowanych dodatków.
Użyliśmy ogromnych ilości malin oraz jeżyn i odrobiny limonki dla jeszcze większego orzeźwienia. Następnie leżakowaliśmy przefermentowane piwo z dodatkiem wanilii i prażonych płatków kokosowych, aby uwypuklić deserowy charakter pastry i uzyskać tropikalny, przypominający jagodowe muffinki aromat!
SALAMANDER Pastry Sour Ale Raspberry, Blackberry & LimeNa pierwszym planie znajdziecie w nim jagodową kompozycję owocową w akompaniamencie aromatycznych dodatków: kwaśnej limonki, wanilii oraz płatków prażonego kokosa. Wzbogaciły one delikatną i mętną podstawę słodową o nuty owoców jagodowych oraz tropikalnych, które w połączeniu z laktozą i kwaśnością pochodzącą od bakterii kwasu mlekowego, składają się w niezwykle orzeźwiającą i kompleksową całość!
|
Słody/ekstrakt:
Prosty, ale kompleksowa baza skomponowana ze słodów jęczmiennych i pszenicznych oraz dodatkiem płatków owsianych dla nadania aksamitnej tekstury. To piwo wzbogaciliśmy również o laktozę – cukier mleczny, który nie bierze udziału w procesie fermentacji, dzięki czemu świetnie równoważy kwasowość bakterii kwasu mlekowego oraz użytych owoców.
Chmiele:
W tym piwie chmiele nie odgrywają wielkiej roli – dla nadania delikatnej goryczki wykorzystaliśmy niemiecką odmianę Mandarina Bavaria.
Bakterie:
To piwo zostało zakwaszone w kotle naszym domowym szczepem Lactobacillus. Pozwoliliśmy bakteriom pracować przez noc, aby obniżyć końcowe pH piwa tuż przed warzeniem.
Owoce:
Maliny i jeżyny to jedne z naszych ulubionych owoców!
Ich połączenie zdecydowanie świetnie się uzupełnia – maliny są dość cierpkie, kwaśne i delikatnie słodkawe, a jeżyny dodają im soczystości i delikatnych nut ciemnych owoców. Sok z limonki odgrywa natomiast rolę odświeżającą, dzięki czemu całość staje się lżejsza i świeższa w odbiorze.
Wanilia:
Laski madagaskarskiej wanilii dopełniają deserowy charakter tego piwa, zwiększając odrobinę odczucie słodyczy i idealnie łącząc z owocowym charakterem.
Kokos:
Prażone płatki kokosowe sprawiają, że wszystko jest jeszcze bardziej tropikalne.
Zakwaszanie:
Tradycyjnie już w naszym browarze do zakwaszania brzeczki używamy technologii Kettle souring. Polega ona na kontrolowanym procesie zakwaszania, który przeprowadza się w kadzi warzelnej. Kiedy brzeczka osiągnie odpowiednie walory sensoryczne, transferowana jest do tanków fermentacyjnych. Dzięki temu każda warka ma odpowiednią kwaśność zgodną z założoną wcześniej recepturą. To piwo zostało zakwaszone w kotle naszym domowym szczepem Lactobacillus. Pozwoliliśmy bakteriom pracować przez noc, aby obniżyć końcowe pH piwa tuż przed warzeniem.
- Styl: Pastry Fruit Sour
- Parametry:
- Ekstrakt: 18,0%
- Alkohol: 6,1%
- IBU: 8
- Skład: woda, słód jęczmienny, słód pszeniczny, płatki owsiane, chmiel, drożdże
- Słody: słód jęczmienny (pilzneński), słód pszeniczny, płatki owsiane
- Chmiel: Mandarina Bavaria
- Drożdże: House Ale strain
- Bakterie: Lactobacillus
- Dodatki: laktoza, maliny, jeżyny, wanilia, kokos
- Wygląd: głęboka, jasn0-żółta barwa, zamglone
- Aromaty: owoce tropikalne, kokos, wanilia, dojrzałe mango, delikatna pieprzność pochodząca od różowej guawy i aromaty słodowe
- Odczucie w ustach:
- 1 – pełne
- 2 – kwaśne, czyste
- 3 – słodkawy / słodowy finisz
- Temperatura serwowania: 9-12⁰C
- Szkło: Shaker, Ale Glass
- Foodpairing:
- Dania: wątróbka drobiowa z frużeliną z jeżyn i kwaśną śmietaną
- Ser: ricotta, mascarpone
- Deser: sernik na zimno z musem jeżynowym, panna cotta z białą czekoladą i malinami
Więcej informacji na temat idei stojącej na nowym designem marki SALAMANDER poznacie tutaj. Natomiast założenia kampanii PUSZKA 2.0, w wyniku której piwa linii SALAMANDER będą pojawiać się w tym właśnie opakowaniu znajdziecie tutaj.