Nowy design etykiet piw SALAMANDER niesie ze sobą ukrytą wartość. Odkryj ją poniżej i nie zawahaj się przed rozmową.
Typowy Homo Sapiens
Kiedy Człowiek rozumny zszedł z drzewa zorientował się, że teraz może już spokojnie je ściąć. Tak w skrócie mogła zacząć się historia panowania człowieka nad przyrodą – nie sądzisz? Wystarczająco duży mózg pozwala mi zatem wykorzystywać naturę, ale jednocześnie nie pojmuje, że sam jest jej zależną częścią. Typowe dla Homo sapiens.
Zły klimat
No i w tym roku kolejna zima bez śniegu. Też czujesz lekką ekscytację tym, że żyjemy w warunkach, których już nawet najstarsi górale nie pamiętajo? Ale potem czytam, że to katastrofa klimatyczna, i że to także przeze mnie. Czytam dalej i uff, są też tacy, co mówią, że to jednak nie moja wina. Chciałbym im uwierzyć, ale od tego upału rozbolała mnie głowa.
Przyszłość w gwiazdach
Gdy w upalną, letnią noc leżę na trawie i patrzę w gwiazdy, czuję niezwykłą łączność z moją planetą i kosmosem. Po którymś łyku klaruje mi się, że jeśli jakaś równowaga została zachwiana, to raczej ta na dole. Zauważyłeś ostatnio jakieś niepokojące zmiany na Ziemi? A na górze od wieków to samo. Przypadek?
#Porozmawiajmy #Przyroda #ZaSpotkanie #SALAMANDER!
Gose to wywodzący się z Goslar w Niemczech styl pszenicznego piwa kwaśnego. Tradycyjnie przy jego produkcji wykorzystuje się sól spożywczą dla podkreślenia pełni i nadania lekkiej mineralności. Maksymalne orzeźwienie gwarantuje dodatek przecierów z mango oraz guavy. Niezwykle kwaśne, zaskakująco pełne i bardzo aromatyczne!
Gose to wywodzący się z Goslar w Niemczech styl piwa kwaśnego. Do jego produkcji wykorzystaliśmy bazę składającą się ze słodu jęczmiennego oraz pszenicznego wraz z płatkami dla nadania gładkiej struktury i pełni. Wzbogaciliśmy ją również owocami mango i guavy oraz odrobiną soli, która podkreśliła ich smak – idealne piwne orzeźwienie na letnie dni i wieczory!
|
Słody/ekstrakt:
Sesyjny charakter piwa powoduje, że sprawdzi się zarówno podczas długich letnich wieczorów ale również jako piwo codzienne dla wielbicieli piw owocowych. Do jego produkcji wykorzystano słód jęczmienny oraz pszeniczny jako podstawy oraz płatków pszennych dla nadania gładkiej struktury i pełni.
Chmiele:
W tym piwie chmiele nie odgrywają wielkiej roli. Do nadania delikatnej goryczki użyliśmy amerykańskiej odmiany Chinook.
Owoce:
Na pierwszym planie w tym piwie jest kompozycja owoców. Mango, mango i jeszcze raz mango z guawą na finiszu. Gęste przeciery pozwoliły uzyskać strukturę owocowego nektaru, który przełamany jest delikatną mineralnością i kwaśnością.
Zakwaszanie:
Tradycyjnie już w naszym browarze do zakwaszania brzeczki używamy technologii Kettle souring. Polega ona na kontrolowanym procesie zakwaszania, który przeprowadza się w kadzi warzelnej. Kiedy brzeczka osiągnie odpowiednie walory sensoryczne, transferowana jest do tanków fermentacyjnych. Dzięki temu każda warka ma odpowiednią kwaśność zgodną z założoną wcześniej recepturą.
- Styl: Gose
- Parametry:
- Ekstrakt: 12,5%
- Alkohol: 3,5%
- IBU: 10
- Skład: woda, słód jęczmienny, słód pszeniczny, płatki pszeniczne, chmiel, drożdże
- Słody: słody jęczmienne (pilzneński), słód owsiany, płatki pszeniczne
- Chmiel:
- Aromatyczny: Chinook
- Drożdże: House Ale strain
- Przeciery: z mango i różowej guavy
- Wygląd: głęboka pomarańcz
- Aromaty: dojrzałe mango, delikatna pieprzność pochodząca od różowej guawy i delikatne aromaty słodowe
- Odczucie w ustach:
- 1 – gładkie, tropikalne, mineralne
- 2 – kwaśne, pieprzne
- 3 – słodkawy finisz
- Temperatura serwowania: 9-12⁰C
- Szkło: Shaker, Ale Glass
- Foodpairing:
- Dania: wątróbka drobiowa z kwaśną brzoskwinią, burger na bule maślanej z grillowanym serem halloumi i salsą mango
- Ser: ricotta, mascarpone
- Deser: sernik na zimno z musem z owoców tropikalnych, crumble z brzoskwiniami, crepes suzette
Więcej informacji na temat idei stojącej na nowym designem marki SALAMANDER poznacie tutaj. Natomiast założenia kampanii PUSZKA 2.0, w wyniku której piwa linii SALAMANDER będą pojawiać się w tym właśnie opakowaniu znajdziecie tutaj.