Nowy design etykiet piw SALAMANDER niesie ze sobą ukrytą wartość. Odkryj ją poniżej i nie zawahaj się przed rozmową.
Pociąg pełen uczuć
… Para – buch! (Nie wiem czemu, ale chyba mówię Ci teraz ten wiersz z dzieciństwa.) Ludzie – w ruch! Kochają się bez pamięci, bez pieniędzy, bezpiecznie. A dokąd? A dokąd? A dokąd to – jedzie ten pociąg, a w nim uczuć sto? Kto kocha – ten wie. Nie znaczy nie. Tak to to, tak to to, tak to to tak. Miłość serduszka pokazuje znak.
Intymność publiczna
… A miłość dojrzała to już w ogóle jazda bez trzymania się za ręce. Siła w opór. Skoro więc nienawiść w sferze publicznej tak się rozpleniła, to może wykośmy ją miłością!? Tylko jak – pytasz? Kochać – sądzę – każdego. Zadziała efekt motyla.
Szukam pary
… Przeciętny motyl żyje kilka dni. Nie musi jeść, pięknie wygląda i ma tylko jedno zadanie: znaleźć swoją drugą połówkę. Potem wiadomo i umieranko. Bądź jak motyl! Tylko „wiadomo” pielęgnuj, to umieranko poczeka. Wiadomka.
#Porozmawiajmy #Miłość #ZaSpotkanie #SALAMANDER!
Zagłębcie się w świat owocowych aromatów z naszym nowym Pastry Sour Ale!
Został on stworzony na bazie delikatnej, słodko-kwaśnej bazy słodowej z dodatkiem płatków owsianych i laktozy, która pozwoliła nam odtworzyć w piwie smak i aromat zastosowanych dodatków.
Użyliśmy ogromnych ilości nektarynek, tropikalnej guawy i odrobiny limonki dla jeszcze większego orzeźwienia. Następnie leżakowaliśmy przefermentowane piwo z dodatkiem wanilii i prażonych płatków kokosowych, aby uwypuklić deserowy charakter pastry i uzyskać tropikalny, przypominający pina coladę aromat!
SALAMANDER Pastry Sour Ale Guava, Nectarine & LimeNa pierwszym planie znajdziecie w nim tropikalną kompozycję owocową w akompaniamencie aromatycznych dodatków: kwaśnej limonki, wanilii oraz płatków prażonego kokosa.
Wzbogaciły one delikatną i mętną podstawę słodową o nuty owoców jagodowych oraz tropikalnych, które w połączeniu z laktozą i kwaśnością pochodzącą od bakterii kwasu mlekowego, składają się w niezwykle orzeźwiającą i kompleksową całość!
|
Słody/ekstrakt:
Prosty, ale kompleksowa baza skomponowana ze słodów jęczmiennych i pszenicznych oraz dodatkiem płatków owsianych dla nadania aksamitnej tekstury. To piwo wzbogaciliśmy również o laktozę – cukier mleczny, który nie bierze udziału w procesie fermentacji, dzięki czemu świetnie równoważy kwasowość bakterii kwasu mlekowego oraz owoców tropikalnych.
Chmiele:
W tym piwie chmiele nie odgrywają wielkiej roli – dla nadania delikatnej goryczki wykorzystaliśmy niemiecką odmianę Mandarina Bavaria.
Bakterie:
To piwo zostało zakwaszone w kotle naszym domowym szczepem Lactobacillus. Pozwoliliśmy bakteriom pracować przez noc, aby obniżyć końcowe pH piwa tuż przed warzeniem.
Owoce:
Uwielbiamy nektarynki, ponieważ łączą w sobie niektóre kwaśne cechy, które można odnieść do owoców pestkowych z większą, tropikalną wręcz soczystością.
Guawa to już z kolei w naszym browarze swego rodzaju klasyka, którą bardzo lubimy wykorzystywać przy okazji produkcji piw owocowych. Dodaje odrobinę słodyczy i całe mnóstwo tropikalnych aromatów. Sok z limonki odgrywa tutaj odświeżającą rolę, dzięki czemu piwo jest nieco lżejsze w odbiorze i zdecydowanie bardziej orzeźwiające.
Wanilia:
Laski madagaskarskiej wanilii dopełniają deserowy charakter tego piwa, zwiększając odrobinę odczucie słodyczy i idealnie łącząc z owocowym charakterem.
Kokos:
Prażone płatki kokosowe sprawiają, że wszystko jest jeszcze bardziej tropikalne.
Zakwaszanie:
Tradycyjnie już w naszym browarze do zakwaszania brzeczki używamy technologii Kettle souring. Polega ona na kontrolowanym procesie zakwaszania, który przeprowadza się w kadzi warzelnej. Kiedy brzeczka osiągnie odpowiednie walory sensoryczne, transferowana jest do tanków fermentacyjnych. Dzięki temu każda warka ma odpowiednią kwaśność zgodną z założoną wcześniej recepturą. To piwo zostało zakwaszone w kotle naszym domowym szczepem Lactobacillus. Pozwoliliśmy bakteriom pracować przez noc, aby obniżyć końcowe pH piwa tuż przed warzeniem.
- Styl: Pastry Fruit Sour
- Parametry:
- Ekstrakt: 18,0%
- Alkohol: 6,1%
- IBU: 8
- Skład: woda, słód jęczmienny, słód pszeniczny, płatki owsiane, chmiel, drożdże
- Słody: słód jęczmienny (pilzneński), słód pszeniczny, płatki owsiane
- Chmiel: Mandarina Bavaria
- Drożdże: House Ale strain
- Bakterie: Lactobacillus
- Dodatki: laktoza, guava, nektarynka, wanilia, kokos
- Wygląd: głęboka, jasn0-żółta barwa, zamglone
- Aromaty: owoce tropikalne, kokos, wanilia, dojrzałe mango, delikatna pieprzność pochodząca od różowej guawy i aromaty słodowe
- Odczucie w ustach:
- 1 – pełne
- 2 – kwaśne, czyste
- 3 – słodkawy / słodowy finisz
- Temperatura serwowania: 9-12⁰C
- Szkło: Shaker, Ale Glass
- Foodpairing:
- Dania: wątróbka drobiowa z kwaśną brzoskwinią, burger na bule maślanej z grillowanym serem halloumi i salsą mango
- Ser: ricotta, mascarpone
- Deser: sernik na zimno z musem z owoców tropikalnych, crumble z brzoskwiniami, crepes suzette
Więcej informacji na temat idei stojącej na nowym designem marki SALAMANDER poznacie tutaj. Natomiast założenia kampanii PUSZKA 2.0, w wyniku której piwa linii SALAMANDER będą pojawiać się w tym właśnie opakowaniu znajdziecie tutaj.