Dofinansowane ze środków Unii Europejskiej

CZY MASZ
UKOŃCZONE
18 LAT?

ARE YOU
OVER THE AGE
OF 18?

SALAMANDER Pastry Sour Ale

Pastry Sour Ale Guava, Nectarine & Lime

Nowy design etykiet piw SALAMANDER niesie ze sobą ukrytą wartość. Odkryj ją poniżej i nie zawahaj się przed rozmową.

Pociąg pełen uczuć

… Para – buch! (Nie wiem czemu, ale chyba mówię Ci teraz ten wiersz z dzieciństwa.) Ludzie – w ruch! Kochają się bez pamięci, bez pieniędzy, bezpiecznie. A dokąd? A dokąd? A dokąd to – jedzie ten pociąg, a w nim uczuć sto? Kto kocha – ten wie. Nie znaczy nie. Tak to to, tak to to, tak to to tak. Miłość serduszka pokazuje znak.

Intymność publiczna

… A miłość dojrzała to już w ogóle jazda bez trzymania się za ręce. Siła w opór. Skoro więc nienawiść w sferze publicznej tak się rozpleniła, to może wykośmy ją miłością!? Tylko jak – pytasz? Kochać – sądzę – każdego. Zadziała efekt motyla.

Szukam pary

… Przeciętny motyl żyje kilka dni. Nie musi jeść, pięknie wygląda i ma tylko jedno zadanie: znaleźć swoją drugą połówkę. Potem wiadomo i umieranko. Bądź jak motyl! Tylko „wiadomo” pielęgnuj, to umieranko poczeka. Wiadomka.

#Porozmawiajmy #Miłość #ZaSpotkanie #SALAMANDER!

Zagłębcie się w świat owocowych aromatów z naszym nowym Pastry Sour Ale!

Został on stworzony na bazie delikatnej, słodko-kwaśnej bazy słodowej z dodatkiem płatków owsianych i laktozy, która pozwoliła nam odtworzyć w piwie smak i aromat zastosowanych dodatków.

Użyliśmy ogromnych ilości nektarynek, tropikalnej guawy i odrobiny limonki dla jeszcze większego orzeźwienia. Następnie leżakowaliśmy przefermentowane piwo z dodatkiem wanilii i prażonych płatków kokosowych, aby uwypuklić deserowy charakter pastry i uzyskać tropikalny, przypominający pina coladę aromat!

 

SALAMANDER Pastry Sour Ale Guava, Nectarine & Lime

Na pierwszym planie znajdziecie w nim tropikalną kompozycję owocową w akompaniamencie aromatycznych dodatków: kwaśnej limonki, wanilii oraz płatków prażonego kokosa.
Wzbogaciły one delikatną i mętną podstawę słodową o nuty owoców jagodowych oraz tropikalnych, które w połączeniu z laktozą i kwaśnością pochodzącą od bakterii kwasu mlekowego, składają się w niezwykle orzeźwiającą i kompleksową całość!

 

Słody/ekstrakt:

Prosty, ale kompleksowa baza skomponowana ze słodów jęczmiennych i pszenicznych oraz dodatkiem płatków owsianych dla nadania aksamitnej tekstury. To piwo wzbogaciliśmy również o laktozę – cukier mleczny, który nie bierze udziału w procesie fermentacji, dzięki czemu świetnie równoważy kwasowość bakterii kwasu mlekowego oraz owoców tropikalnych.

Chmiele:

W tym piwie chmiele nie odgrywają wielkiej roli – dla nadania delikatnej goryczki wykorzystaliśmy niemiecką odmianę Mandarina Bavaria.

Bakterie:

To piwo zostało zakwaszone w kotle naszym domowym szczepem Lactobacillus. Pozwoliliśmy bakteriom pracować przez noc, aby obniżyć końcowe pH piwa tuż przed warzeniem.

Owoce:

Uwielbiamy nektarynki, ponieważ łączą w sobie niektóre kwaśne cechy, które można odnieść do owoców pestkowych z większą, tropikalną wręcz soczystością.

Guawa to już z kolei w naszym browarze swego rodzaju klasyka, którą bardzo lubimy wykorzystywać przy okazji produkcji piw owocowych. Dodaje odrobinę słodyczy i całe mnóstwo tropikalnych aromatów. Sok z limonki odgrywa tutaj odświeżającą rolę, dzięki czemu piwo jest nieco lżejsze w odbiorze i zdecydowanie bardziej orzeźwiające.

Wanilia:

Laski madagaskarskiej wanilii dopełniają deserowy charakter tego piwa, zwiększając odrobinę odczucie słodyczy i idealnie łącząc z owocowym charakterem.

Kokos:

Prażone płatki kokosowe sprawiają, że wszystko jest jeszcze bardziej tropikalne.

Zakwaszanie: 

Tradycyjnie już w naszym browarze do zakwaszania brzeczki używamy technologii Kettle souring. Polega ona na kontrolowanym procesie zakwaszania, który przeprowadza się w kadzi warzelnej. Kiedy brzeczka osiągnie odpowiednie walory sensoryczne, transferowana jest do tanków fermentacyjnych. Dzięki temu każda warka ma odpowiednią kwaśność zgodną z założoną wcześniej recepturą. To piwo zostało zakwaszone w kotle naszym domowym szczepem Lactobacillus. Pozwoliliśmy bakteriom pracować przez noc, aby obniżyć końcowe pH piwa tuż przed warzeniem.

  • Styl: Pastry Fruit Sour
  • Parametry:
    • Ekstrakt: 18,0%
    • Alkohol: 6,1%
    • IBU: 8
  • Skład: woda, słód jęczmienny, słód pszeniczny, płatki owsiane, chmiel, drożdże
  • Słody: słód jęczmienny (pilzneński), słód pszeniczny, płatki owsiane
  • Chmiel: Mandarina Bavaria
  • Drożdże: House Ale strain
  • Bakterie: Lactobacillus 
  • Dodatki: laktoza, guava, nektarynka, wanilia, kokos
  • Wygląd: głęboka, jasn0-żółta barwa, zamglone
  • Aromaty: owoce tropikalne, kokos, wanilia, dojrzałe mango, delikatna pieprzność pochodząca od różowej guawy i aromaty słodowe
  • Odczucie w ustach:
    • 1 – pełne
    • 2 – kwaśne, czyste
    • 3 – słodkawy / słodowy finisz
  • Temperatura serwowania: 9-12⁰C
  • Szkło: Shaker, Ale Glass
  • Foodpairing:
    • Dania: wątróbka drobiowa z kwaśną brzoskwinią, burger na bule maślanej z grillowanym serem halloumi i salsą mango
    • Ser: ricotta, mascarpone
    • Deser: sernik na zimno z musem z owoców tropikalnych, crumble z brzoskwiniami, crepes suzette

Więcej informacji na temat idei stojącej na nowym designem marki SALAMANDER poznacie tutaj. Natomiast założenia kampanii PUSZKA 2.0, w wyniku której piwa linii SALAMANDER będą pojawiać się w tym właśnie opakowaniu znajdziecie tutaj.